Забавников уметнички азбучник

[ГОРГОНА]

То је митолошко биће подземног света које је својим језивим изгледом застрашивало људе и богове, а све живо претварало у камен у једној секунди, само помоћу погледа.
    Док Хомер помиње једну Горгону, према Хесиоду, изворно су постојале три горгоне: Стено, Еуријала и Медуза. Верује се да их је на свет донела Геја, која је бесмртан живот подарила двема старијим сестрама, док је она најмлађа – Медуза – била једина горгона смртница.
    Горгоне су се све до 4. века п. н. е. приказивале као здепаста, каткад и крилата створења округлих глава, лучних обрва, избачених зуба и исплаженог језика. У коси грубо издељеној на праменове, могле су имати и кратке рогове, а њихов изглед подсећао је тако на особену врсту  маски против зла. У уметности класичног доба, њихов лик се драстично мења – постаје ближи лику жене, која је на појединим приказима божанствено лепа. Тада ће добити и карактеристичне змијолике увојке, особеност коју ће задржати у потоњим епохама. 

У складу с главном темом грчке митологије, питању вечног живота, и идеја о превазилажењу јаза између бога и човека, највише се приповедало о Медузи. Према легенди, најомиљенија горгона  завела je Посејдона у Атенином храму, хвалећи се да је лепша од ове богиње. Мудра Атена помогла је Персеју да је убије тако што му је дала углачани штит помоћу којег је видео само Медузин одраз и тако избегао њен директан поглед и сигурну смрт. Као захвалност за помоћ, Персеј је Атени на поклон донео Медузину главу – лик несрећно пострадале горгоне налази се зато на Атенином грудном оклопу – горгонејону, а приказ овог овалног штитника можете видети на готово сваком Атенином портрету.

                                                                                       

Народни музеј Србије, агенција „NextGame” и „Политикин Забавник” покренули су ову рубрику, у којој ћемо знане и мање познате појмове из историје уметности и ликовне културе појашњавати уз приче о томе како су настали и каква значења имају у проучавању и описивању уметничког дела. Сваки појам биће нам мали путоказ кроз замршени лавиринт повести уметничког стваралаштва.

Број: 3714 2023.