Подводно пролиставање

Чуо сам да постоји биљка с две врсте листова, па вас молим да напишете нешто о њој.

Коста из Београда

Биљка Myriophyllum, која живи у слаткој води, има две врста потпуно различитих листова: једне испод, а друге изнад површине воде. Да би преузимали што више гасова, листови под водом су дужи и ужи. Пошто водена струја непрестано мења њихов положај у односу на извор светлости, код водених листова не разликује се доња и горња површина.
То није случај с листовима изнад воде, код којих је ова разлика уочљива и који имају и већу површину дрвенастог ткива.

Може се рећи да Myriophyllum са својим подводним и надводним листовима води двоструки живот.

Број: 3684 2022.

Од игре до игре

Занима ме да ли су поред Олимпијских игара у старој Грчкој постојале и друге спортске игре.

Милош

Горњи Милановац

Олимпијске игре надвладале су, стицајем политичких околности, остала супарничка спортска такмичења као што су биле Питијске, Немејске и Истамске игре, тако да су од 572. године пре наше ере постале заједничко такмичење свих градова-држава старе Грчке.
Према легендама, грчке државице прекидале су међусобна непријатељства током одржавања Олимпијских игара.

Број: 3684 2022.

Поглед из две боје

Зашто некеживтиње имају различите боје очију?

Бојан Јовандић

Различита боја очију код кућних љубимаца може да буде наследна, али и последица болести или повреде. Код појединих раса, као што су сибирски хаски, аљаски маламут, ши цу, аустралијски овчар или амерички лисичар, ова појава није велика реткост. Хетерохромија, како се у анатомији назива разлика у боји (најчешће дужице ока), може да се примети на различитим деловима тела, посебно на очима, али и на кожи и на длаци, а последица је неуједначеног лучења пигмента меланина. Јавља се и код људи.
Иначе, већина штенади рађа се са светлоплавим очима, јер се пигмент ствара касније, под утицајем светлости

Број: 3683 2022.

Невидљива палета

Да ли је могуће видети боје изван видљивог спектра?

Зоран

Ниш

Наравно, али не голим оком, већ уз помоћ нарочитих уређаја. Астрономи користе инфрацрвене телескопе да виде светлост на таласним дужинама изван видљивог спектра. Инфрацрвена светлост пробија се кроз облаке и прашину који ометају видљиву светлост и управо је то омогућило посматрање свемирске летелице „Deep impact” са кометом Темпел 1 јула 2005. године. Слично томе, ултраљубичасти телескопи омогућавају посматрање светлости на таласним дужинама испод видљивог спектра.

Број: 3682 2022.

Немилосрдна биологија

Да ли чедоморство постоји у свету животиња?

ТАМАРА

Нова Варош

Постоје четири разлога зашто животиња убија младунца сопствене врсте. Први је распрострањен међу мравима: родитељи једу младунце зато што су веома хранљиви. Други, уобичајен међу родама са Флориде, јесте суров начин на који родитељи решавају број потомака. У време оскудице једна уста мање значе преживљавање мајке или осталих младунаца.
Трећи разлог је борба око хране: нека јединка убијањем супарника или туђих младунаца извлачи корист за себе и своје потомство.
Четврти је најраспрострањенији међу сисарима: од мрмота до лава, од миша до нилског коња. Мужјак који убија младунце женке увећава сопствене изгледе да се с њом пари. Будући да су то најчешће младунци које је добила с другим мужјаком, он ће је тако поново подстаћи на парење.

Број: 3684 2022.

Дуго се зззззнамо

Занима ме када је настало пчеларство.

ЉИЉАНА

Жарково

Најстарији цртежи пчеле нађени су на стенама у Аранској пећини у Шпанији. Настали су још пре палеолита, старијег каменог доба – пре више од 15.000 година. У древном Египту пчеларство је било развијено око 3000 година п. н. е. У тој земљи пчела је била света животиња. На украсима штитова (с амблемом и натписом) поред имена фараона била је нацртана пчела. Хиљаду година касније, у Асирији су тела умрлих покривали воском и потапали их у мед да би се дуже очувала.
И славни војсковођа Александар Македонски (356–323. г. п. н. е.) после смрти је положен у саркофаг и потопљен у мед пре него што је пренет у Египат.

Број: 3683 2022.

Лош пример

Која држава је највише трговала црним робљем?

ИЛИЈА

Вршац

Реч је о Португалији, где је ропство постојало још од 1441. године. Наиме, тада је извесни Антао Гонсалвеш отео једну групу младића из Лагоса у Нигерији и одвео их у своју земљу на Иберијском полуострву да би их продао. Тако је све почело.
Португалски трговци су готово четири века трговали робљем, а то су касније прихватиле и друге европске земље као што су Енглеска, Шпанија и Француска. Робови су најпре допремани бродовима до већих европских лука, а одатле су путовали преко Атлантског океана како би били продати власницима плантажа дувана, шећерне трске или памука.

Број: 3683 2022.

Стварна серија

Да ли је истина да понекад сањамо исти сан више ноћи заредом?

Асја
Батајница

Постоје снови које сањамо у наставцима, из ноћи у ноћ, и чак смо у сну свесни да сањамо продужетак сна од претходне вечери. Научници су им дали назив „серијски снови” и сматрају да су настали као резултат куцања наше подсвести на врата свести. Обично се на јави сећамо таквих снова и они често могу да нам донесу решење појединих тешкоћа које нам се чине нерешиве. Некад су толико уверљиви да нам је тешко да разлучимо шта је сан, а шта јава.

Број: 3682 2022.