Језеро на туфне

Чуо сам да негде постоји Пегаво језеро. Можете ли ми рећи нешто о томе?

ИВАН

Кикинда

У Британској Колумбији, у Канади, налази се језеро које изгледа као да долази право из дечије маште. У питању је Тачкасто језеро, или Килук пегаво језеро. На његовој површини могу да се виде велике туфне, које мењају боју од сумпорастожуте па до најтамнијих нијанси плаве. Разлог за ове „пеге” јесте вода у којој су велике количине калцијума, соли, сумпора и других минерала. Ове твари се групишу и стварају мања тела која плутају по површини, образујући „туфне”. За тамошње староседелачке народе ово језеро имало је магична лековита дејства. Изградња бање у околини спречена је седамдесетих година како се природа не би угрозила. Данас је Пегаво језеро ограђено, али се и издалека може видети лепота овог необичног призора.

Број: 3529 2019.

Као Египћани

Желела бих да сазнам више о Кушитском краљевству.

МИЛИЦА ГАЈИЋ

Кушитско краљевство трајало је отприлике од 785. године п. н. е. до 350. године н.е. Налазило се на Афричком континенту, углавном на подручју данашњег Судана. Ова цивилизација била је веома слична Египћанима, чак су и мумифицирали своје мртве, градили пирамиде и имали фараоне. Ипак, по неким стварима су се и разликовали. Док су у Египту тек откривали чудо звано гвожђе, Кушити су већ увелико користили све благодети овог метала. Сматра се, такође, да су били и добри стрелци. Највероватније је њихово краљевство нестало због најезде нових цивилизација, међу којима је предњачило краљевство Аксум из Етиопије.

Број: 3529 2019.

Блиски рођак реп музике

Шта је тачно треп музика?

ДУШАН

Шабац

Треп музика настала је крајем 20. и почетком 21. века у Сједињеним Америчким Државама. Мада је настао првенствено као „модернизовани” облик реповања, можда бисмо га најбоље могли описати као мешавину реп и денс музике, због тога је и јако омиљен у ноћним клубовима и на журкама. Главна разлика између репа и трепа јесте то што су у трепу матрице знатно спорије, па је и начин извођења песме другачији. Данас је треп један од најомиљенијих жанрова музике међу младима у САД и Европи.

Број: 3528 2019.

Острво забуне

Да ли су Велика Британија, Уједињено Краљевство и Енглеска исто?

НЕМАЊА, Јагодина

Велика Британија је географска одредница, и тако се зове цело острво на којем се налазе три државе: Енглеска, Шкотска и Велс. Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске) назив је државе која обухвата Енглеску, Шкотску, Велс и Северну Ирску. Већи део Уједињеног Краљевства налази се на острву Велика Британија, осим Северне Ирске која се налази на острву Ирска. До 1922. године и сама држава Ирска припадала је Уједињеном Краљевству. Седиште владе УК је у Лондону, који служи и као главни град. Енглеска је назив само једног од делова који чине Уједињено Краљевство.

Број: 3527 2019.

Кључ живота

Шта симболизује египатски крст анк?

ЂОРЂЕ

Сомбор

Крст са дршком чији се горњи део завршава малим обручем, био је симбол живота у древном Египту. Означава и душу, бесмртност, срећу. Већина египатских божанстава приказана је како га држе у руци. Реч је о једном од најстаријих крстова, будући да су га у Египту користили неколико хиљада година пре наше ере.
У египатским хијероглифима, као нацртани знак, налази се у речима које означавају судбину, здравље, осећање среће. Анк је симбол који уједињује мушки и женски принцип, небо и земљу, духовно и материјално, садашњост, али и вечни живот. Познат је и као „кључ живота”, „кључ Нила” и „коптски крст”.

Број: 3529 2019.

Слично се сличним (не) лечи

Где је отворена прва хомеопатска болница на свету?

ЗОРАН

Крушевац

Хомеопатија је правац у алтернативној медицини која се ослања на изреку „слично се сличним лечи”, односно на начело да ће материја која изазива одређене знакове болести код здравих људи да излечи сличне симптоме код болесника. Темеље хомеопатије поставио је Семјуел Ханеман (1755–1843). Делотворност хомеопатских лекова је упитна, доказано је да није већа од плацебо дејства.
   Доктор Фредерик Квин 1849. године отворио је у Лондону прву хомеопатску болницу у свету. Била је смештена на Голден скверу у Сохоу и имала је двадесет пет лежајева.
   Први пут прочула се током велике епидемије колере која је харала 1854. године. Док су лекари по осталим болницама успели да излече 47 одсто пацијената, Квин и његов тим имали су знатно бољи резултат – 84 одсто излечених. Упркос настојањима да се резултати сакрију, хомеопатија је полако почела да осваја све кругове, па се за ову врсту медицине заинтересовала и краљевска породица. Краљ Џорџ VI, 1948. године дозволио је да Квинова болница промени назив у Краљевска лондонска хомеопатска болница.
   Кроз ову болницу, која се временом проширила и која је премештена у други крај Лондона, годишње прође више од 27.000 пацијената. Иначе, познато је да су краљица Елизабета II и остали чланови краљевске породице и данас велике присталице хомеопатије.

Број: 3528 2019.

Кругом против варалица

Због чега су новчићи округли?

МИЛЕНА

Београд

Старогрчки историчар Херодот пише да су први новчићи почели да се производе у Лидији, области на западу данашње Турске. Прављени су од електрума, легуре сребра и злата. Неки извори тврде како су били овални или четвртасти. Када су Римљани и Грци почели да производе своје новчиће, правили су их тако да буду округли из једног (не)очекиваног разлога, како би се избегле преваре. Тада су новчићи заиста прављени од вредног материјала, и дешавало се да им људи откину делове, што је било незаконито. Ако му се одломи део, новчић губи на тежини, а самим тим и на вредности. С обзиром на то да су били округли, преварантима је било теже да неприметно одломе део новчића за себе. Такође, вероватно је округао облик доприносио и њиховом лакшем слагању и бројању.

Број: 3528 2019.

Брзорастућа пауловнија

Да ли се зна које дрво расте најбрже?

ДАРКО ВАСИЋ

Царичино дрво или пауловнија (лат. Paulownia tomentosa), осим по изразито крупним листовима (од 15 до 40 центиметара) и миришљавим љубичастим цветовима, позната је и по томе што расте невероватном брзином. Ово дрво, које потиче из западне и средње Кине, може да порасте и до 30 центиметара за три недеље, или до три метра годишње. То се дешава првих 15–20 година, након чега прираст опада.
Иако је по расту прва међу дрвећем, пауловнију у засенак баца једна друга биљка која расте најбрже на свету – бамбус. Одређене врсте бамбуса могу да порасту и по 91 центиметар за један дан.

Број: 3527 2019.