Живот пише драме

СУПЕРБАКА НА СТРАНИ ЗАКОНА

Уобичајена провера аутомобила за полицајца се у секунди претворила у опасан физички окршај. Док је покушавао да се одбрани од возача који је насрнуо на њега, у помоћ му је притекла једна одважна жена.

Били Ејмс је волео да ради недељом ујутру, кад на улицама Батон Ружа у Индијани нема гужве. У то време град се тек буди, па полиција ретко има посла. Тако је уживао на топлом јулском сунцу 2018. године. А онда је наишао аутомобил који му је из неког разлога деловао сумњиво. После дводеценијског рада, Ејмс је умео да намирише да нешто није у реду и пре него што установи о чему се ради. Овог јутра предосећај му је дао знак да пресретне возило које се приближава.
   
Возач се одмах зауставио, трудећи се да делује смирено, али Ејмс је по једва видљивим гримасама закључио да га је сусрет с полицајцем узнемирио. Стезао је волан нестрпљив да што пре настави својим путем. Ејмс је проверио дозволу, а затим завирио у ауто. За око му је запао замотуљак који возач вероватно није успео добро да сакрије пре него што је стао. Много пута раније Ејмс је током претреса код осумњичених налазио разне пакетиће и врећице с опијатима. Тражио је возачу да му преда смотуљак, а затим му наредио да изађе.
   
Док је Ејмс проверавао шта се у њему налази, овај је све нервозније цупкао, знајући да му се не пише добро. Полицајац је извадио лисице и рекао му да га води у притвор. Осумњиченог је у том тренутку обузео бес! Ејмс је стигао да му стави лисице само на леву руку јер се мушкарац махнито отимао и батргао. Успео је да се искобеља из стиска, муњевитом брзином се окренуо, зграбио пендрек који је висио на полицајчевом опасачу и почео бесомучно да га удара.
    
Мада саобраћај није био густ, свако ко је туда прошао приметио је тучу. А опет, нико се није зауставио да помогне човеку у униформи. Неки би, додуше, само успорили да боље осмотре шта се дешава...
У овом делу града задесила се и Вики Вилијамс Тилман, која се запутила у оближњу продавницу. За разлику од суграђана који су остали неми, она је одмах осетила порив да помогне. Видела је да је осумњичени у предности – полицајац је немоћно лежао на асфалту, немајући снаге да се одбрани. Могла је да позове полицију и сачека да га колеге спасу, али чинило јој се да за то нема времена, да вероватно неће бити жив кад стигну. Пришла је аутомобилом, спустила прозор и погледала Ејмса у очи. Његов поглед јој је рекао све. Очајнички му треба помоћ.
    
Ситна старија жена без размишљања је искочила из возила и бацила се нападачу на леђа. У општој пометњи која је уследила више се није знало ко шта ради. Вики се касније сећала само да је на време приметила да осумњичени покушава да извуче пиштољ из Ејмсове футроле. Нагонски га је зграбила за руку и успела да је уврне, колико јој је снага дозволила. Њена одлучност га је збунила, а полицајац је искористио ову прилику да извуче електрошокер и коначно га савлада.
   
Неколико минута касније стигло је појачање. Док је Ејмс објашњавао шта се десило, Вики је стезала повређени зглоб на руци. У жару борбе изгубила је једну патику. Полицајци су пришли повређеној жени, запањени што се уопште ту нашла. Било им је тешко да поверују да је успела да се избори с двоструко крупнијим мушкарцем, али Ејмс их је уверио да му је управо она спасила живот. Од удараца пендреком задобио је тешке повреде главе, које би можда биле кобне да се Вики није појавила.
И овог пута га унутрашњи глас није преварио. Испоставило се да је осумњичени већ више пута боравио иза решетака због озбиљних прекршаја. Очигледно је био спреман да усмрти полицајца само да се не би вратио у затвор.
     Викин чин је одушевио становнике Батон Ружа, а најзахвалнији су јој били представници закона. Због повећане стопе криминала годину дана раније изгубили су тројицу полицајаца, па су је у својим редовима славили као хероину која је спречила да још један њихов колега изгуби живот.

Број: 3786 2024.
Аутор: С. Л.