Отров с крилима

Која је то птица која има јак отров у кљуну?

ТАМАРА, Јагодина

На Новој Гвинеји постоји птица латинског назива Pitohui diсhrous која користи отров како би се одбранила од нападача, нарочито змија. Први ју је описао француско орнитолог Шарл Луј Бонапарта, а двојица америчких орнитолога Дамбахер и Билер испитивали су њен  начин живота и понашање. Једном приликом птица је кљуцнула руку Дамбахеру а када је научник лизнуо крв која се појавила на раници, осетио је да су му утрнули језик и усне. Такво стање потрајало је неколико сати.
Касније су у Националном институту у САД испитали кљун птице и показало се да у њему заиста постоји отров, по саставу сличан отрову једне врсте жабе у Средњој и Јужној Америци.

Број: 3544 2020.

Кад га забибериш

Каква је разлика између белог и црног бибера?

СТАНКО

Косјерић

Бибер је, у ствари, плод биљке повијуше (Piper nigrum), пореклом из Индије, а данас се гаји у целој тропској Азији, екваторијалној Америци и Африци. Бели и црни бибер добија се из исте биљке. За добијање белог беру се готово зреле црвене бобице и потом три-четири дана држе у води због бубрења и лакшег љуштења, и тек онда суше. Црни бибер добија се тако што се суше недозрели плодови. У току сушења зрна се смежурају и добијају црвеномрку боју. Бољег квалитета је онај тамније боје, тежи је и ароматичнији. Укус бибера је љут, папрен, а мирис дражи слузокожу, односно тера на кијање кад се удише. Љутину му даје алкалоид пиперин, кога има око шест одсто, а арома овог зачина потиче од етеричног уља (око 1,5 одсто). Бибер се користи и у прехрамбеној индустрији – у производњи маринада, јела од меса и рибе и за припрему кобасица. У домаћинству млевени бибер је свеприсутни зачин за побољшање укуса супе, умака, меса, кобасица, варива и салата. Јела с доста бибера су укуснија, јачају апетит и штите од зараза у органима за варење.

Број: 3544 2020.

Летећи брбљивац

Како је чавка добила име?

ТИЈАНА ВАСИЋ

Чавка (Corvus monedula) једна је од најмањих птица из породице врана која живи у Европи, западној Азији и северној Африци. Иако је већина птица код нас добила име по неком јединственом а видљивом обележју, рецимо, као врана јер је „тамна”, „мрка”, са чавком то није случај.
Ова птица сивкастог перја име дугује брбљивости. Много гласнија и разговорљивија од других птица, чак и од свраке, чавка готово непрекидно испушта гласове који се чују као „чав”, па отуда и име. По овој птици се и за гласне, брбљиве људе каже да „чавкају”, „чавељају” или „чаврљају”.

Број: 3543 2020.

Малина горког укуса

Када је почела да се додељује „Златна малина“?

РАДЕ

Параћин

Америчка награда за најгора филмска остварења први пут је додељена 1981. године. Свечаност је одржана у дневној соби публицисте Џона Ј. Б. Вилсона, у ноћи када се додељивао Оскар. Позвао је своје пријатеље да гласају за најгора остварења те године а први добитник „Златне малине” био је филм „Can't Stop the Music”.
Сваке следеће године на свечаност доделе долазило је све више гостију и убрзо су се заинтересовале веће медијске куће. Од четвртог пута почела је да се одржава ноћ пре „Оскара” како би новинари имали времена да испрате оба догађаја. Неке од категорија су: најгори филм, глумци, режија, сценарио, музика. Комичар Бил Козби био је први који је прихватио награду, а редитељ Пол Верховен сам је затражио да му се дају статуе за „Showgirls” (1995) који је освојио „Златну малину” у категоријама за најгори филм и најгору режију.
Почетком 2019. године за најгоре остварење проглашен је филм „Холмс и Вотсон”, „Златну малину” добио је и његов редитељ Итан Коен, најгори глумац био је амерички председник Доналд Трамп који се појавио у два документарна филма, а најгора глумица Мелиса Макарти.

Број: 3542 2019.

Наизуст

Шта значи реч „наустица”?

ЛАЗАР

Обреновац

Некада су у нашим крајевима ђаци, пошто би савладали буквар, прелазили на изучавање часловца (црквена обредна књига) „на уст”. Учитељ би поједине реченице или пасусе прво неколико пута прочитао заједно са ученицима, а затим су они морали да их наглас („на уст”) понављају док их не би упамтили. На овај начин су и свештеници у цркви, после литургије, учили народ молитвама. У белешкама у којима се говори о томе како су свештеници подучавали наводи се да је на првом месту изучена „наустица”, за шта им је главно штиво био часловац.

Број: 3544 2020.

Божићна звезда

Зашто је биљка божићна звезда постала симбол зимских празника?

ГОРДАНА МАТИЋ

Постоје бар две легенде о настанку божићне звезде (лат Euphorbia pulcherrima или Poinsettia). Према првој, мексичкој, девојчица Марија и њен млађи брат Пабло били су сувише сиромашни да би купили поклон малом Исусу. Зато су на Бадњи дан набрали пољског биље, а када су букет ставили поред Исусове колевке, њихови листови претворили су се у црвене цветове. Према другом предању, када је астечкој богињи препукло срце због несрећне љубави, из капљица њене крви израстао је јаркоцрвени цвет.
Ова биљка повезује се са Божићем јер симболише звезду репатицу (витлејемску звезду) која је показала пут тројици краљева до новорођеног Исуса. Божићна звезда пореклом је из Мексика и неких делова Африке, а почетком 19. века стигла је на тло Северне Америке, захваљујући Џоелу Робертсу Поинсету коме дугује други латински назив. Први назив највероватније дугује Еуфорбу, лекару нумидијског краља Јубе који је, према предању, први употребио сок Божићне звезде за лечење.Њени лепи црвени цветови заправо су горњи листови који окружују праве, ситне и готово неприметне цветове. Препознатљиву јарку боју листови добијају у току зиме, што је још један од разлога зашто је божићна звезда један од омиљених украса овог годишњег доба.


 

Број: 3543 2020.

Лепљиви прсти

Зашто се стиропор лепи за све?

ЈЕЛИЦА

Београд

Стиропор је првокласан материјал за паковање зато што је лаган и отпоран на притисак што је од кључне важности, јер захваљујући томе штити крхке предмете ако се, рецимо, кутија у коју су упаковани испусти или удари. Но, стиропор брзо накупи статички електрицитет, због чега га привлаче други објекти, па се лако лепи за прсте.

Број: 3543 2020.

Слатка смрт

Шта значи израз „Атилина смрт”?

БОЈАНА ПЕТРОВИЋ

Хунски владар Атила (око 406–453), звани Бич Божји, био је најчувенији међу вођама са Истока. Ујединио је сва хунска племена и низом похода потчинио многе народе од Волге до западне Европе. По његовој смрти хунска држава се распала.
Међутим, Атила није погинуо у боју већ је умро у миру, почетком 453. године. Смрт га је, по предању, задесила после свадбене гозбе, у постељи германске робиње Илдико. Због тога се за онога ко умре на такав начин каже да је умро „Атилином смрћу” или „слатком смрћу”.

Број: 3542 2019.