НЕ МОЖЕ МУ НИКО НИШТА

Да ли икада ишта удари у Сунце?

Бојана

Суботица

Може да се учини да је Сунце, уз своје дивовско гравитационо поље, способно да привуче било шта у своје гротло. Међутим, није баш тако једноставно: највећи број небеских тела нема путање које би изазвале судар са Сунцем, и зато најчешће само улазе у орбиту око њега. Ипак, многа небеска тела прилазе опасно близу нашој звезди – међу њима су и такозване комете које додирују Сунце, пролазећи на свега неколико хиљада километара од његове површине. И астероиди могу да, по спиралним путањама, доспеју до површине Сунца, услед „ефекта Јарковског”, појаве да се топлота Сунца коју упијају астероиди поново зрачи натраг у свемир, стварајући на тај начин слабу, али немилосрдну силу која астероиде може да одведе ка Сунцу. Слична сила, такозвани Поинтинг-Робертсонов ефекат, може да учини сличну ствар честицама међупланетарне прашине.

Број: 3431 2017.

СВЕ ЗА ЛЕПОТУ

Који је најлакши начин да се скине водоотпорна шминка?

Биљана

ЗрењанинМноге жене бирају водоотпорну шминку због постојаности, па је баш због тога није увек лако скинути. Пошто вода мало шта ту може, потребно је да се изабере неки од козметичких препарата направљених баш за ову намену, а који могу да се нађу по парфимеријама. Можете и сами да направите мешавину маслиновог и рицинусовог уља која на кожу делује умирујуће, а такође помаже да се постојана шминка (нарочито водоотпорна маскара) скине без много трљања које може да надражи кожу. Још један од врло делотворних производа је и вазелин, који скида и најупорније остатке шминке и нечистоће са лица.

 

Број: 3431 2017.

БРБЉИВАЦ НА КВАДРАТ

Прочитала сам у једном часопису да је афрички сиви папагај једна од најпаметнијих птица на свету. Да ли бисте могли да напишете нешто више о томе?

Јована, Београд

Афрички сиви папагај, познат и као жако, јединствен је по томе што уме да изговара целе реченице и опонаша боју гласа људи, па се због тога и сматра правим генијалцем у птичјем свету. Може да логички повезује речи у реченице и да их употребљава у право време и на правом месту. Ако жако изговори: „Добро вече”, будите сигурни да је напољу заиста мрак. Због ових  вештина, али и због тога што је врло дружељубива животиња, савршен је кућни љубимац. У природи највише настањује прашуме, њихова рубна подручја и обрађене површине, од западне до средње Африке. Као што име говори, перје му је сиво, осим репа који је јаркоцрвене или кестењастомрке  боје. Може да нарасте до 33 центиметра. Јединствен је и због тога што, уз праву негу и добру исхрану, може да живи и до 100 година!

Број: 3430 2017.

ЛИСТ СЛАТКОГ МЕДА

Од чега се прави заслађивач стевија?

Мирјана, Крагујевац

Име је добио по зељастој биљци Stevia Rebaudiana од које се и прави. Ова природна замена за шећер потиче из Јужне Америке где се користи већ више од 1.500 година. Староседеоци су је назвали „лист слатког меда”, а осим што су је користили као додатак храни, открили су да повољно утиче на здравље, пре свега зато што смањује ниво шећера у крви и снижава притисак. Осим у Јужној Америци, данас се највише узгаја у Јапану, Кини, Кенији, Вијетнаму, Индији и  на Тајланду. Сладак укус стевији дају гликозиди који се издвајају из листова, а ова једињења су 200 до 300 пута слађа од шећера, па је довољна мала количина да се постигне жељени укус.  Осим тога, ова биљка садржи корисне састојке као што су: витамини, минерали, влакна и етерична уља.

Број: 3430 2017.

СВИЛА КАО ЗАМКА

Како паук прави мрежу?

Никола

Пирот

Паук на стомаку има цевчице повезане с паучинастим жлездама које производе свилу у течном облику, која очврсне у додиру с ваздухом. Свила може да буде тања или дебља, глатка или груба, у зависности од намене за коју је паук производи. За хватање плена производи се лепљива свила, а током прављења она је сува да би паук могао да хода по мрежи. Он свилу извлачи задњим ногама и почиње да је обликује пошто прву нит причврсти за нешто стабилно. Простор између спирала је сразмеран растојању између врха паукове ножице и отвора канала паучинастих жлезда – то значи да паук, у ствари, користи сопствено тело као мерни уређај. Дејв Кларк, стручњак за пауке који ради у лондонском зоолошком врту, објашњава да они стварају веома сложене мреже само на основу инстинкта. Оне настају тако што гени управљају радом ногу док паук њима распоређује нити произведене свиле.

Број: 3431 2017.

ГОРКИ ШЕЋЕР

Да ли су жваке без шећера заиста добре за зубе?

Сандра Јаковљевић

Рума

Откад су се жвакаће гуме, пића и други слаткиши без шећера појавили у продаји, објављен је велики број текстова и студија са опречним мишљењима о томе да ли су ови производи добри или лоши за зубе и, уопште, за целокупно здравље. Резултати једног подробног истраживања на ову тему објављени су 2011. године у часопису „Бритиш дентал џурнал”. Стручњаци су се најпре бавили утицајем вештачких заслађивача типа полиола на уста и зубе. Један од њих је ксилитол, који се често може наћи у жвакама без шећера.
   Утврђено је да овај састојак зауставља и смањује раст појединих штетних бактерија у устима и да побољшава рад пљувачних жлезда, такође важних за хигијену уста и зуба. На овај начин ксилитол донекле може да помогне да се смањи опасност од каријеса.
   Оно што може да буде штетно када се ради о зубима јесу киселине. Користе се како би се појачали мирис и укус жвака, али прекомерна употреба може да изазове зубну ерозију. Нагризена глеђ услед честог коришћења жвакаћих гума и других посластица са вештачким заслађивачима примећена је нарочито код деце, чија је пљувачка по саставу блажа него код одраслих, па теже може да се избори са киселинама. Истраживање британских стоматолога није донело коначну пресуду на ову тему, па се и данас објављују нова истраживања.

Број: 3431 2017.

ЛАВ У БЕОГРАДУ

Зашто из многих фонтана, па и оне код хотела „Москва” у Београду,
вода цури баш из лављих чељусти?

Дарко

Батајница

На старим, али и новијим чесмама и фонтанама вода често истиче из чељусти лава. Овај део тих градитељских творевина први пут се јавио код старих Египћана. Они су на тај начин означавали поплаву Нила која је обично настајала између 23. јула и 22. августа, у време када се Сунце налазило у знаку Лава. Стари Грци и Римљани преузели су овај начин грађења фонтана и чесама од Египћана, а од њих и други народи.

 

Број: 3430 2017.

БРАЗИЛСКА БОМБ(ОН)А

Недавно сам купио мало бразилских ораха, да пробам. Продавац ме је упозорио да не поједем више од два дневно, али није знао да ми каже због чега. Да ли „Забавник” зна одговор?

ДУШАН

Београд

Јужноамеричко дрво знано као бразилски орах (Bertholletia excelsa) расте у Бразилу, Колумбији, Перуу, Боливији до 50 метара увис на деблу пречника до два метра и једно је од највећих у амазонским прашумама. Живи и до пет стотина година и у Бразилу је заштићена врста. Опрашују га пчеле, а плод се ствара током 14 месеци. Чини га капсула налик кокосовој, велика 10-15 цм и тешка око 2 кг, у којој је скривено од 8 до 24 семенки спакованих налик на кришке наранџе. Те семенке су оно што зовемо „орах”. Боливија и Бразил највећи су произвођачи.
   Изузетно је здрав додатак исхрани, уз напомену да поједете заиста само један до два ораха дневно из следећих разлога: 100 грама има 650 калорија, а од тога 66 одсто чине масти, додуше оне корисне, омега-6 масне киселине. Влакна чине 30 одсто ораха, а у поменутих 100 грама добијамо следећу енергетску бомбу: око 40 одсто дневних потреба за цинком и витамином Е, 60 одсто дневних потреба за манганом и тијамином (Бе 1), пуну дневну дозу магнезијума и фосфора, а само 6 ораха садржи осам пута више селена него што нам је дневно потребно. Због оваквог обиља селена, магнезијума и фосфора заиста не би ваљало претеривати с количином и продавац вас је лепо упозорио.

Број: 3429 2017.