Живот пише драме

ЗА ЏЕСИКУ, С ЉУБАВЉУ

Радници хитне службе морали су што пре да извуку осамнаестомесечну девојчицу из бунара. Борба за њен живот трајала је 58 сати.

Кобног јутра, деца која су се играла у близини напуштеног бунара померила су камен који прекрива узани отвор. Нико од старијих ништа није приметио.
  
Бунар се налазио на имању Џејми Мур у граду Мидланд у савезној држави Тексас. Мурова је код куће водила дечји вртић без дозволе надлежних. Међу малишанима које је чувала била је њена осамнаестомесечна сестричина Џесика Маклур.
  
У јутарњим часовима 14. октобра 1987. године, Џесика и још осморо деце растрчали су се по имању. Џејми их је надгледала као и обично, а овог пута друштво јој је правила сестра Риба, мајка мале Џесике, будно пратећи шта се дешава – све док јој пажњу није одвукла звоњава телефона. Видела је да је Џесика на сигурном и отрчала унутра да се јави. Била је то одлука због које се све у трену променило.
   
Џесика, која је тек проходала, неопажено се удаљила од осталих и, тетурајући се, кренула ка бунару – откривеном. Дошла је до отвора и радознало завирила. Наједном је пала унутра, пропавши готово седам метара испод земље!

На површини је и даље све деловало мирно. Малишани су били заузети игром, а Џејми и Риба још нису знале шта се десило. Онда су зачуле пригушени плач. Испрва нису могле да докуче одакле долази. Пратећи глас уплакане девојчице, дошле су до бунара. Џесика је лежала беспомоћна. Виделе су да јој је десна нога заглављена у узаном отвору.
 
Преплашене жене одмах су позвале хитне службе. Пре него што су спасиоци смислили како да Џесику безбедно извуку напоље, морали су да утврде да ли је и даље свесна. Спустили су микрофон у отвор и, чим су јој чули глас, кренули су у акцију. Морали су да делују брзо јер је девојчица сигурно гладна и жедна.
 
Мидланд је осамдесетих био познат као „нафтна престоница Тексаса”, па су десетине запослених у индустрији брзо стигле на место несреће да понуде опрему. Како је бунарска цев у коју је Џесика упала била ужа од 30 центиметара, радници нису могли да уђу. Нису желели ни да покушају да је извуку наслепо како је не би повредили.
  
На крају су одлучили да ископају други бунар, паралелан с овим. Одмах су почели да буше, све време слушајући девојчицу преко микрофона. Један ватрогасац је по гласу могао да закључи како је расположена. На његово запрепашћење, Џесика је у једном тренутку запевушила!

Ископавши други бунар, радници су исекли водоравни тунел кроз стену како би стигли до Џесике. Воденим млазом су се пробили до краја и, коначно, девојчица им је била надохват руке. Прво су надували индустријске балоне у бунарској цеви испод ње, да не падне дубље у рупу.
   
Кад је све било спремно, радник хитне помоћи Роберт О’Донел прошао је кроз камени тунел и извукао девојчицу из бунара, претходно је премазавши вазелином. Била је на безбедном после 58 сати!
 
Иако су се многи плашили за њено здравствено стање после толико времена, „беба Џесика”, како су је новинари назвали, прошла је боље него што су очекивали. На челу је имала безопасан ожиљак, а најгоре што ју је задесило јесте повреда ноге. Изгубила је прст на стопалу, све време заглављеном скоро изнад главе, због чега се прекинуо доток крви. У наредним годинама морали су неколико пута да је оперишу не би ли отклонили последице гангрене.

Беба је постала миљеница широм САД. Месецима се причало и писало о њеном спасавању.
Кад је одрасла, удала се, родила двоје деце и запослила у основној школи у Тексасу. Новинари су се с времена на време распитивали за њен живот – да ли су јој остала икаква сећања на немили догађај. У интервјуу за часопис „Пипл” 2017. године поновила је по ко зна који пут да је била сувише мала да би се сећала несреће. Ожиљак на челу и нога која је остала мало краћа после операција једини су подсетник на ту ноћну мору.
  
Бунар у који је упала одавно је затворен, а на поклопцу је урезан натпис: „За Џесику, 16.10.1987, с љубављу од свих нас”.

Број: 3765 2024.
Аутор: С. Л.