НИ НА НЕБУ НИ НА ЗЕМЉИ

Како се хода по ужету?

МИЛАН

Ваљево

Две кључне ствари за успешно бављење послом акробате који хода по разапетом ужету јесу налажење тежишта и навикавање на велике висине. Под уобичајеним околностима, усвајање ових вештина захтева године вежбања, али Жан Франсоа Гравеле, познатији као Шарл Блонден – најчувенији ходач по ужету у историји – научио је све то за свега шест месеци. У чему је тајна његовог успеха?
   Петогодишњи Гравеле обрео се 1829. године у школи за акробате која је шегрте бирала из француских сиротишта и приморавала их да изводе опасне акробације на вашарима и другим окупљањима. Премда му је детињство било као у Дикенсовим романима, Блонден је временом постао најчувенији и највештији ходач по ужету. Био је посебно познат по томе што је смртоносне акробације изводио без заштитне мреже. Тако је 1859. године први пут по разапетом ужету прешао преко Нијагариних водопада. Наредних година понављао је овај подухват уносећи увек нешто ново – везивао је очи, држао врећу на глави, а једном је чак на пола пута застао и спремио себи омлет.

Број: 3487 2018.

ДА БУДЕ ЧИСТО

Како се хемијски чисти одећа?

ДУЊА

Београд

Француски бојаџија Жан Батист Жоли приметио је 1855. године да му је столњак постао знатно чистији пошто је служавка претурила лампу с петролејем који се просуо по њему. Петролеј раствара масноћу, а већина мрља је масна.
   Хемијско чишћење заснива се на уклањању мрља помоћу раствора за масноћу. У првим данима за то су коришћени угљеник-тетрахлорид и трихлороетилен. Данас се за оба зна да изазивају рак. Зато се користе безбеднија средства као што је прехлоретилен. Поступак се назива и „суво прање” јер раствори брзо испаравају и материјали остају суви.

Број: 3487 2018.

КЊИЖЕВНА РЕПУБЛИКА

Када је основан међународни ПЕН клуб?

СВЕТОМИР МИЛИЋ

Први Међународни ПЕН (Poets, Essayists and Novelists), односно светско удружење књижевника, издавача и преводилаца из подручја књижевности, историје и филозофије основала је у Лондону 1921. године књижевница Кетрин Ејми Досон Скот. Први председник био је Џон Гослсворди. Неки од првих чланова били су и писци: Џозеф Конрад, Елизабет Крејг, Џорџ Бернард Шо и Херберт Џ. Велс.
   Клуб је настао као израз тежње да се уједине писци из свих крајева света и створи нека врста књижевне републике духа која ће поштовати различитости израза, заложити се за споразумевање међу народима и одупрети се свакој врсти фанатизма, гушења слободе изражавања и идеолошке мржње. Од оснивања до данас основана су 144 центра са писцима из 91 државе. Српски ПЕН центар основан је 25. фебруара 1926. године.

Број: 3486 2018.

ДОЈЕЊЕ РИБА

Да ли је тачно да постоје рибе чији младунци „сисају” своје родитеље?

ДЕЈАН НЕШИЋ

Породица риба која се зове циклиди  (Cichlidae) позната је по томе што изузетно брине о очувању потомства. Тачно је да се младунци хране излучевинама посебних слузних жлезда које се налазе у кожи оба родитеља. Поред тога, бар пет недеља после рођења, на најмањи знак узбуне мајка узима младе у уста и тако их чува док не прође опасност.
   Ова јединствена породица броји око 1300 описаних врста, а претпоставља се да их има и до две хиљаде. Величина ових риба креће се од два и по центиметра до једног метра. Мање врсте често се гаје у кућним акваријумима.

 

Број: 3485 2018.

Њ. В. ЗУБ

Зашто се зуби не обнављају као нокти и коса?

ДУШАН

Пирот

Коса и нокти у основи су једноставне беланчевинасте грађе које излазе из фоликула длаке и лежишта нокта. Зуб је, по својој природи, много сложенији. Додуше, неке животиње, као на пример коњи, имају зубе који се обнављају да би се надокнадило трошење изазвано жвакањем траве. Коњски зуби састоје се од чвршћих и мекших слојева, који су водоравно поређани. Мекши слојеви троше се брже, а тврђи остају да обезбеде чврстину угриза. И ајкулини зуби се обнављају. Они који отпадну замењују нови који израсту иза њих. Људски зуби нису намењени убијању плена или преживању чврстих биљних влакана, па се зато мењају само једном.

Број: 3487 2018.

ПАРАДАЈЗ И ПУШЕЊЕ

Да ли је тачно да у парадајзу има никотина?

ИСИДОРА, Крагујевац

Овим питањем позабавили су се пре неколико година професори Универзитета Мичигена. Испитивали су разно поврће и друге намирнице управо у потрази за никотином. Док су, рецимо, зелене паприке бабуре и црни чај дали негативне резултате, присуство никотина утврђено је у кромпиру, парадајзу и плавом патлиџану. Ипак, у питању су мале количине које не могу да наштете здрављу. Примера ради, десет грама плавог патлиџана садржи микрограм никотина, отприлике количина коју би човек удахнуо када би био изложен дуванском диму три сата. Цигарета обично садржи око милиграм никотина, колико га има у десет килограма патлиџана.

Број: 3486 2018.

КРАТЕРИ НА МЕСЕЦУ

Ко је дао имена кратерима на Месецу?

ЗОРАНА

Београд

Како телескопом, тако и голим оком, на Земљином сателиту запажају се кратери, широке долине које се зову и мора, али и планински венци, заравни и јаруге. Први лунарни картограф, то јест селенограф, био је белгијски астроном Мишел Флорен ван Лангрен, који је још 1645. године објавио мапу с главним обележјима Месеца. Он је увео појмове „земаљски” за брда и заравни које се виде као светлије, и „водени” (мора и заливи) за области које су тамније а за које се погрешно мислило да су водене површине.
Тек две године касније, 1647. године, немачки астроном Јохан Хевел објавио је лунарни атлас под називом „Селенографија” из ког потичу многи данашњи називи. Ипак, најуспешнији селенографи били су италијански језуитски свештеник Ђовани Ричоли и његов ученик Франческо Грималди, творци мапе Месечеве површине која је објављена у Напуљу 1651. године. Од триста назива којима су они назвали одређене пределе, 200 је и данас у употреби.

Број: 3486 2018.

ОКЛЕВЕТАНЕ ЖАБЕ

Као мале су нас плашили да ћемо добити брадавице ако пипнемо жабу крастачу. Колико има истине у томе?

БРАНКА, Београд

Иако су краставе жабе, или крастаче, познате по томе што имају бројне испупчене брадавице по телу,  оне никако не могу да заразе људе. Ипак, треба бити на опрезу. Зелена крастава жаба иза очију има скуп жлезда које производе отровну излучевину. На овај начин се бране од непријатеља, а отров је довољно јак да изазове надражај на кожи.
Што се тиче брадавица код људи, за њих нису потребне жабе. Настају услед зараза изазваних вирусима из групе ХПВ (хумани папилома вируси). Данас има око 130 познатих сојева овог вируса. У додиру са кожом он изазива убрзани раст ћелија на површинском слоју, што доводи до појава брадавица. Могу се добити и приликом додира с другим људима који их имају. Најчешће избијају на рукама и ногама, али може да се деси да се појаве и на другим деловима тела.

Број: 3485 2018.