Живот пише драме

АНЂЕО С ПЛАЖЕ

Девојчица је седела на обали, када су јој пажњу привукли пенушави таласи. Рекла је родитељима да одмах побегну на сигурно пре него што их збрише цунами.

Две недеље пре несреће, десетогодишња Британка Тили Смит први пут је чула за цунами на часу географије. Наставник им је пустио црно-бели снимак из 1946. године на којем се види како таласи на Хавајима бришу све пре собом. Тили се узнемирила кад је сазнала колику разорну моћ има ова природна непогода, али знала је да у месташцу у којем живи њена породица нема опасности. Међутим, крајем 2004. године с родитељима и млађом сестром Холи отпутовала је на Тајланд.
  
Шетајући и излежавајући се на плажи, уживали су у сунчаним данима на острву Пукет далеко од тмурних облака над Енглеском. Тако је било и 26. децембра. Јутро је обећавало да је пред њима још један ведар дан. Отишли су на плажу Маи Као, где је већ било стотинак људи. Усред жамора, Тили се у једном тренутку учинило да чује некакав непрепознатљив шум. Загледала се у воду. Таласи нису били велики, али приметила је да се на површини скупља све више пене. „Као када сипате пиво у чашу”, објаснила је касније. Неки унутрашњи осећај рекао јој је да се спрема велика несрећа. Сетила се часа географије и страшног видео-снимка... Одмах је дотрчала до родитеља и махнито повикала:
   
„Цунами! Цунами иде ка нама, морамо одмах да бежимо одавде!”
  
Мајка ју је погледала збуњено, најпре мислећи да се шали, и наставила је да се сунча.



  
Девојчицу је још више узнемирило то што јој родитељи не верују. Молила их је да погледају воду, надајући се да ће и они приметити необичну пену, која је сад била још гушћа. Како их ни то није уверило, Тили је наставила да диже узбуну. Њено понашање су приметили и други људи на плажи. Отац Колин је коначно одлучио да нешто предузме. Паника у кћеркином гласу навела га је да поверује да нешто није у реду. Отрчао је до чувара плаже и рекао му:
  
„Сигурно ћеш помислити да сам луд, али моја кћерка је убеђена да долази цунами!”

Игром случаја, у близини се нашао Јапанац који је разумео шта Колин говори. Пришао му је и потврдио:
   
„Био је земљотрес у близини Суматре – изазвао је цунами. Мислим да је ваше дете у праву!”
   
Чувар је озбиљно схватио упозорење. Одмах је дао наредбу да посетиоци напусте плажу. Завладала је општа пометња. Људи су трчали унаоколо, ни сами не знајући где треба да се сакрију.
  
Тилина мајка је очајнички дозивала кћерке. Срећом, породица се окупила пре него што је катастрофа узела маха. Трчали су заједно према хотелу – најближем склоништу. На улазу се тискала маса људи. Некако су се провукли и успели се степеницама на други спрат. Изашли су на терасу и видели како огроман водени зид иде право ка њима! Иако је призор деловао застрашујуће и неизбежно, зграда је била довољно јака да издржи снажан удар.
   
Тек када је све прошло, Смитови су сазнали колико су имали среће. Услед земљотреса јачине 8,8 степени Рихтера у Индијском океану, цунамији су погодили обале Шри Ланке, Индонезије, Индије, Тајланда и још неколико земаља. Неки су достизали висину од седамнаест и по метара, побивши укупно 230.000 људи. А само захваљујући Тили Смит, сви посетиоци плаже Маи Као побегли су на време. Осим ситних озледа које су неки задобили покушавајући да на време нађу склониште, нико није био озбиљно повређен.

Смитови су непосредно после несреће одбијали да дају изјаве за телевизију и новине иако су позиви стизали даноноћно. Новинари су желели да сазнају да ли је Тили „чудо од детета са шестим чулом”, јер им није било јасно како је предосетила несрећу.
   
Истина је била много једноставнија. Тили је само пажљиво слушала на часу географије. Касније, кад је отвореније причала о свему што се догодило, рекла је да је њен наставник најзаслужнији за то што је спасила толико живота. У медијима су је прозвали „Анђео с плаже”.
    Упркос томе што се углавном крила од очију јавности, друштво је осећало потребу да јој ода признање. У септембру 2005. године Морнаричко друштво и поморски кадети (Marine Society & Sea Cadets) уручили су јој Награду „Томас Греј”, француски лист „Мон котидјен” прогласио ју је Дететом године, а једна мала планета названа је по њој – 20002 Тилисмит.

Број: 3784 2024.
Аутор: С. Л.