(НЕ)ОТПОРНЕ БАКТЕРИЈЕ

Могу ли бактерије да изгубе отпорност коју су стекле на антибиотике?

ДРАГАНА

Београд

Велика невоља савремене медицине јесте управо то што се поједине болести, деценијама успешно лечене антибиотицима, сада полако „враћају” јер бактерије-узрочници полако развијају отпорност на ове лекове. Овај процес заправо је вид еволуције. Под претњом антибиотика, бактерије мутирају и увећавају способности преживљавања.
   Добра вест је да, као што су је стекле, бактерије могу и да изгубе своју отпорност и врате се у првобитно стање „рањивости” услед „престанка опасности”. Међутим, овај обратни процес одвија се спорије од стварања отпорности, тако да нас, по свој прилици, неће спасти од болести које је све теже лечити антибиотицима. Главни начин борбе с овом пошасти зато је и даље ограничавање изложености бактерија антибиотицима, а то значи да их ваља користити само кад је то баш неопходно.

Број: 3415 2017.

ДЕЦА КРАЉА СОЛОМОНА

Да ли је тачно да још постоје потомци старозаветног краља Соломона?

МИОДРАГ, Београд

Тачно је. Соломонова кућа владала је Етиопским царством, које је обухватало данашњу Етиопију и Еритреју, делове јужног Египта, источног Судана, Јемена и запада Саудијске Арабије. Њен најпознатији представник био је 225. владар Хаиле Селасије I (1892–1975), свргнут с власти 1974. године. 
   Ова царска династија полаже право на непрекинуто порекло од Соломона, краља Израела и Јудеје, и краљице од Сабе (данашњи Јемен). Њихов син био је Менелик I (Ибн Ал-Хаким, Син мудраца), који је владао Етиопијом око 950. године пре наше ере.  Према предању, он је из Јерусалима донео у Етиопију Заветни ковчег. Ова династија владала је, уз краће прекиде, скоро три хиљаде година и била је једина у Африци која се војно одупрла европском освајању у 19. веку.
   Окружено муслиманима, Царство је било бастион јудаизма и Етиопске православне цркве. Менелик II, владар који је одбранио земљу 1896. године од покушаја окупације Италијана, био је наследник по мушкој линији, а Хаиле Селасије I по женској линији. Њихови наследници сада живе у Етиопији. Принц Зера Јакоб Амха Селасије (1953), унук Хаила Селасија I, престолонаследник је династије. Грб владарске куће чини царски престо, а са леве и десне стране стоје анђели, један с мачем и вагом, а други с царским скиптром. На њему су и крст и Давидова звезда, указујући на јеврејско и хришћанско наслеђе. Црвени плашт грба носи круну, а испред престола је Победоносни лав Јудиног народа.

 

Број: 3415 2017.

МЕДВЕД НА ФАКУЛТЕТУ

Да ли је тачно да је писцу лорду Бајрону медвед био кућни љубимац?

ИВАНА ПАВЛОВИЋ

Зајечар

Тачно је, а о томе сведоче и личне белешке писца у којима спомиње свог „новог пријатеља”. Лорд Џорџ Гордон Бајрон (1788–1824), један од најзначајнијих енглеских романтичара, био је познат по томе што није нарочито држао до друштвених правила. Када је 1805. године постао студент на Тринити колеџу у Кембриџу, одмах се изнервирао када је у правилнику прочитао да је забрањено држање паса у спаваоници. Био је велики љубитељ животиња, па је тражио начин да превари закон. Тако му је пало на памет да на Универзитет доведе медведа. Покушали су да га спрече, али узалуд: нигде није било наведено да су медведи непожељни. Надлежни нису знали како да му се супротставе, па је Бајрон већ сутрадан почео да шета свог новог љубимца на узици за псе. Осим великог броја паса и мачака, писац је током живота гајио и пауна, разне врсте мајмуна, даброве, па чак и крокодила.

Број: 3414 2017.

КАД ДЕЛФИНИ НАМИГУЈУ

Да ли је тачно да делфини спавају са једним отвореним оком?

Дејан

Обреновац

С обзиром на то да повремено морају да излазе на површину како би обновили залихе кисеоника, као и због сталног опреза да не постану мета грабљивица, делфини заиста одмарају и спавају само са једним затвореним оком. Тако једна половина мозга добија преко потребан сан, док је друга спремна да реагује на сваку опасност. Активна половина, такође, управља радом дисајних путева као и мишића, неопходим да би се одржала топлота тела. Током 24 часа, обе половине мозга у просеку одспавају по четири сата.

Број: 3413 2017.

СТАРИ ДОБРИ САПУН

Да ли је истина да антибактеријски сапун боље штити руке од обичног сапуна?

СРНА ВОЈВОДИЋ, Земун

Не. Сапуни који имају антибактеријска својства заправо не штите руке боље од обичних сапуна. Њиховим коришћењем нећете смањити ризик од обољевања, ширења бактерија или заразе, а уз то су и опасни. Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) издала је 2013. године налог произвођачима антибактеријских сапуна да доставе истраживања и научне доказе да њихови производи штите боље од обичних, уколико желе да наставе да се рекламирају тврдећи да су њихови сапуни надмоћни у заштити од бактерија. Произвођачи нису успели да испуне захтев, предочивши комисији само нејасне и ничим поткрепљене „доказе”. Уз то, нису успели да предоче никакве доказе ни о томе да њихови производи нису штетни када се дуже користе.
   Због свега тога је ФДА одлучила да забрани даље рекламирање антисептичких производа са антибактеријским састојцима какви су трихлозан и трихлокарбан који, осим сапуна, обухватају и гелове, пене и средства за дезинфекцију тела. Постоје чак истраживања која говоре у прилог томе да трихлозан и трихлокарбан могу да произведу нежељену отпорност на извесне лекове који потом не могу да се употребе за уништавање бактерија. Код особа које су дуго и упорно користиле антибактеријске сапуне примећени су и негативни утицаји на равнотежу хормона у крви и одбрамбени систем. Зато: држите се најбољег и најделотворнијег начина да спречите заразу – обичне воде и обичног сапуна.

Број: 3415 2017.

ЂАВОЛОВ АДВОКАТ

Зог чега се каже да је неко „ђаволов адвокат”?

ДУШАН, Београд

Данас се овај израз користи да означи некога ко заступа став другачији од оног који има већина осталих учесника у расправи, чак и особу која то ради из чисте забаве, или ситничавости, да види докле може да подупире своје (другачије) мишљење.
   Међутим, порекло овог израза има историјско одређење – Advocatus Diaboli и данас је званичник у хијерархији Римокатоличке цркве који износи разлоге противне ставовима већине других свештених лица у случајевима предлога да се нека особа прогласи за свету. Његов задатак у поступку канонизације састоји се у томе да буде сумњичав у погледу карактера кандидата за свеца, да испита доказе о његовим/њеним врлинама и богоугодним делима, провери околности под којима су се догађала чуда која се приписују будућем свецу. Advocatus Dei чинио је све супротно, износећи доказе у прилог канонизацији. Ову дужност успоставио је 1587. године папа Сикст V, (1521–1590), рођен у Боки Которској као православац Срећко Перић, који је у римокатоличку веру прешао још као дете и постао Феличе Перети.

Број: 3414 2017.

УСОЉЕНА ЛАМПА

Чуо сам да постоји лампа која се напаја сланом водом. Ако је то истина, где могу да је нађем?

ДУЛЕ, Београд

   Уместо свећа, бакљи, петролејки, скупе струје и штетних батерија, енергија Сунца већ је искоришћена за осветљење, а сад је на ред дошло и море. Организација „Гринпис” одлучила је да помогне Филипинима, а одатле се чаробна лампа проширила светoм. Прво, Филипинци су веома сиромашни, толико да су им и батеријске лампе скупе. Затим, ова држава простире се на 7.107 острва и трећа је у свету по природним катастрофама попут поплава и земљотреса, те је сасвим очигледно због чега су инжењери Универзитета Де Ла Сал у Манили направили лампу на воду. И бесплатно је достављају становницима многобројних острва.
   Чаша слане морске воде (или обичне, с додатком две кашике соли, у слатководним беспућима света) довољна је да светиљка ради осам сати. У зависности од тога колико се често користи, електрода у лампи може да потраје и годину дана. Осим осветљавања, лампе сад могу да пуне и паметне мобилне телефоне и друге електронске уређаје, за потребе научника и истраживача у „нецивилизованим” подручјима света. Код нас могу да се нађу у неким специјализованим продавницама за осветљење.

Број: 3414 2017.

ЗУБОБОЉА

Случајно ми се десило да загризем сендвич, а на њему је остало парче алуминијумске фолије. Осетио сам јак бол. Зашто?

МИЛУТИН

Аранђеловац

Сигурно си алуминијумску фолију загризао пломбираним зубом, јер само у том случају човек може да осети бол. Старе смесе којима се пломбирао зуб садржале су и легуру сребра, а познато је да сребро у додиру с алуминијумом изазива благи електрични набој. Зато када човек загризе фолију пломбираним зубом, од струје која се појави, осети оштар, готово паралишући бол.
   Данас се углавном користе беле (композитне) пломбе које, осим што природније изгледају, не праве овакве невоље.

Број: 3413 2017.