ДЕВЕТ ЖИВОТА

Зашто се каже да мачке имају девет живота?

МИЛАНА и ВЛАДИМИР

Београд

Због своје спретности, брзих рефлекса, способности да се са лакоћом пењу по дрвећу и скачу с велике висине, за мачке се често каже да имају девет живота. Пре свега зато што умеју, за разлику од неких других животиња, да се из врло опасних прика извуку неповређене. На питање зашто им се приписује баш девет живота, одговор може да се нађе чак у старом Египту, где су биле врло поштоване. Веровало се да се божанство Атум-Ра током посета подземном свету претварао у мачку, као и да је отелотворење девет божанстава. Према неким другим изворима, девет је ушао у „мачју пословицу” у старој Кини, где је хиљадама година сматран бројем који доноси срећу. Временом је ова изрека постала омиљена широм света, с мањим разликама. Тако се рецимо у Грчкој, Немачкој и Бразилу верује да мачке имају седам живота, а у Турској и неким арапским земљама приписују им шест живота.

Број: 3435 2017.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА

Да ли може да се живи здраво ако се једе само неколико врста хране?

МАРКО

Нови Београд

 

Да, али што се број дозвољених намирница више смањује, постаје све теже одржавати здравље. Да би човеке био здрав, потребни су му угљени хидрати, масти и беланчевине – и то не било које, већ комбинација која садржи 22 аминокиселине које у свом саставу имају беланчевине људског тела. Потребни су нам и микроелементи, односно, витамини и минерали. Авокадо заиста садржи све што вам је потребно да преживите, али у погрешној сразмери, тако да бисте уз ово воће морали пажљиво да одаберете и допунску храну

Број: 3435 2017.

ПРВА ПЕВАЧКА ГОСПОЂА

Зашто се за неке оперске певачице каже да су примадоне?

ЉУБИЦА

Врање

Реч је о италијанском изразу који се првенствено користи у музици, тачније у опери. У дословном преводу, prima donna значи прва жена, односно прва госпођа. У италијанској оперској музици овај израз почели су да користе у 18. веку. Означавао је певачицу која у одређеној опери тумачи главну женску улогу. Од 19. века примадона је била најистакнутија чланица оперског ансамбла, односно оперске куће. Могло би да се каже да је и данас сан сваке оперске певачице да постане примадона.
   Будући да оперске певачице, посебно примадоне, бије глас да су хировите, а често и размажене, постало је уобичајено да се примадоном називају особе које имају велике прохтеве и захтевају – немогуће. „Понаша се као примадона” израз је који се једнако користи за хировите припаднике и женског и мушког пола.

Број: 3434 2017.

ОПРЕЗНО СА СНЕГОМ

Брат и ја смо као мали често јели снег кад смо се играли напољу. Да ли је то штетно по здравље?

Милош

Београд

Иако је то многој деци једна од омиљених зимских забава, једење снега или лизање леденица није препоручљиво, и то из неколико разлога. Загађење ваздуха је све веће, нарочито у градовима, па се отровне честице задржавају на свим површинама са којима дођу у додир, укључујући и снег. Чим пахуљице падну, већ може да се каже да су „заражене” бар неким од загађивача. Осим штетних хемијских састојака, као што су угљен-моноксид, бензен, ксилен, у њима има и прашине, честица пепела и друге прљавштине. Многи отрови се не виде голим оком, али то не значи да их нема, чак и на оним местима где бели покривач изгледа беспрекорно чисто. Они који у недостатку воде желе да утоле жеђ снегом, такође треба да буду на опрезу. Његова хладноћа може озбиљно да смањи унутрашњу температуру тела и тако штетно утиче на здравље. Код деце се често јављају упале грла и прехладе.

Број: 3433 2017.

ПОСЛЕДЊИ ДАНИ „ВЕЛИКЕ ПЕТОРКЕ”

На које животиње се односи ловачки израз „big five”?

САЊА, Београд

Појам који у преводу значи „велика петорка” описује врсте дивљих животиња с Афричког континента, а то су: лав, леопард, слон, биво и црни носорог. Живе у Намибији, Јужноафричкој Републици, Кенији, Танзанији, Боцвани, Зимбабвеу и Конгу. Иако је лов на њих постао толико омиљен да се од 1990. године на полеђини новчаница јужноафричке валуте ранд налази њихова слика, ваља истаћи да су лав, слон и леопард сврстани у угрожене животиње, а стање са црним носорогом толико је критично да је лов на њега потпуно забрањен. Биво једини није означен као угрожен, па се ова врста данас највише лови.

Број: 3435 2017.

КОТУР ЗА НА ГЛАВУ

Шта је конђа?

Душан Петровић

Београд

Конђа је врста женске капе која се некада носила у Шумадији, Ваљеву и левачком крају. Од липове коре начини се котур и обложи платном, а спољна страна украси се извезеном сомотском траком. Преко темена, низ плећа, спушта се свилена марама. Конђа се носи иглама причвршћена за косу. Споља и са стране украшена је сребрним парама. У неким крајевима Србије зове се и џега. Данас се више нигде не носи.

Број: 3434 2017.

НЕКОМ МИРИШЕ, НЕКОМ...

Зашто неки мириси изазивају гађење?

Милорад Марковић

Ваљево

Научници су утврдили да не реагују сви људи на исти начин – неки воле мирис геранијума, остали се гаде кад само помисле на њега. Ипак, истраживачи Лондонске школе хигијене и тропске медицине открили су да неки мириси код свих изазивају гађење, а распон понуђених мириса није био мали и укључивао је ствари као што су труло месо и телесне излучевине. Закључак је да је гађење које људи осећају према неким мирисима одговор који је еволуирао као заштита од заразе и тровања. Ипак, многи истраживачи не слажу се с тим да је гађење уткано у наш генетски код, већ сматрају да реакције усвајамо током раног детињства.

Број: 3434 2017.

СИВА ТИЦА, ЗАСАД РОДАРИЦА

Пре неколико бројева писали сте о афричкој роди. Можете ли да напишете још нешто о овој необичној птици?

ЗОРИЦА, Ћуприја

Афричка рода (Balaeniceps rex) у нашим крајевима позната је и као ципелашица, због облика кљуна. Живи у тропским пределима Африке, углавном у мочварним деловима Судана и Замбије. Била је позната још становницима старог Египта, а у Европу је донета тек крајем 19. века. Одрасле птице високе су до 150 цм, с распоном крила око 2,5 м. Углавном су сивоплаве боје (младунци су мрки).
   Као и свака птица из породице родарица, и ова афричка клепеће, у знак поздрава, обично у време гнежђења. Кад су гладни, младунци се оглашавају нечим налик на штуцање. Храни се по мочварама, непокретно и стрпљиво стојећи у растињу, чекајући да уочи рибе које морају повремено да изроне да удахну ваздух. Нилски коњ је најбољи другар ове птице јер незграпним кретањем узмува рибе које искачу из воде и постану плен афричке роде. Једе и жабе, водене змије, крокодилске бебе, гуштере. Не креће се много – двадесетак метара од гнезда, а није ни неки летач – раздаљине до око 500 метара, ако мора, прелази наизменичним летењем и једрењем по ваздушној струји.
   У већем делу године је самотњак, осим у време парења. Гнездо од траве праве оба родитеља, на плутајућем острвцету, и добро га скривају због грабљивица. Живи око 35 година. Иако се још сврстава у родарице, неки научници сматрају да припада пеликанкама, јер је испитивањем ДНК љуске њихових јаја утврђено да су ближи рођаци пеликана. Процењује се да постји још око пет до осам хиљада јединки ове птице, а највећа опасност прети им од ловаца и од свеопштег ширења људи који сужавају њихова станишта.

 

Број: 3433 2017.