Перната неухватљивица

Како се зове птица из цртаних филмова о Пери Којоту и Птици тркачици?

ВАСИЛИЈЕ МИЛИЋ

Сврљиг

Прослављена цртана Птица тркачица заправо је животињица која живи у калифорнијским пустињама. То је Geococcyx californianus, птица висока око 25 центиметара и тешка пола килограма. Занимљиво је што, иако има крила, готово никад не лети, већ хода, тачније – трчи, достижући брзину од око 24 километра на час. Док трчи, калифорнијска птица држи груди усправно и укочено попут спринтера. Уколико уочи опасност, одмах почне да бежи.
Истини за вољу, којот лако може да је сустигне, за разлику од оног у цртаћу. Такође, глас калифорнијске тркачице није сличан оном који испушта њена имењакиња из цртаног филма, већ је сличнији гугутању голуба.

Број: 3758 2024.

Дело три атома

Зашто су пахуље шестокраке?

ДУШАН

Нови Сад

Пахуљице су најлепше и најсавршеније дело природе. Такав јединствен облик не би могао да створи ниједан уметник. А у свакој снежној олуји на земљу падне безброј пахуљица међу којима нема две једнаке. Кад се вода замрзне, образује кристале. Молекули се образују и распоређују на посебан начин или добијају одређени геометријски облик.
Молекул воде састоји се од два атома водоника и једног кисеоника. Због тога се овај молекул кристалише у тространу или шестострану геометријску фигуру. Вода која се замрзава и претвара у снег налази се у атмосфери у облику водене паре. Сићушни кристали који се образују носе ваздушне струје. Крећући се горе-доле, кристали се окупљају око честица прашине или капи кише. На стотине кристала окупи се око једног језгра и кад гомила постане довољно велика, почне да се спушта на земљу као пахуљица. Величина пахуљице зависи од температуре. Што је хладније, то су пахуљице ситније.

Број: 3758 2024.

ПОКРЕТНА ТРАКА, АЛ’ УСПРАВНА

Шта је лифт који кружи?

ЉИЉАНА

Јагодина

Лифт који кружи изумео је енглески инжењер Џером Хол 1884. године. Овај лифт се не зауставља на спратовима и у њега човек мора да уђе и изаће током вожње. Кабина стално кружи кроз два паралелна отвора и чини неку врсту непрекинутог ланца. Пошто тај ланац подсећа на бројанице, лифт је убрзо назван „патерностер”, на латинском – „Оче наш”, почетак молитве која се изговара док се у руци окрећу бројанице. Други тврде да је тако назван јер су се људи који су се возили плашили да нешто може да им се догоди, па су изговарали „Оче наш”.
Ови необични лифтови постоје и данас, али у малом броју зграда. Има их у Мађарској, Чешкој, Великој Британији, али и код нас у Београду, у згради Железнице. Иако се показало да нису „опасни по живот”, како су неки тврдили, ипак су замењени лифтовима који се на одређеном спрату зауставе и не померају се док се не притисне дугме.

Број: 3757 2024.

Град дрвених ногу

Зашто се Амстердам назива и Северна Венеција?

Петра

Београд

Назив Северна Венеција није случајно одабран за велики лучки град и престоницу Холандије. Сличности је много, првенствено у природном положају, начину градње и културној баштини. Амстердам је настао током 16. и 17. века од рибарског места подигнутог у 13. веку на делти реке Амстел у Зојдерско језеро. Лежи на 70 острваца која опасују канали, али од Венеције је богатији мостовима. Престоницу Холандије многи називају и градом на дрвеним ногама. Пошто земљиште није могло да се исуши, куће су грађене на балванима побијеним у земљу и до 20 метара, све до чврстог тла. За темеље краљевског дворца сазиданог 1655. године у муљевиту земљу пободено је 13.659 стубова. Тло на ком почивају Амстердам и Венеција је нестабилно, а културно благо на њему непроцењиво.

Број: 3756 2024.

Диктат природних процеса

Зашто кратковидост код људи није искорењена природном селекцијом?

Наташа Гајић

Земун

На исти начин може да се постави и питање зашто природном селекцијом нису искорењени рак или дијабетес, или зашто сви не трчимо 100 метара за мање од 10 секунди. Међутим, природни одабир није нож којим можемо да одстранимо све што није савршено.
Кратковидост није обољење, већ природна промена ока и његове могућности изоштравања. Људски вид креће се од далековидог до кратковидог, а графикон којим би се то приказало имао би облик звона. Природни одабир незнатно даје предност онима у средини тог графикона, али не у толикој мери да одстрањује све промене унутар једне врсте.

Број: 3758 2024.

КРАЉЕВСКО ИМЕ

Ко је октрио Рт добре наде?

НЕВЕНА МИХАИЛОВИЋ

Лозница

Најјужнију тачку Африке, Рт добре наде, открио је португалски морепловац Бартоломео Дијаз (1450–1500). Овај храбри морепловац у ствари и није био свестан да је он први који га је опловио, јер се то десило током тродневног невремена у зиму 1487–1488. године. За време ове пловидбе, Дијаз је стигао до Бушманске реке, а на повратку, кад је време било лепо, видео је рт и назвао га Олујни рт. Тадашњи португалски краљ променио је овај песимистички назив у – Рт добре наде. Као члан Кабралове флоте, Дијаз је касније учествовао у још једној пловидби, али је потонуо са својим бродом у олујном невремену управо у близини Рта добре наде.

Број: 3757 2024.

ПАУКОВ ЛЕТ

Како паукови прелазе с једног дрвета на друго?

МИЛИЦА MИЛИЋ

Чента

Паукови то раде веома вешто, али најчешће уз помоћ ветра. Најпре баце једну нит своје мреже низ ветар. Затим другу, трећу, чекајући коју ће ветар добацити до неке суседне гране или дрвета. А будући да је крај, односно почетак нити лепљив, то значи да ће се пре или касније негде закачити. Кад се нит залепи, паук се по њој креће као жонглер и прелази с једног места на друго. Поједини паукови и сами се препуштају ветру, претходно се увивши у мрежу.
Што се тиче паукових нити, оне су сачињене од беланчевина које луче ови зглавкари. Чим дође у додир с ваздухом, та слуз постаје чврста и веома савитљива. Уз помоћ сопственог „предива” паук лови плен и помера сe.

Број: 3757 2024.

Влакнасто паковање

Зашто је кора банане четвртаста, када је плод ваљкаст?

Јелена Трифуновић

Кикинда

Кора банане настаје од четири листа епикарпа, спољне опне. Они се спајају у целину, али делимично чувају првобитни облик. Само воће унутар коре настаје спајањем три дела. Пошто троугласта призма не може да се поравна с четвртастом, плод банане не допире сасвим до углова коре. Процепи се пуне влакнастим слојевима (који се понекад као кончићи одвајају кад љуштимо банану), а плод постаје ваљкаст.

Број: 3756 2024.