Кад језик обележи

ВАКС, ВАКЦИНА, ВАКЦИНАЦИЈА...

Као и сваке године, лексикографи Оксфордског речника изабрали су реч која је обележила и описала дешавања у протеклих 12 месеци

Овога пута при избору за реч године није се дуго већало. Израз „вакс” (енг. vax или vaxx) наметнуо се сам од себе и било га је немогуће превидети. Иако је у питању кратка реч, она обухвата многа значења која се односе на вакцину против вируса корона. Како је објаснила Фиона Мекферсон, уредница Оксфордског речника, ниједан израз није имао ни приближно толико велики утицај широм света као „вакс”.
   Као именица може да значи „вакцина” или „вакцинација”, а као глагол „вакцинисати (се)”. Осим тога, често су се користили изрази unvaxxed („невакцинисан”), anti-vaxxer („противник вакцинације”), double-vaxxed (односи се на оне који су примили двоструку дозу). У 2021. години појавило се и мноштво „ваксија” (vaxxie), људи који су се одмах по вакцинацији фотографисали и постављали слике на друштвене мреже.

 

И МИ РЕЧИ ЗА ТРКУ ИМАМО

Наша лексикографија је однедавно богатија за електронски претражив „Речник појмова из периода епидемије ковида”, који су саставили научни сарадници Института за српски језик САНУ, у оквиру посебног пројекта Одсека за стандардни језик. Досад је прикупљено око 200 одредница, што није коначан број. Неке пописане речи настале су прошле и ове године (трикини – „бикини у доба короне, са придодатом заштитном маском као трећим елементом”), а већина постоји у српском језику одраније, с тим што су припадале искључиво медицинској терминологији (прокужавање – „стицање имунитета преболевањем болести”), или су с појавом новог вируса развиле и нека нова значења (талас – „поновно избијање епидемије на подручјима на којима су људи већ оболели од вируса корона”).

Реч „вакс” је први пут забележена у енглеском језику 1799. године, а њене изведенице појавиле су се 1800. године. Све оне потичу од латинског vacca, што значи „крава”. Његову употребу у овом значењу утемељио је енглески лекар Едвард Џенер, који је крајем 18. и почетком 19. века радио на вакцини против великих богиња. Наиме, 1796.године забележена је прва успешна вакцинација против великих богиња спроведена уз помоћ вируса крављих богиња.
   Иако „вакс” у енглеском језику постоји толико дуго, употреба ове речи вишеструко се повећала недавно – кад се појавила вакцина против вируса корона. У септембру 2021. године јављала се 72 пута чешће него у исто време прошле године.
   Пандемија је донела бројне промене у животу и језику, па тако 2020. године лексикографи први пут нису могли да се одлуче за само једну реч, већ су одабрали више израза који су осликавали расположење, моралне ставове и главне теме. Међу њима су: „ковид-19”, „карантин”, „затварање”, „антимаскер”.

Број: 3645 2021.
Аутор: С. Л.