Сунце у различитим бојама

Зашто Сунце понекад промени боју?

Дејан

Пожега

Сунце је обично жуте боје, а при изласку и заласку црвене. Али, људи су видели плавичасто, плаво, чак и зелено Сунце. Тако је, рецимо, 1815. године добар део света престрашила зелена боја Сунца. То се догодило после ерупције вулкана Тамбора, на једном острву у Индијском океану. После снажне ерупције вулкана Кракатау, 1883. године, Сунце је било плавичасте боје. У септембру 1950. године изнад Француске, Немачке, Данске и Швајцарске засијало је плаво Сунце. Узрок те појаве биле су честице дима од огромног пожара у шумама и преријама Канаде, које су ваздушне масе пренеле преко Атлантика. На боју Сунца утиче и вулканска прашина која после снажних ерупција доспева и у стратосферу и дуго лебди у ваздуху.
У Гибралтарском мореузу морнари су једном, у вечерњим сатима, с највећим задовољством посматрали Сунце светлоплаве боје.

Број: 3589 2020.

Ништа без сведока

Када се и где први пут појавио тестамент?

Дарко

Београд

Тестамент (завештање) појавио се први пут у старом Риму. Код других античких народа углавном није постојала слобода располагања имовином после смрти, јер је превладавало схватање да она припада породици и да се, по смрти породичног старешине, мора разделити међу сродницима.
  У Риму тестамент настаје врло рано, тако да се помиње већ у Закону на 12 таблица. Једно од објашњења за ову појаву јесте жеља породичног старешине (патер фамилијаса) да имовину остави својим укућанима, а не брату, како је закон налагао у време док је породична задруга превладавала као облик породице.

   Тиме се објашњава и прилично необичан начин на који је прављен тестамент: оставилац je морао да изађе пред скупштину која треба да прихвати његов тестамент. Сам назив тестамент настао је од речи testator, што на латинском значи сведок.

 

Број: 3589 2020.

Пажљиво с водом

Да ли може да се, без последица, попије превише воде?

ДУШИЦА

Београд

Било шта да поједете, попијете, удахнете или радите може бити штетно ако се у томе претерује. Превише шећера, влакнасте хране, чак и кисеоника може да буде лоше по човека, зависно од тога колико иначе уноси у тело.
Ако се, на пример, попије три литра воде за два сата, то може да буде веома штетно. Јер, уколико пијете воду брже него што бубрези могу да је избаце, крв постаје разређенија. А када засићеност солима у крви постане мања него што је у ћелијама, вода осмозом улази у ћелије. То је најопасније за мозак, јер, како ћелије мозга отичу у затвореном простору, појачава се притисак у лобањи, што изазива главобољу и мучнину, а може да омете и дисање и доведе до смрти.
Подједнако је штетно и ако се пије мања количина воде уз уздржавање од мокрења. Повећан притисак на бешику постепено ће да заустави рад бубрега.

Број: 3588 2020.

СЕОСКА МУЗИКА

Када је почео да се користи израз „кантри” музика?

Светлана Миљковић

Овај северноамерички музички правац настао је почетком 20. века из елемената народне музике европских досељеника, посебно Ираца и Енглеза. Најпре су се на југу САД свирале врло једноставне мелодије, углавном праћене само виолином и гитаром. Касније су на кантри почели да утичу блуз и други музички жанрови. Фидлинг Џон Карсон први је представник овог правца чији је глас снимљен на грамофонској плочи 1923. године.
Што се тиче самог имена, све до краја четрдесетих година прошлог века користио се погрдан назив „hillbilly music”, што би у слободном преводу значило – сељачка музика. Од 1949. године музичка индустрија побринула се да се прошири подеснији термин „country music” или „сеоска музика”.

Број: 3587 2020.

Окачи качину

Занима ме шта су то качине?

Стеван Јанић

У обредним играма Пуебло Индијанци, који живе на југозападу САД, употребљавају дрвене маске необичних облика зване качине. Те маске су украшене живим бојама и приказују разна божанства и духове. Утврђено је да постоји више од 400 облика качина, али су најчешће посвећене Сунцу, звездама, Месецу, олујама, ветру, плодовима и животињама. Праве се и лутке с качинама, као играчке које деци омогућују да се на природан и лак начин упознају с веровањима свог народа.

Број: 3589 2020.

Ни на небу ни на земљи

Како акробате ходају по разапетом ужету?

МИРОСЛАВ

Ниш

Две кључне ствари за успешно бављење послом акробате који хода по разапетом ужету јесу налажење тежишта и навикавање на велике висине. Под уобичајеним околностима, усвајање ових вештина захтева године вежбања, али Жан Франсоа Гравел, познатији као Шарл Блондин – најчувенији ходач по ужету у историји – научио је то за свега шест месеци. У чему је тајна његовог успеха?
Петогодишњи Гравел обрео се 1829. године у школи за акробате која је шегрте бирала из француских сиротишта и приморавала их да изводе опасне акробације на вашарима и другим окупљањима. Премда му је детињство било као у Дикенсовим романима, Блондин је временом постао најчувенији и највештији ходач по ужету. Био је посебно познат по томе што је смртоносне акробације изводио без заштитне мреже. Тако је 1859. године први пут по разапетом ужету прешао преко Нијагариних водопада. Наредних година понављао је овај подвиг уносећи увек нешто ново – везивао је очи, држао врећу на глави, а једном је чак на пола пута застао и спремио себи омлет.
Међутим, већ одавно ниједан ходач по жици не сме то да изводи без заштитне мреже, бар не јавно.

Број: 3588 2020.

Боли ли те?

Да ли акупунктура делује на животиње?

РАДЕ

Београд

Истраживања спроведена на свињама, глодарима, псима, овцама, показала су да акупунктурним техникама подстицања ендорфина у мозгу може да се смањи осећај бола. Постоје и друге промене у хемији мозга, као и докази о утицају акупунктуре на смањивање количине стреса. Они нису били видљиви код животиња након лажне акупунктуре која је изгледала као права. Ипак, не постоје докази да би забадање посебних танких иглица у одређене тачке на телу могло да допринесе лечењу озбиљних обољења.

Број: 3588 2020.

КРОКОДИЛ НА САЛАТИ

Да ли је тачно да је некада давно постојао крокодил вегетаријанац?

Жарко, Сента

Пре 120 милиона година, у данашњој кинеској провинцији Хубеј, живео је гмизавац под именом Chimaerasuchus paradoxus. По физичким особинама имао је доста сличности са данашњим крокодилима али се, за разлику од њих, хранио искључиво биљном храном. Научници сматрају да је његова љубав према храни биљног порекла била условљена тадашњим окружењем и посебном грађом кутњака, предодређених за жвакање зеленила, а не за кидање и комадање месa.

Број: 3587 2020.