МРАЧНА ВАСИОНА

Зашто је васиона мрачна, ако већ звезде исијавају светлост?

ЈЕЛЕНА

Уб

Ово питање мучило је и великог немачког астронома Јохана Кеплера у 17. веку. Очигледан одговор је да звезде не блистају довољно. Међутим, иако је тачно да њихов сјај опада с раздаљином, број звезда расте с раздаљином отприлике у истом односу, па се та два ефекта поништавају. Све у свему, ноћно небо морало би да буде веома блиставо. Но, ми не живимо у бесконачно старој, статичној васиони са звездама које заувек црпу енергију. У стварности, васиона је настала пре свега 14 милијарди година и шири се, због чега удаљене звезде губимо из вида. При том, звезде не сјаје дуже од 11 милијарди година, па због свих наведених чинилаца ноћно небо остаје и даље тамно.

Број: 3480 2018.

ШТА ЋЕ МИ ЛАЈАЊЕ?

Да ли постоје пси који не лају?

ИВАН АНЂЕЛКОВИЋ

Раса која се зове афрички басенџи одавно има надимак „пас који не лаје”. То не значи да је потпуно нем. Ови пси понекад испуштају кратке необичне крике, које су неки упоредили са јодловањем. Такође може да режи, цвили и завија.
   Басенџи је једна од најстаријих природних пасмина пореклом из средње Африке. Одатле је најпре доведен на обале Нила. На неким цртежима из старог Египта могу се видети пси веома слични басенџима. Често су се користили у лову на ситну дивљач јер су врло интелигентни, окретни и живахни. Веома су цењени и као кућни љубимци, не само зато што не лају, већ зато што у великој мери сами воде бригу о хигијени. Басенџи је спреман да добар део дана посвети чишћењу и лизању длаке, слично као што раде мачке.

Број: 3480 2018.

МАМА, 'ДЕ ЈЕ ТАТА?!

Да ли мужјак кенгура има торбу?

ИВАН, Барајево

Кенгури припадају роду торбара, али само су женке те које имају развијену торбу са отвором која се назива марсупијум. Женка носи младунца 39 дана. Када га донесе на свет, он је веома мали, провидан и мекан, тако да више подсећа на црва. Очи си му затворене, уши и ноздрве једва препознатљиве и није већи од три центиметра. Ово сићушно створење мајка по рођењу прихвата зубима, предњим шапама отвара торбу и ставља га на једну од сиса.
   У торби се младунче развија осам месеци, док не почне да прави прве излете ван ње, али под надзором мајке. Иако мужјаци немају торбу, важан су део породице јер су одани партнери и брижни родитељи.

Број: 3479 2019.

ПОКЛОН ЗА ЈОВАНА И...НАС

Недавно је у нашу редакцију стигло занимљиво писмо. Ужичанка из Београда Љиљана Тодоровић пожелела је да свом момку Јовану приушти поклон за тридесет пети рођендан. Нешто што је њему јако вредно, а с друге стране потпуно нематеријално. Како је Јован од детињства искрени приврженик „Политикиног Забавника”, то је помислила да би му најлепши поклон била посета нашој редакцији.
   Убрзо је све организовано, а да Јован то није знао. Тек, 14. септембра појавили су се на вратима редакције. И нису скривали одушевљење што коначно могу да упознају људе који праве њихов омиљени часопис. Показали смо све што их је занимало, лепо се испричали, а фотографије су остале као успомена на једно дружење.

Број: 3478 2018.

ПОВЕЗ ЗА СВЕТЛОСТ

Зашто су гусари носили повез на једном оку?

ГОРАН

Нови Сад

Заштитни знак гусара, како у причама тако и у бројним филмовима, управо је повез на оку. Многи су веровали да га носе неустрашиви гусари који су повредили или изгубили око током неког од окршаја. Међутим, научници су дошли до много логичнијег објашњења, које нема везе са њиховим разбојничким подухватима.
   Офталмолог др Џим Шиди са Универзитета Пасифик у Орегону, пре неколико година написао је чланак о привикавању ока на мрак. Студије су показале да је потребно бар 25 минута да се очи прилагоде за гледање у мраку. Шиди је даље навео пример гусара, који су веома често са осветљене палубе морали да силазе у потпалубље где је било прилично мрачно, а нису имали времена да чекају дугих 25 минута како би се вид прилагодио на промену. Управо због тога носили су повез на једном оку, тако да оно увек буде припремљено на таму. Када би сишли у потпалубље, једноставно би преместили повез на друго око, оно навикнуто на мрак.

Број: 3480 2018.

ПЛОЧА НА ПЛОЧУ

Зашто је Аустралија континент, а Гренланд острво?

СОЊА

Београд

Ово је питање семантике, значења речи. Историјски се континентима сматрају велике површине земље одвојене од осталих континената живим светом, културом или географијом. Све то Аустралију чини одвојеним континентом. С друге стране, Гренландско острво има биљни и животињски свет сличан Канади и прилично је ненасељено, што га чини острвом, а не континентом.
   Данас се у овој расправи користи и један јачи доказ – према „тектоници плоча”, геолошкој теорији која објашњава померање плоче Земљине коре, Аустралија се налази на посебној плочи, док је Гренланд део северноамеричке плоче.
   Ипак, објективност образложења о тектоници плоча нарушена је чињеницом да су Европа и Азија сврстане у засебне континенте иако се налазе на истој плочи.

Број: 3479 2018.

ХАРИНГА ПОД ПАЉБОМ

Која се то битка назива „Дан харинге”?

ЕНА

Београд

Харинге су морске рибе коштаног скелета и издуженог тела које у великим јатима живе у водама северног Атлантика, Северног мора и канала Ламанш. За ове рибе везује се поморска битка између енглеске и француске флоте вођена 12. фебруара 1429. године, у водама Ламанша који дели обале Енглеске и Француске. Наиме, у Стогодишњем рату (1337–1453) Енглези су својој војсци у Француској, која је опседала град Орлеан, послали већи конвој бродова са храном и оружјем. Французи су тог дана напали енглеске бродове, при чему су топовска ђулад разнела на стотине буради напуњених димљеним харингама. Забележено је да је поприште битке данима мирисало на харинге, па је у историји поморских ратова ова битка забележена као „Дан харинге”.

 

Број: 3479 2018.

ТВ ДАДИЉА

Да ли бебама смета гледање телевизије?

Зоран

Ужице

Кад родитељи морају до неког доба ноћи да љуљају бебу да би је успавали, пре или касније посегну за даљинским управљачем и уморно се сместе испред ТВ екрана. Све се чешће чују мишљења да је за децу млађу од две године штетно да прекомерно гледају у телевизор који им неминовно заокупља сву пажњу. Ипак, нема никаквог научног доказа у прилог оваквом мишљењу.
   Међутим, ствари се мењају како беба постаје свеснија своје околине. По правилу увек ће најпре реаговати на надражаје у видном пољу. За њу је неоспорно боље да такви надражаји долазе од лица родитеља чије ће изразе да посматра и реагује у складу с тим, него од цртаних ликова с телевизијског екрана које само пасивно гледа. Педијатри воле да мало више заплаше младе родитеље, вероватно зато да не би екран телевизора преобразили у дадиљу и тако дете лишили људског додира.

Број: 3478 2018.