ДА ТИ ГАТАМ?

Шта је хиромантија?

САША, Смедеревска Паланка

У питању је назив за стару вештину прорицања судбине из длана (гр. hеiros – шака). Веровало се, а неки и данас верују, да судбина и нарав особе могу да се протумаче праћењем распореда линија на длану. Осим длана, приликом „читања”, пажња се обраћа и на брегове на длану, као и на целу шаку, њен горњи део, укључујући прсте, нокте, јагодице прстију и боју коже.
   Верује се да је ова вештина настала на подручју данашње Индије и Кине. Најстарији спис у ком се спомиње написан је пре више од две хиљаде година. Одатле је временом почела да се шири на Европски континент. Током средњег века занимање за ову дисциплину је опало, да би нову популарност стекла у 16. и 17. веку када се развијају и друга окултна знања.

Број: 3475 2018.

ПАДАЈ КИШО, БЛАГО МЕНИ...

Зашто су кишни облаци тамни?

МИОДРАГ, Крушевац

У сваком кубном центиметру облака налази се на хиљаде ситних капљица воде, као и ледених кристала. Неки облаци тамнији су од других управо зато што су препуни воде. Наиме, капљице преламају сунчеве зраке – сваки зрак који наиђе на капљицу у облаку пролази кроз њу и расипа се, односно иде у разним правцима.
   У облаку препуном водених капи сваки сунчев зрак који пролази кроз њих готово у потпуности се расипа, па до доњег дела облака стиже мало светлости. Зато нам он одоздо изгледа сиво и тамно, па на основу ове оловне боје можемо да претпоставимо да ће ускоро да падне киша.

Број: 3475 2018.

БАЛОНОМ НЕБУ ПОД ОБЛАКЕ

Колико далеко може да одлети балон напуњен хелијумом?

Душан

Врање

Гледајући их како се уздижу ка небу, чини се као да нема границе до које хелијумски балони могу да одлете. Заправо, постоје две главне препреке: јачина материјала од кога је балон начињен и Архимедов закон. Док се балон подиже, притисак околног ваздуха пада, а хелијум у унутрашњости балона се шири. Дечји балони пуцају на око 10 км , док професионални метеоролошки балони достижу висину од 30 км. Крајња граница постављена је Архимедовим законом, према коме балони престану да се подижу кад се њихова густина изједначи с густином околног ваздуха. Тако не постоји могућност да балони уђу у област вакуума. Међутим, 2002. године један специјално направљени балон попео се на чак 53 км висине – на пола пута до званичне границе са свемиром .

Број: 3474 2018.

ГОВОРИ СВАХИЛИ ДА ТЕ АФРИКА РАЗУМЕ

У којим афричким земљама се користи језик свахили?

Нада

Зајечар

Свахили (или кисвахили) припада групи банту језика, који се говоре у источној Африци. У Танзанији, Кенији, Уганди и Конгу свахили је званични језик, али њиме говоре и становници Руанде, Бурундија, Мозамбика, Замбије, Сомалије...
   Претпоставља се да је почео да се развија пре 1.200–1.300 година. Тада је месно становништво на источноафричкој обали Индијског океана долазило у додир са арабљанским и индијским трговцима. Временом, говорници првобитног банту језика почели да преузимају велики број арапских речи. Процењује се да је једна трећина речи у свахилију арапског порекла. У нешто мањој мери на овај језик утицали су фарси, хинди и португалски, а током 20. века преузети су и изрази из енглеског.

Број: 3473 2018.

УШИ МОЈЕ!

Које су слушалице боље, оне које прекривају уши или оне које се стављају у уши?

МАРКО

Београд

Произвођачи тврде да и једне и друге слушалице имају сличан распон, од 15 до 20 килохерца. Међутим, искуство је показало да мале слушалице које се стављају у уво немају тако јаке басове. Велике слушалице с „јастучићима” можда јесу незграпне и незгодне за ношење, али дају бољи звук и пријатније су за држање на ушима.

Број: 3475 2018.

НАЈБОЉЕ ГУДАЛО

Зашто се за неке виолинисте каже да су

„прва виолина” у оркестру?

МИЛАНКА ВУЧКОВИЋ

Осим овог израза може да се користи и реч концертмајстор (немачки: Konzertmeister). Описује виолинисту који у оркестру свира деоницу прве виолине, али изводи и виолинске соло тачке. Као представник целог оркестра, он помаже диригенту приликом увежбавања програма за концерт а, уколико је потребно, може и да га замени.
   За концермајсторе се најчешће бирају најбољи виолинисти који, осим што свирају у оркестру, одржавају и самосталне концерте. Отуда обичај да се за људе који су најбољи у свом послу каже да су „прве виолине”

Број: 3474 2018.

ПРУГАСТА БРАТСТВА

Шта је тартан?

ВОЈИН, Пожаревац

Тартан је врста вунене тканине са квадратним, унакрсним узорком, који је састављен од квадрата, линија и пруга различитих боја. Постоје бројне варијанте утканих узорака у свим могућим тоновима. Заступљени су у културама широм света, и од њих могу да се праве готово сви одевни предмети – капе, шалови, капути, панталоне, сукње, хаљине…
   Ипак, за Шкоте тартан има веома важну симболику. Наиме, на основу боје и распореда пруга и квадрата на килту, или „шкотској сукњи”, зна се ко припада ком братству. Већина братстава има само један тартан, али у две верзије – један свечарски, са јаснијим бојама, и други загаситији, за свакодневно ношење.

 

Број: 3474 2018.

НАШ НОС, НАШ ПОНОС

Зашто имамо нос, уместо да имамо само две рупе за дисање?

Сања

Београд

У две непокривене рупе упадала би киша. Гориле и шимпанзе, на пример, имају много пљоснатије носеве, али не проводе толико времена у усправном положају као ми, па им нису потребни „кишобрани” за ноздрве. Поред тога што штите дисајне органе од кише, носеви су се развили вероватно и зато да олакшају живот људима у сувом поднебљу афричке саване. Сем што служи за дисање и њушкање, нос помаже и у размени топлоте и влажности. Захваљујући томе, мања је влажност ваздуха који издишемо, што помаже очувању воде у телу у сувљем поднебљу. Павијани, који такође живе у саванама, имају издужене носне путеве као и ми.

Број: 3473 2018.