Живот пише драме

ПОБЕДА ВАН РИНГА

Одлучност и самопоуздање које је славни боксер показивао у рингу једном приликом помогли су му да спаси живот незнанцу

Фото-репортер „Лос Анђелес тајмса” Борис Јаро дотрчао је до кабинета главног уредника да га извести о човеку који прети да ће извршити самоубиство. Прочуло се да непознати мушкарац већ неколико сати стоји на ивици пожарних степеница пословне зграде док полиција и спасилачке службе покушавају да га убеде да сиђе. Уредник није био одушевљен. Очекивао је од њега „жешћу” причу за ново издање. Покушаји самоубиства, нажалост, нису неуобичајена појава у великом граду.
  
Био је понедељак, у редакцији се није дешавало ништа значајно, па је Јаро решио да се лично распита шта се дешава. Кад је стигао до зграде с које је мушкарац претио да скочи, већ је била постављена полицијска трака и свуда онаколо су били људи у униформама, као и мноштво радозналих и уплашених пролазника. Неки су чак гласно подстицали несрећника да скочи у смрт.
 
Јаро је у општој пометњи покушао да сазна што више. Чуо је од полицајаца да се човек зове Џо и да је умислио да је у Вијетнаму. Видео је пред собом Вијетконговце како јуришају на њега и зато је одлучио да скочи. Већ је седео на огради, ноге су му висиле преко ивице, али се држао за стуб. Кроз прозор, удаљен неколико метара, нагињали су се психолог и полицајац и наговарали га да се врати унутра. Џо као да их није чуо. Само је понављао:
  
„Нисам добро! Пустите ме!”
  
Драму је с улице пратиле су десетине људи. Међу њима је био и Хауард Бингам, најбољи пријатељ Мухамеда Алија. Одмах је позвао славног боксера, који је живео у близини. Али се ни на тренутак није двоумио. Дошао је до зграде аутомобилом с упаљеним светлима да би га полицајци пропустили. Објаснио им је да жели да помогне.

Чим је угледао боксера, Јаро је зграбио фото-апарат. Ову прилику није смео да пропусти. Успео је да га услика пре него што је ушао у зграду одлучно, с озбиљним изразом лица. Убрзо га је Џо видео како вири кроз прозор на истом спрату. Мухамед Али му се обратио сталожено, пазећи да га додатно узнемири.
  
Самоубица је стао на ограду, и даље се држећи за стуб. Покушавао је да види ко му се обраћа јер није препознао глас оног полицајца и психолога који су дотад разговарали с њим. Превише се нагнуо – чинило се да ће сваког тренутка изгубити равнотежу и пасти. Мухамед Али му је рекао да се више не помера и да га само саслуша. С улице се јасно чуло како му довикује:
  
„Ти си мој брат! Волим те и не бих те лагао”.
  
Његове речи су биле довољно убедљиве. За који минут урадио је оно што полицији сатима није полазило за руком. Џо му је дозволио да се приближи. Састали су се на пожарним степеницама и загрлили као права браћа. Маса која је до малопре, чинило се, уживала у мукама несрећног човека, запљескала је задовољно.
  
Лекари су прегледали Џоа и утврдили да није повређен, али остало је још много питања. Претпоставили су да је ратни ветеран који се бори с траумом. Вероватно је због тога Мухамед Али имао толику жељу да му помогне. Наиме, боксер је био велики противник Вијетнамског рата и одбио је мобилизацију 1967. године, због чега му је судском пресудом одузета шампионска титула. Прошле су четири године пре него што се вратио у ринг.

Џоова прича била је много сложенија него што се претпоставило. Остао је неко време у психијатријској болници, дубоко узнемирен и беспомоћан. За то време је полиција обављала свој део посла. Испоставило се да Џо има 21 годину, што значи да никако није могао да учествује у Вијетнамском рату.
  
Новинари су у наредним данима одгонетали шта је Алија навело да се умеша. Роберт Липсајт, бивши извештач „Тајмса” који је годинама пратио његову каријеру, истакао је да је боксер нарцис који одувек има потребу да буде у средишту пажње. Па опет, да ли је то довољан мотив да се тек тако појави пред непознатим човеком да би га спречио да себи одузме живот?
   
Липсајт је ово објаснио другом страном Алијеве личности:
  
„Увек је био способан за доброчинство. Појавио се испред зграде не само зато што је мислио да ће помоћи Џоу већ зато што је то искрено желео. Многе је одвратио од лоших одлука, охрабривши их снагом својих речи”.
  
Мухамед Али је касније изјавио да ће Џоу купити одећу и друге потрепштине и да ће га одвести у родни Мичиген. Никад није откривено да ли су се поново срели.

Број: 3766 2024.
Аутор: С. Л.