Прочитај, проскитај

СТЕПЕНИЦЕ ЗА МЕСЕЦ

Сваког месеца стотине људи посете градић Брум у Западној Аустралији, дивећи се једној реткој оптичкој појави

Велика је и пуста област Кимберли на северозападу Аустралије. Окружују је Индијски океан, Велика пешчана пустиња и Арнемова земља, стеновито подручје где на 96.000 квадратних километара живи свега 16.000 становника.
   
Није ни Кимберли много приступачнији, ни гушће насељен. Само најиздржљивији, такви којима не сметају температуре од 40 степени Целзијуса и монсунске кише, живе у овој области. Ипак, тамо постоји једно посебно место, због ког су многи Аустралијанци спремни да превале дугачак пут. На пример, најближи велики град је Перт и потребна су два и по сата лета авионом да би се прешла раздаљина од 2000 километара и стигло до Брума. У овај градић на обали залива Роубак долазе посетиоци из још удаљенијих делова Аустралије, па и из других земаља. Шта је то тамо тако посебно?

Током три дана сваког месеца, кад је наш сателит најсјајнији, баш у Бруму и његовој околини може се видети оно што називају „степениште то Месеца” (Staircase to the Moon). Сличан призор – кад изгледа као да се месечина разломила на низ басамака – осмотрићемо на некој воденој површини и у другим крајевима света, али нигде то не изгледа тако упечатљиво. На овом подручју разлике између плиме и осеке огромне су и, кад водостај опадне каткад и за десет метара, остану откривене десетине километара плавног земљишта. Пошто се светлост пуног Месеца разлије преко тог пространста пуног блата и барица, изгледа као да нам је степениште ту пред ногама. Можете да се изујете и гацате по њему, али не и да се попнете.

Онима који оду на ноћни излет како би уживали у овом очаравајућем призору саветује се да поране – најбоља места туристи заузму већ поподне.

Број: 3775 2024.
Аутор: М. Б.