Со наша насушна

Када су људи почели да соле храну?

АЊА

Нови Сад

Човек је почео да користи со кад је престао да живи номадским животом, односно да лута тражећи храну. Кад су настала прва насеља, посебно када је почео да се бави земљорадњом, почео је редовно да користи со. Извесно је да је со коришћена у Кини још 2700. године пре наше ере, као и у древном Египту, 1450. године пре наше ере.
Со се помиње у Талмуду, као и у Библији. У древна времена, кад су боговима приношене жртве, со је била саставни део те жртве, тако да је имала симболичко, обредно, тачније верско значење. Будући да со помаже да се храна одржи, постала је знак онога што је трајно.
Пошто је со постајала све више тражена, била је важна и за трговину. Некада је коришћена и уместо новца. У предањима разних народа постоје различите приче које говоре о великом значају соли.

Број: 3539 2019.

Слатка Олга

Када је код нас произведена прва чоколада?

ЛИДИЈА ВЕЉКОВИЋ

Прва фабрика чоколаде у Србији и југоисточној Европи звала се „Шонда”, а подигнута је на углу улица Солунске и Деспота Ђурђа 1902. године. Назив је добила по презимену двојице браће, Николе и Константина, трговаца који су се у Београд доселили из села Клисуре у Грчкој.
Константин је од државе добио повластице да започне производњу какаоа, чоколаде и бомбона 1902. године, када је на породичном имању и почела да се гради фабрика. Директор је био Немац Конрад Тајсен, а прва чоколада звала се „Олга”. После Константинове смрти 1910. године посао су преузели његови синови. Фабрика је доживела многа оштећења током бомбардовања 1941. године. Сва имовина породице која је остала без потомака национализована је после Другог светског рата.

Број: 3539 2019.

Грицкалице на азоту

Зашто кеса са чипсом делује као да је пуна, а кад је отворимо видимо да је полупразна?

ДУЛЕ, Апатин

Произвођачи сасвим смишљено пакују чипс у кесе које само изгледају попуњено. Тако надувене, служе као нека врста ваздушних јастука који штите садржај. Пре него што се паковање затвори у кесу се упумпава азот. Овај гас пре свега доприноси да грицкалице остану свеже. У ту сврху не користи се кисеоник јер би он допринео да танки пржени кромпирићи изгубе укус, а уље ужегне.
Пошто се кесе с чипсом пакују у велике кутије, превозе, довозе до радњи, потом слажу по рафовима, да нису тако надуване, грицкалице би се од толиког притискања и превртања по рукама потпуно измрвиле.

Број: 3538 2019.

Кармина бурана

Ко су били голијарди?

АНКИЦА, Љиг

Голијарди су били средњовековни путујући музичари, студенти који су световну музику изводили лутајући од града до града, свирајући на забавама, свадбама и вашарима. Највише их је било у Француској, Енглеској, Немачкој и Италији.
У 12. и 13. веку удружују се у цехове и придружују градским музичким саставима. Њихове песме писане су на латинском језику (у ствари, на мешавини латинског и народних језика), у славу љубави, безбрижне младости, благодети вина и женске лепоте, а извођене су у ритму народне музике. Голијарди су писали и сатиричне песме у којима су исмевали папу, црквене великодостојнике и феудалце, због чега су често били прогањани.
Укупно 254 песме обједињене су у збирци „Кармина бурана”, откривеној 1803. године у манастиру Бенедиктбојерну у Баварској. Неки од стихова надахнули су немачког композитора Карла Орфа (1895–1982) да 1937. године створи чувену истоимену сценску кантату.

Број: 3537 2019.

Краљ од архипелага

По којој историјској личности су Филипини добили име?

МИЛИЦА ЈЕФТИЋ

Острвска држава у југоисточној Азији званично се зове Република Филипини, а име је добила по шпанском краљу Филипу II (1527–1598), познатом и као Разборити. Најпре је шпански истраживач Руј Лопез де Виљалобос 1542. године острва Лејте и Самар назвао Felipinas, да би касније израз Las Islas Filipinas почео да се користи за цео архипелаг.
Пре него што је ово име прихваћено, архипелаг је називан Islas del Poniente (Острва запада), а коришћен је и назив San Lázaro португалског истраживача Фернанда Магелана (1480–1521).

Број: 3539 2019.

Зима у круг

Како се прави вештачко клизалиште?

ЛАЗАР

Београд

Прво ваља направити савршено равну бетонску површину. У њу се умеће мрежа цеви кроз које ће се пропустити средства за хлађење, раствор калцијума и хлорида охлађен до 10 степени Целзијуса испод нуле. Лед се прави слој по слој, док не буде дебео око два центиметра. На хладну површину нанесе се распршена вода. Она се леди готово одмах, тако да се наредни слојеви воде прскају све док се не створи потребна дебљина леда. Важно је да се тло испод леда не шири или не пуца на хладноћи, јер може да оштети грађу клизалишта. Зато се испод хладне бетонске површине поставља изолациони слој, а испод њега још један слој бетона који ће одржавати температуру тла.

Број: 3538 2019.

Небеска имена

Ко је дао имена сазвежђима?

СВЕТЛАНА

Ниш

Небо је издељено на 88 сазвежђа. Свако носи име по распореду најсветлијих звезда у сазвежђу, од познатог Малог медведа образованог око Северњаче, па надаље. Што је сазвежђе чувеније, то је раније добило име. Зато у неким случајевима нема никаквих записа о пореклу имена. На пример, сазвежђе Орион звали су тако још стари Грци пре 2.700 година, док су зодијачка сазвежђа као што су Ован и Јарац вероватно тако назвали древни Вавилонци 1.300 година пре Грка.
Историјско истраживање које је спровео Александер Гурштајн, професор астрономије на Меса државном колеџу Колорада, указује да су четири знака зодијака – Близанци, Рибе, Девица и Стрелац – вероватно најстарија именована сазвежђа. Њихови називи доводе се у везу с неолитским легендама од пре 7.000 година. Насупрот томе, сазвежђима као што су Пчела и Лисица имена су дали неки европски астрономи у 17. веку.

Број: 3538 2019.

Гробље великана

По коме је име добило чувено париско гробље Пер Лашез?

СВЕТЛАНА ЈОВИЋ

Највеће гробље у Паризу и једно од најпознатијих у свету добило је име по језуити, оцу Франсои де ла Лашезу (1624–1709), исповеднику краља Луја XIV. Земљиште на ком се налази припадало је језуитима све док га држава није откупила 1804. године, када га је Наполеон прогласио гробљем. Називало се и источно гробље. На северу је било гробље Монмартр, а на југу Монпарнас.
На Пер Лашезу у почетку није било много сахрана јер је било далеко од града. Због тога су управници гробља, уз велику рекламу, 1804. године организовали пренос посмртних остатака Лафонтена и Молијера. Касније је на њему сахрањен велики број познатих личности: Фредерик Шопен, Едит Пјаф, Оноре се Балзак, Ив Монтан, Сара Бернар, Жорж Бизе, Оскар Вајлд, Џим Морисон и многи други.

Број: 3537 2019.