Дарежљиви Шкот

Да ли је истина да је Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” подигнута страним средствима?

Милорад

Београд

Ендру Карнеги, рођен у Шкотској 1835. године, успео је да се, после пресељења у Америку 1848. године, упорним радом уздигне од пуког сиромашка до богаташа. Стекао је велико богатство у индустрији челика, али је 1900. године објавио „Јеванђеље богатства”, у коме је изнео став да богат човек умире срамно. Исте године основана је Карнегијева фондација, која је вишак његовог иметка делила у добротворне сврхе.
Ендру Карнеги умро је 1919. године. Седам година касније, Фондација је, са 100.000 долара, помогла изградњу садашње Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, која се налази у непосредној близини Карнегијеве улице.

Број: 3721 2023.

Чување човечанства

Шта је то светска баштина, коју штити Унеско?

Дарко

Лозница

Светском баштином сматрају се природна и културна добра изузетне вредности која су стављена под посебну заштиту и чување. Тај појам употребљава се од 1972. године када су земље чланице Унеска (организације Уједињених нација за просвету, науку и културу) усвојиле Конвенцију о заштити светске природне и културне баштине. Према тој Конвенцији, у листу светске културне баштине пре свега се увршћују споменици (архитектонска дела, остварења монументалног вајарства и сликарства, као и делови или објекти археолошке природе).
Добрима природне баштине сматрају се „природне целине које се састоје од физичких и биолошких формација изузетне универзалне вредности са естетског или научног становишта”. Поред тога, постоји и Попис угрожене светске баштине. У њему су садржана она добра са Листе светске баштине код којих је утврђено да им непосредно прети опасност, због чега је неопходна међународна помоћ за њихово очување.

Број: 3721 2023.

Из гнезда у гнездо

Молим вас да ми одговорите колико су птице верне као партнери.

ОЛГА

Смедерево

Истраживања материјала у јајима из једног истог птичјег гнезда довела су до изненађујућег закључка да су будући младунци браћа, али углавном само по мајци. Дакле, ако након оплођења мужјак не чува женку, она ће се највероватније парити с још неким, те тако угрозити пренос гена оног првог љубавника.
Међутим, ни мужјаци нису ништа бољи: код једне врсте сенице мужјак се пари с две женке. Првој помаже око потомства и зато за „љубавницу” нема времена. Самохрана мајка успе да одгаји једва два младунца, јер птићи веома брзо расту, те она без помоћи не може да их прехрани. А „прељубник” на овај начин постаје 25 одсто успешнији јер је пренео своје гене на више потомака.

Број: 3720 2023.

Крилата прождрљивост

Како је изумро голуб селац?

НИКОЛА ФИЛИПОВИЋ

Голуб селац био је најбројнија врста птица Новог света. Приликом сеоба са северноамеричког континента јата ових птица, као густи облаци, ваљала су се небом. Нажалост, осим на сликама и неколико препарираних животиња, селац нигде више не може да се види. Године 1906. у САД истребљена је, или тачније поједена, и последња дивља птица. Голуб селац платио је данак људској незаситости. Због укусног меса био је омиљена храна становника оба континента. Али, њима су храњене и домаће животиње, првенствено свиње. Птичјих колонија било је на сваком кораку, биле су пренатрпане, и надохват људске руке. Ма како бројне, животиње нису издржале немилосрдно истребљење. Ни ретки примерци у зоолошким вртовима нису опстали.

Број: 3719 2023.

Обнављање мозга

Да ли је истина да канаринци лепо певају зато што имају необичан мозак?

ДЕЈАН

Баточина

Научници су пре неколико година истраживали ове птице и открили да канаринац не само да лепо пева и складно изгледа, него је по много чему необична птица. Наиме, утврдили су да се канаринцима мозак обнавља и да веома лако уче нове песме. Имају ову способност зато што им се део мозга, у коме се налази центар за певање, обнавља сваке године у пролеће. Тада се, у ствари, изграђује потпуно нови центар, па птица поново учи и ствара потпуно нове песме.

Број: 3721 2023.

Вавилонци са шестаром

Зашто се круг дели на 360 степени?

Андрија

Нови Београд

Нико не може са сигурношћу да одговори на ово питање, иако је познато да је оваква подела круга први пут забележена пре око четири хиљаде година у Вавилону. Претпоставка да је овај древни народ круг поделио на 360 делова јер је мислио да година има 360 дана не може да буде тачна, пошто се у овом старом царству још у то време знало колико овај временски одсечак заиста траје.
Објашњење које је нешто вероватније има везе с тим да се у Вавилону користио аритметички систем чија је основа 60, те је обим круга подељен на шест делова од по 60 степени, што даје збир од 360 степени за читав круг.

Број: 3720 2023.

Преображај енергије

Куда оде сало када изгубимо тежину?

РАДЕ из Ваљева

Највећи део масноћа заврши у облику угљен-диоксида и воде, али тек после дугог низа преображаја. Масноћа у белом масном ткиву састоји се од масних киселина које се складиште у облику триглицерида. Ови се по потреби ослобађају, а тиме се добија енергија. Тежина се губи када храна коју уносимо не даје телу сву потребну енергију, те се зато неке масне киселине ослобађају у крвоток, кроз који их посебне крвне беланчевине преносе до ћелија којима је потребна енергија. Ако је присутна довољна количина кисеоника, низ ензима потом претвара ове масне киселине у угљен-диоксид, воду и аденозин-трифосфат – извор енергије који се користи за покретање мишића, рад јетре и свих ћелија тела.
С обзиром на то да већину аденозин-трифосфата ћелије поново користе да би створиле ново једињење, крајњи исход свих ових механизама јесте да атоми који доспеју у масно ткиво организам напуштају у виду издаха, зноја и мокраће.

Број: 3720 2023.

Хладноћа из Африке

Желео бих да сазнам нешто о Канарској морској струји.

Славомир

Баточина

То је хладна морска струја у источном делу Атлантског океана. Она настаје од десног огранка Голфске струје који у близини Пиринејског полуострва скреће ка југу и тече уз северозападну обалу Африке. Канарска струја једним делом спаја се са северном екваторијалном струјом затварајући тако струјни круг северног Атлантика. Температура површинског слоја воде у Канарској струји зими је између 12 и 23, а лети се креће у распону од 19 до 26 Целзијусових степени. Брзина ове струје је 1–2 километра на сат.

Број: 3719 2023.