ПЛОДОНОСНА И МИРНА

Занима ме каква је река Гамбија.

НАДА

Нови Сад

Гамбија извире у западној Африци, на висоравни Фута Џалон на планини Тамга и улива се, широким естуаром, у Алтантски океан. Током од око 1200 километара протиче кроз три државе – Гвинеју, Сенегал и Гамбију.
Име реке нема посебно значење. На језику народа овог краја реч гамбија значи „река”, али како је за становништво уз естуар одувек била веома важна и држава која је уз њега настала, добила је име Гамбија. Не само плодоносна, река је била и остала главна саобраћајница овог дела Црног континента и његова једина веза са светом. На 20–30 километара широком левкастом ушћу у море нису могли да се граде мостови, а уз разуђену обалу путеви, али питома река својом ширином и мирним током омогућавала је уплив бродова узводно триста километара од ушћа.

Број: 3736 2023.

ЈАЛОВА КЛЕТВА

Да ли стварно постоји проклетство фараона?

Милица Милић

Крушевац

Ова легенда се развила на основу неких случајности. Рецимо, лорд Карнарвон, који је финансирао потрагу за Тутанкамоновом гробницом, умро је у Каиру од последица заразе, а у то време био је болестан од запаљења плућа. Он је и иначе био слабог здравља и у Египат је долазио због топле и суве климе. Пјер Лосо, египтолог из Лувра, који је такође учествовао у овој потрази, умро је у 96. години, дакле, 43 године после отварања гробнице. Алфред Лукас, који је испитивао ткиво мумије, умро је 27 година после њеног открића, а живот Гистава Лефевра из Каира угасио се 34 године после овог догађаја. А Хауард Картер, који је 1922. године открио гробницу, умро је 1939, седамнаест лета касније.
Упркос машти појединих писаца, проклетство никада није постојало. Напротив, прославило је учеснике.

Број: 3736 2023.

Сузе у стомаку

Када беба први пут заплаче?

Зоран

Ниш

По једном истраживању обављеном у САД код жена у седмом месецу трудноће, закључено је да и још нерођена деца плачу. Научници из Северне Каролине обавили су оглед са 144 жене које су подвргли кратким, али учесталим звучним надражајима. Код неких од њих на фетусима је уочена мимика лица која личи на плач. Тако су закључили да и нерођено дете, ако му нешто смета, плаче. Истраживање је поткрепило претпоставку по којој постоји „афективно сећање фетуса”, то јест, беба у стомаку мајке још од петог месеца има, а и памти нека осећања.

Број: 3735 2023.

Горка лепота

Волео бих да знам нешто о јорговану.

Никола Ступар

Београд

Јоргован (Syringa) је род грмова или ниског дрвећа из породице маслина са љубичастим, црвеним или белим гроздастим цветовима. Род јоргована обухвата око 30 претежно листопадних врста које су распрострањене углавном у средњој и северној Кини, а преко Манџурије, Хималаја, Авганистана, Ирана и источне Европе стигле су и до нас. Већина врста јоргована расте у светлијим листопадним шумама и шикарама. У југоисточној Европи и код нас распрострањен је обични јоргован (Syringa vulgaris) који се често гаји у баштама и парковима. Сви делови ове биљке су горки, а њени плодови и кора у народној медицини користе се као лекови за маларију и болести органа за варење.

Број: 3734 2023.

УВОЗНО РЕШЕЊЕ

Чуо сам да су у Аустралију морали да донесу балегаре из иностранства јер домаће бубе нису хтеле да једу измет увезених домаћих животиња. Да ли је то истина?

Иван из Апатина

Краве су доведене у Аустралију 1788. године, а тамошњи балегари до тада су били навикнути на измет кенгура. Влажна балега их је одбијала, а истовремено, била је одлична подлога за муве које су њу полагале јаја. Ако се зна да се из једне балеге излегну две хиљаде мува, јасно је с каквом невољом су се суочили становници Аустралије. Због тога су из Европе и Африке почели да увозе балегаре навикнуте на краве и све се решило.
Балегари обликују свеж измет у куглице и котрљају их до својих подземних гнезда, а женке потом положе по једно јаје у сваку куглицу и покрију гнездо земљом.

Број: 3736 2023.

Дар богиње Викторије

Зашто анђели имају крила?

Милица Стефановић

Нови Сад

Анђели су све до 5. века приказивани без крила, иако и Стари и Нови завет говоре о анђелима који лете. Када је цар Константин 313. године издао указ којим је окончано прогањање хришћана, у новој званичној вери појавила се и представа паганске крилате богиње победе Викторије, у виду анђела који су отада почели да се приказују с крилима.

Број: 3735 2023.

Острвски ловци

Занима ме нешто о народу Маори.

Драган

Крагујевац

Маори су домородачко становништво Новог Зеланда, полинезијске расе. Њихови преци некада су насељавали острва источног дела Тихог океана (Тахити, Друштвена и Кукова острва), а на Нови Зеланд стизали су у дугом раздобљу, од 8. до 14. века. О том насељавању, које је достигло врхунац 1350. године, сведоче многи налази материјалне културе (оруђа од шкољки, обредне маске, резбарије у дрвету). Први маорски досељеници називани су и Моа – ловци, по изумрлим новозеландским џиновским птицама које су ловили.
Маори су некада били окрутни ратници. На челу племена, које је у прошлости једино располагало земљишним поседима и храном, налазио се поглавица или свештеник. Стари Маори веровали су у врховно и вечно божанство по имену По и у загробни живот. Некада су тетовирали велике површине свог тела, али та навика данас је готово ишчезла или се сачувала само код жена.

Број: 3735 2023.

Замах без бојазни

Да ли пливање може да буде штетно по здравље?

Милица

Суботица

Пливање врло повољно утиче на правилан и складан развој људског тела. Ово се, пре свега, тиче грудног коша и плућа чији капацитет, код особа које редовно вежбају пливање, временом постаје знатно већи. Из осталих разлога у пливању је готово искључена могућност било какве повреде јер људско тело у води просто лебди тако да са мање напора савладава силу Земљине теже него на сувом.
Пливање би, као и сваки други спорт, могло да буде штетно по здравље само у изузетним случајевима. Рецимо, уколико неко претерује у пливању и исцрпљује се, такви, увећани, напори могли би да науде његовом срцу.

Број: 3734 2023.