Ово можда нисте знали

ГОСПОДАР СВЕМИРА ИЛИ ПРЕВАРАНТ?

Већ скоро четрдесет година један амерички предузетник продаје земљиште на Месецу и другим небеским телима у Сунчевом систему

Почетком осамдесетих година прошлог века срећа је напустила Дениса Хоупа. Незапослени продавац ципела из Неваде одједном се нашао усред мучне бракораздводне парнице која га је исцрпела и душевно и материјално. Дошао је тренутак  кад више није знао како да настави и састави крај с крајем. Тражећи начине како да се извуче из ћорсокака, набасао је на не тако мали број успешних људи који су се бавили куповином и продајом земљишта. Ту се, рекли су му, крије прави рудник злата, ако умеш да се снађеш.
   Хоуп је почео озбиљно да размишља да се упусти у нову пословну пустоловину. Био је на трен од одлуке да од последњих пара купи некретнину, изнајми је и оде у Лос Анђелес да се опроба као глумац. И док су му се тако једне вечери врзмале мисли шта му је најпаметније чинити, поглед му је одлутао ка небу. Угледао је Месец и узвикнуо у себи: „Хеј, па тамо има много земљишта!” Само, није био сигуран да ли оно припада некоме на планети Земљи. Одговор је потражио у библиотеци. Између осталог, више пута је темељно прочитао Споразум о свемиру из 1967. године.



   Документ, потписан најпре у САД и Совјетском Савезу, ступио је на снагу 10. октобра 1967. године. Од тада га је потписало више од 100 земаља. У Споразуму је јасно наведено да Месец и друга небеска тела не могу да буду у поседу било које државе, нити да оне могу над њима да прогласе суверенитет, окупацијом или на неки други начин, те да су они заједничко наслеђе човечанства. Државе једино задржавају право да надзиру свемирске објекте које лансирају, и имају одговорност за могућу штету коју објекат направи.

Шест милиона власника

   За Хоупа су ово биле изванредне вести, бар на основу онога како је он протумачио документ. Јер, док је у њему недвосмислено стајало да владе немају права на свемирске поседе, нигде није успео да пронађе да та забрана важи и за појединце. Позвао се на америчко законодавство према којем свако може да буде власник имовине уколико она није туђе власништво и уколико се нико не успротиви том поступку. Затим је брже-боље поднео захтев месној владиној канцеларији како би Месец и остале планете постале његово власништво.
   Пошто је добио неопходне потписе нови власник дела свемира послао је писмо Уједињеним нацијама и влади Совјетског Савеза где је објаснио новонастале прилике и замолио их да му јаве уколико мисле да постоје неке тешкоће. Како одговор никада није добио, Хоуп је сматрао да више ништа не може да га спречи у продаји нових поседа које је поделио на парцеле.
   Продаја је ишла боље него што се надао. Људи су се помамили када су сазнали да за само 24 долара могу да постану земљопоседници, и то не само на Месецу, већ и на осам других планета у Сунчевом систему (Плутон је тада још сматран планетом), као и на њиховим пратиоцима. Данас у понуди има и много скупљих парцела, у зависности од тога какав пакет купац изабере. Уколико жели да користи свемирска рудна богатства и друге сировине, подразумева се да мора да издвоји већу своту.
   Не може да се купи мање од 40 ари, што и није нарочита тешкоћа јер већина жели више. Највеће имање у понуди има више од два милиона хектара и кошта 13,3 милиона долара. Нико није сигуран шта би радио с толиком површином, па она још чека правог купца. Продавце то не брине, о чему сведоче и бројке: до сада је укупно продато више од 247 милиона хектара на Месецу, 131 милион на Марсу и око 50 милиона хектара на Венери, Меркуру и трећем Јупитеровом сателиту. Једна организација понудила је 2011. године да купи цео Месечев северни пол за 50 милиона долара, али посао никада није склопљен.
   Власничке папире до сада је потписало више од шест милиона људи. Сви послови око купопродаје обављају се преко предузећа „Лунарна амбасада”, основаног у новембру 1980. године. Скоро две и по деценије касније, 2004. године, основана је и Галактичка влада којом председава Денис Хоуп. На овај корак одлучили су се како би заштитли своје свемирско власништво. Тада су написане: Декларација о галактичкој независности, Устав Галактичке владе и Закон о оснивању предузећа у галаксији. Онима којима није довољно што су грађани наше планете понуђена је могућност да добију ванземаљски пасош за само 21,99 долара.

Познати ванземаљци

   Ко се најчешће одлучује на свемирску куповину, питање је које је Хоуп чуо много пута у животу. И увек даје кратак одговор: „Сви!” Иако се његово предузеће труди да задржи списак клијената у тајности, јавности је сазнала неке податке. Најмлађи купац било је новорођенче из Немачке, а најстарији је имао 97 година. Заинтересовани се не издвајају ни по чему посебном. Међу њима има медицинских радника, таксиста, адвоката, око 30 запослених у Наси, као и мање стручних заљубљеника у свемир. Ту су и озбиљна велика предузећа која купују земљиште да би га поклонила својим угледним муштеријама. Заљубљени то чине како би обрадовали своје партнере, а неки их препродају и поклањају новац добротворним организацијама.

                                   
КАКО ПОСТАТИ ГАЗДА

На званичном сајту „Месечеве амбасаде” – lunarembassy.com – сви заинтересовани могу да сазнају како да постану власници свемирског земљишта. У сваком одељку истакнуто је да ово предузеће једино има законско право да продаје земљиште на Месецу и осталим планетама, упозоравајући на овај начин да постоје и плагијаторска предузећа која покушавају да им преотму посао и преваре људе за новац .

   Зна се и да готово 700 светски познатих личности има ванземаљске поседе. Међу њима су и три бивша председника САД: Џими Картер, Роналд Реган и Џорџ В. Буш. Из филмског света најистакнутији су Том Хенкс и редитељ Џорџ Лукас, као и неколико глумаца из серије „Звездане стазе”. Светски ланци хотела „Хилтон” и „Мериот” такође се налазе на овом списку.
   И поред тога што сарађују с великим бројем моћних и познатих људи, и данас се дешава да на адресу амбасаде стигну писма са питањем: „Да ли је ово нека шала?” Запосленима је јасно да и 2019. године може чудно да звучи да неко на интернету продаје земљиште у свемиру, али тврде да све раде по закону и да се до сада ниједан купац није жалио.

 

ПОКЛОН ЗА ГОДИШЊИЦУ

Поводом прославе пола века од америчке свемирске мисије „Аполо 11”, Галактичка влада одлучила је да нове купце обрадује посебном понудом. Наиме, први пут ће се продавати посед који се налази на око 16 километара од места слетања на Месец. Понуда важи до 31. децембра, а продавци истичу да је то прилика коју не треба пропустити јер ће се ова површина, тако близу значајног историјског места, следећи пут продавати тек 2069. године.

    Ипак, бољи познаваоци правних питања имају сасвим другачији став. По њима, Хоупова документа о власништву нису ништа друго до безвредне хартије. То што је владина канцеларија одобрила његов захтев за посед небеских тела нема никакву законску основу, па је за њих овај предузетник најобичнији преварант.
   Дениса Хоупа овакве оптужбе не узнемиравају. Од деведесетих година прошлог века потпуно је посвећен свемирским пословима и од њих сасвим добро зарађује. А ни занимање људи не опада. У најбољим данима продаје и до 200 парцела дневно.

Број: 3521 2019.
Аутор: С. Лазић