Живот пише драме

БЛИСКИ СУСРЕТ НАЈГОРЕ ВРСТЕ

Младић је лежао на дасци за сурфовање и грозничаво веслао рукама да би се дочепао обале. Ајкула која га је напала, изненада је нестала као што се и појавила, али не пре него што је одгризла део свог плена.

Тек после вишедневног боравка у болници Каи Макензи је смогао снаге да се обрати својим пратиоцима на друштвеним мрежама. Знао је да је вест о несрећи већ увелико обишла свет. Његова објава на интернету била је обојена црним хумором:
  
„Да ли примећујете да нешто недостаје? Ха, ха!”
  
На фотографији на којој је Каи окружен ближњима јасно се види да је остао без десне ноге. Сурфер из Аустралије 23. јула имао је блиски сусрет с ајкулом и, мада је у њеним чељустима завршила нога, младић је некако успео да се докопа обале и спаси живу главу

Сенка страве

   Макензи се тог јутра запутио на једну од плажа у аустралијском граду Порт Маквори. Већ пет година је редовно сурфовао. Чим је дошао до обале знао је да је изабрао прави дан за тренинг. Таласи су били довољно високи и брзи, баш онакви какви су потребни за узбудљиву „вожњу”. Утрчао је у воду, носећи даску, а затим отпливао довољно далеко да би ухватио најпогоднији талас. У узбурканој води ни пливачи ни сурфери нису увек свесни какве опасности вребају у дубинама. Понајмање размишљају о могућности да се сретну с грабљивицама као што су ајкуле.
   
Овакве мисли нису заокупљале ни Макензија. Недавно се опоравио од повреде врата због које је неко време морао да се уздржи од бављења омиљеним спортом и сада је желео све да надокнади. Био је загледан у таласе када се пред њим, чинило се ниоткуда, појавило обличје које је успео да назре испод водене површине. Незаустављиво је јурило ка њему, а кад је видео велико пераје знао је да се нашао на мети ајкуле. Била је огромна и спремна да се обруши на неочекивани плен.



   
Каи је успео да задржи присебност. Бацио се на даску и почео рукама да весла ка обали. Знао је да је немогуће да буде бржи од грабљивице, али морао је да покуша. Таман кад је помислио да се удаљио од опасности, осетио је како се оштри зуби заривају у његову десну ногу. И поред несносног бола који му је прострујао целим телом, младић није посустао. Батргао се на дасци док се, некм чудом, ајкула није удаљила.

Кобна радозналост

   Људи на плажи чули су његове крике. Нису били сигурни шта се дешава, али судећи по борби која се догађала у води могли су да претпоставе да је сурфер у тешкој невољи. Чим је стигао до обале, Макензију је у помоћ притекао бивши полицајац из Порт Макворија. Тек кад се нашао на сигурном, младић је видео колико је напад ајкуле био суров. Одгризла му је готово целу десну ногу. Сада је највећа опасност била да не искрвари. Срећом, бивши полицајац, обучен за сличне неприлике, одмах је зграбио поводац свог пса и чврсто га везао око зјапеће ране.
   
Младића су одмах одвезли у оближњу болницу, одакле је хеликоптером пребачен у другу , удаљену око 200 километара. У међувремену, његова одгрижена нога испливала је на плажу непосредно после напада. Људи који су је нашли ставили су је у кутију с ледом и послали у болницу, у нади да ће лекари моћи да је пришију. Пре него што су размотрили ову могућност, хирурзи су морали да се боре да спасу Макензијев живот. Његово стање у наредним данима било је критично, али успео је да се извуче. Нажалост, покушај да зашију ногу био је безуспешан.
   
Када се довољно опоравио да би препричао цео догађај, Макензи је рекао да никад у животу није видео већу ајкулу. Претпоставља се да га је напала велика бела ајкула дугачка три метра. А то што га је угризла и затим наставила својим путем, за научнике није велико изненађење. Објаснили су да је у природи ових грабљивица да буду радознале, па кад наиђу на нешто непознато што им привуче пажњу, у овом случају на злосрећног сурфера, први порив им је да уједом испитају о чему је реч. Срећом, велика бела ајкула која је напала Макензија задовољила је своју радозналост после првог угриза.

* * *

  Дешавало се да преживеле жртве напада наиђу на осуду јавности која је у неким случајевима сматрала да су људи добили оно што су тражили, те да ајкуле нису ништа криве. То је на својој кожи осетио Дејв Пирсон из Новог Јужног Велса коме је 2011. године ајкула одгризла руку док је, као и Макензи, био на дасци за сурфовање.
Пирсона су људи оптуживали да је сам одговоран за оно што га је снашло, па су чак ишли дотле да претпоставе како је због повреде коју је задобио сада жељан да поубија све ајкуле на планети. У почетку запањен коментарима, Пирсон је напослетку одлучио да се не расправља с непознатим људима, већ да пружи подршку онима који су прошли кроз слична искуства. Основао је клуб „Угриз” у коме се окупљају жртве напада ајкула. Чим је чуо за Макензијеву несрећу позвао га је да се придружи клубу.
    Иако је пред Макензијем дуг пут опоравка, обећао је себи да не само да неће клонути духом због несреће која га је задесила, већ ће наћи начин да настави да сурфује.

Број: 3783 2024.
Аутор: С. Л.