КАКВА ПАНДА? ЦРВЕНА ПАНДА!

Прочитао сам у једном часопису да постоје црвене панде. Да ли бисте могли да напишете нешто више о њима?

АЛЕКСАНДАР

Зајечар

Црвене или мале панде настањују искључиво југоисточну Азију, и то планински масив Хималаја. Највише их има на подручју Непала и у јужној Кини. Насељавају пошумљене крајеве на надморској висини од 2.200 до 4.800 метара. Слично као њихови црно-бели рођаци, то јест, велике панде, и ове животиње имају одлике блиске медведима и ракунима. Поред боје, разликују се и по томе што су знатно мање растом – просечна дужина им је између 79 и 120 центиметара, укључујући и реп дугачак између 30 и 60 центиметара. Хране се највише бамбусом, баш као и велике панде. Најживље су у зору и сумрак, а током дана углавном се одмарају у гранама и шупљинама дрвећа. Црвене панде се, нажалост, убрајају у угрожене врсте. Процењује се да данас има тек око 2.500 одраслих јединки и сваке године их је све мање.

Број: 3418 2017.

БЕЗ ИГРАЊА ВАТРОМ

Недавно сам у некој телевизијској емисији гледао људе који ходају по ватри. Шта треба да урадим да бих и ја то могао?

ДАЛИБОР

Севојно

Прво, не треба ходати по ватри. Ово није мудровање, већ техничко објашњење. Упркос називу вештине, ходачи по ватри заправо корачају по ужареном угљевљу прекривеном пепелом. Свако ко би заиста ходао по ватри завршио би с тешким опекотинама. Угаљ је добар проводник топлоте, а пепео добар изолатор, па успорава пренос топлоте. Ако се хитро корача по угљу прекривеном пепелом, стопала не би требало да буду опечена. Да би боље дочарали утисак опасности, ходачи по ватри изводе своју тачку у вечерњим сатима кад сјај угља у тами све чини да изгледа опасније него што заправо јесте.

Број: 3418 2017.

ОД СРЦА СРЦУ

Зашто женско срце куца брже од мушког?

ДРАГАН

Београд

Женско срце мање је од срца мушкарца, па је потребно да брже ради како би пумпало довољну количину крви у тело. У просеку, пулс мушкарца износи између 70 и 72 откуцаја у минути, док се код жена креће између 78 и 82. Новија истраживања научника из Канаде показала су да овакав ритам вероватно има везе и са лучењем женског хормона естрогена, који утиче на то да неке функције у телу „лепшег пола” буду брже него код мушкараца. „Прековремени” рад срца један је од разлога зашто жене пре осете умор након неке физичке активности.

Број: 3417 2017.

РУПЕ СУ ЗА УКУС

Зашто швајцарски сир има рупе?

МИЛАН

Београд

Рупе у сиру мехури су угљен-диоксида које током ферментације произведу бактерије Probionibacter shermani. Међу произвођачима сира ове рупе зову се „очи” и њихова величина прописана је законом. Амерички прехрамбени прописи, на пример, захтевају да рупе имају промер између 1,75 и 2,06 центиметара. Бактеријска ферментација доприноси укусу сира. У швајцарским сиревима те бактерије су мртве када роба стигне до купца. Међутим, физичар Лен Фишер причао је анегдоту која му се десила с једним немачким сиром. Након што је појео неколико комадића, показали су му остатак сира под микроскопом – врвео је живим бактеријама које се ту додају због укуса.

Број: 3417 2017.

НЕУНИШТИВИ МАЧ

Много волим да читам и гледам филмове о Јапану и њиховим обичајима, а посебно су ми занимљиви самураји. Да ли можеш да ми одговориш ко је направио први самурајски мач на свету?

ДУШКО МАТИЋ

Севојно

Легенда каже да је човек који је измислио технологију за ковање првог закривљеног мача који је имао оштрицу само с једне стране – такозваног „тачија” – био ковач по имену Амакуни Јасуцуна. Живео је око 700. године, и једном приликом стајао је на вратима своје радионице посматрајући војнике који су се враћали из битке. Приметио је да многи имају поломљене мачеве, након чега је свом сину Амакури рекао да од њих покупи неколико оштећених примерака. Њих двојица су се потом повукла у радионицу и закључала врата да их нико не би ометао. Након 31 дана поново су изашли, носећи нови тип неуништивог мача. Није познато колико има истине у тој причи, али историјски извори сведоче о томе да су самурајски мачеви око 900. године били веома распрострањени, док из раздобља пре тога има веома мало преживелих примерака. Технологија прављења оштрица на „тачију” – као и на његовом наследнику из 12. века, „катани” – изискује стотине сати рада, загревања, ковања и савијања челика, као и спајање легура различитих чврстоћа и других својстава током веома сложеног поступка загревања и хлађења како би сечиво на крају имало жељени квалитет.

Број: 3418 2017.

ТЕТОВИРАНИ БЕЗ ТЕТОВАЖЕ

Како се уклањају тетоваже?

ДАНИЦА

Краљево

До појаве савремене технологије није постојао начин да се тетоваже уклоне, а да се не оштети околна кожа и ткиво. Данас се овај поступак успешно спроводи захваљујући ласерима. С обзиром на то да имају изузетно кратак импулс, они делују искључиво на боју и не изазивају крварење и друга оштећења ткива. Пигменти од којих је сачињена тетоважа разлажу се под утицајем ласерских зрака, а затим их „упија” наш лимфни систем. Најлакше се уклањају једнобојне тетоваже, а у случају оних које имају много нијанси може да се деси да и након уклањања остану једва видљиви обриси.

Број: 3417 2017.

ЖИВОТ ЈЕ ЛЕТЕЊЕ

Да ли је тачно да црна чиопа проведе цео живот у ваздуху?

Нина

Суботица

Невероватно, али истинито – младе чиопе могу прве две или три године живота да проведу искључиво у ваздуху. Хране се летећим инсектима, узимају воду у лету изнад језера или река, чак и спавају лебдећи на ветру. Ако црна чиопа (изгледом врло слична ласти, али припада истој породици као колибри) слети на земљу, неће моћи да узлети зато што су јој ноге прекратке, а крила уска и дугачка. Ако нађете неповређену црну чиопу која се приземљила, можете да јој помогнете да узлети тако што ћете је однети до неког високог прозора и ставити на длан. Она не полеће увис, већ скаче и у слободном паду добија брзину потребну за лет.

Број: 3417 2017.

ШТА ЈЕ СЛАЂЕ

Била сам недавно на Сицилији и јела колаче који личе на шаум-ролне. Каква је разлика међу њима?

САЊА, Београд

Каноло је један од најпознатијих слаткиша у Средоземљу. Реч потиче од грчког назива за трску (kanna), али је његово посластичарско порекло арапско. Широм исламског света, од Андалузије до Ирака, јело се пржено тесто у облику цеви, с воћним пуњењем. Први записи о том слаткишу појавили су се у Емирату Сицилије (831–1072), нарочито у Палерму и Месини. Када је нормански плаћеник Робер I ослободио Сицилију, и колач се променио – уместо кора за питу коришћено је лиснато тесто, пуњено слатким кремом од млека, јаја и шећера, уз додатак тамошњег чувеног сира рикоте и корице лимуна или наранџе са Сицилије.
   Шаум-ролна, познатија и омиљенија код нас, изгледа исто као каноли. И она је направљена од лиснатог теста, али је у средини чврсто улупан снег од беланаца и шећера – шаум. Потиче из средњоевропске посластичарске школе.

Број: 3416 2017.