Трака победнику

Можете ли да ми објасните шта је награда „Плава трака” у поморству?

ДУШАН

Књажевац

„Плава трака” је признање путничком броду који за најкраће време пређе преко Атлантика, а увели су га енглески бродовласници крајем 19. века. За произвођаче пароброда трка за освајање такве награде значила је борбу за тржиште и углед. Касније, поготово између два рата, имало је још већи значај, и тада су се бројне земље трудиле да израде бродове који ће што брже прећи пут од Њујорка до Шервуда у Великој Британији.
   Посебан комитет у ком су били угледни поморци, бродоградитељи и научници ово поморско признање додељивао је све до 1952. године. Част да последњи понесе „Плаву траку” имао је амерички брод „Јунајтед Стејтс” који је раздаљину од 5.500 километара прешао за 3 дана, 10 сати и 14 минута. Те године укинута је награда јер су океанима почели да плове нови и бржи бродови који су свакодневно обарали рекорде, а кренуле су и небеске пловидбе и, такође, трке.

Број: 3511 2019.

Ваздушни узбуњивач

Зашто неки креју зову „шумски полицајац”?

МАРКО ЈОВАНОВИЋ

Креја или шојка (лат. Garrulus glandarius) мања је птица која припада породици врана. Препознатљива је по крилима прекривеним плаво-црним перима и белим надрепком. Мешовите шуме, паркови и воћњаци њено су најчешће станиште.
   Назив Garrulus на латинском значи бучан и управо су звукови које креја испушта оно што се може назвати њеним заштитним знаком. Крештањем, као и брзим летом кроз шуму, ова птица упозорава остале животиње када се појави уљез, најчешће човек или нека крупнија звер. Тако становници шуме имају довољно времена да побегну у заклон. Опасност је прошла тек када се креја умири.

Број: 3511 2019.

ЛИЦЕ БЕЗ ОЖИЉКА

Ако нам се кожа стално обнавља зашто ожиљци остају?

ДУШАН, Ваљево

Ткиво ожиљака прилично се разликује од ткива коже и садржи много више колагена, влакнасте градивне беланчевине. Мала рана на површинском слоју коже зарашће и нестаће без трага, а уколико је дубља створиће ожиљак као део природног оздрављења ткива. Кад рана настане, влакна колагена се преплићу покушавајући да „зашију” ивице ране. Такође, прилив крви на угрожено место је повећан, што заједно проузрокује стварање издигнутог слоја који траје недељама или месецима. Временом се око колагенске подлоге образује ново ткиво, али у њему нема знојних жлезда нити длака, због чега се ожиљци разликују по изгледу од остале коже.

Број: 3510 2019.

Све што расте...

Које живо биће расте најбрже?

ДЕЈАН

АранђеловацТо се не може рећи са сигурношћу. Претпоставља се да би то био организам са брзим копирањем молекула ДНК и ћелијама чија величина може брзо да се увећава. Организми који могу да напуне ћелије с много воде вероватно расту најбрже, као на пример џиновске морске алге. Оне могу да израсту и 60 центиметара дневно, мада им је просек (у пролеће) око 27 центиметара. Непрегледно велики организми, као што су подземни гроздови паразитских медних гљива Armilaria, вероватно расту још брже, али било би то тешко измерити. Неки бацили могу да удвоструче своју величину у року од 10 минута. Таква је, на пример, бактерија Bacillus stearothemorphilus.

Број: 3509 2019.

Шкрт као Шкот

Зашто се Шкоти сматрају шкртицама?

МИЛАН

Нова Варош

Многи су вицеви испричани о чувеној шкотској шкртости, а почели су да се појављују у 18. веку. Верује се да су настали као својеврстан коментар на понашање нове индустријске класе. Зарада у то време постаје нешто веома важно, за неке чак и пресудно. Тако и за Шкоте. Они којима је згртање пара постало животни циљ били су на удару оштрог језика аутора вицева: Ђеновљани, Швајцарци, Велшани, Шкоти... Али док су се други трудили да избришу трагове шаљивих прича, Шкотима оне уопште нису сметале. Напротив, као да су их подстицали, јер нису веровали да оне не могу заиста да уруше њихов углед. Због тога је остао уврежен израз да су тврдице, мада се данас сматра да не заслужују такву етикету.

Број: 3511 2019.

ХЛАДНОЋА У ПЛАВОМ

На шта се односи израз „температура боје”?

МАРИЈАНА, Суботица

Овај израз користи се да би се означио тоналитет светлости који одашиље одређени извор, а мери се Келвиновим степенима. Тако, рецимо, светлост коју одашиље сијалица с усијаном жицом од 100 вати има око 2.900 Келвинових степени (жута боја), а светлост којом зрачи небо је од 12 до 20 хиљада степени (плаво).
   Топла светлост одговара ниској температури боје, док с растом температуре према плавим бојама светлост постаје хладнија. Разлика између неких температура боја посебно је уочљива на фотографијама: ниска вредност даје претежно црвену или жуту боју фотографије, док ће високе вредности произвести хладне, плавичасте тонове.

Број: 3510 2019.

ЛОША ЗВУЧНА НАВИКА

Шта је бруксизам?

САЊА, Београд

Код нас је ово стање познатије као шкргутање, шкрипање или стискање зуба. Сврстава се у оне радње мишића врата и главе који немају оправдану сврху. Шкргутање је најчешће несвесна радња и може да се дешава ноћу, кад спавамо (ноћни бруксизам) или у току дана (дневни бруксизам).
Неки од знакова који се обично јављају у току дана су: стезање вилица, грицкање ноктију или неких других предмета (на пример, оловке), подупирање доње вилице руком. У току ноћи најчешће се дешава кружно, ритмичко шкрипање зубима у току сна. Услед ових покрета вилични мишићи су напети и могу да буду болни. Неретко се јавља и главобоља, а тежи облици бруксизма могу озбиљније да оштете зубе. Узбуркана осећања, страх, прекомерна употреба алкохола, дувана и кафе, само су неки од узрока ове непријатне навике.

Број: 3510 2019.

Паук на боловању

Колико ногу може да изгуби паук, а да преживи?

ДРАГАНА

Зрењанин

Веома је окрутно намерно откидати ноге пауку. Али понекад се деси да паук изгуби ноге природним путем. У таквим случајевима инсект обично преживи повреду, а код многих врста изгубљене ноге почну поново да расту. Млад паук има велике шансе да потпуно поврати удове. Највећа тешкоћа је како доћи до хране. Паук може да хода и кад има само једну ногу с једне и две с друге стране, али му је кретање, па самим тим и хватање плена, знатно отежано.

Број: 3509 2019.