Живот пише драме

НЕУСТРАШИВИ КАПЕТАН АМЕРИКА

Претварао се да је суперхерој све док једног дана то није показао и на делу, спасивши возача успаваног за воланом

За тридесетосмогодишњег Тимотија Вајта из Харисбурга у Пенсилванији, костим Марвеловог стрип-јунака Капетана Америке представља радну униформу, бар у посебним приликама. Заједно с мајком годинама се бави добротворним радом и навикао је да га носи на разним скуповима и свечаностима. По завршеном послу, обављао је све оно што грађани у цивилу раде свакодневно. Тако је било и једног поподнева прошлог септембра, све док се није десило нешто сасвим неочекивано.
   
Вајт је кренуо колима у набавку. Изашао је из улоге Капетана Америке и највећа брига била му је како да се што пре искобеља из саобраћајне гужве. Наједном је видео како му из супротног смера у сусрет иде пикап који је неконтролисано вијугао по путу. Било је очигледно да нешто није у реду. Тек када се пикап довољно приближио, Вајт је иза ветробрана видео да је возачу спуштена глава.
    Није могао да зна да ли је заспао или је у несвести, али је био сигуран да се његова вожња неће завршити добро уколико се ускоро не пробуди. Сваког тренутка могао је да слети с пута или изазове озбиљну саобраћајну несрећу.

Иако на себи није имао костим Капетана Америке, Вајт је размишљао попут суперхероја. Морао је да помогне, и то брзо. Није се више обазирао на гужву. Направио је полукружно скретање насред улице да би сустигао возача у невољи. Између њега и пикапа била су четири аутомобила. Вајт је безуспешно покушавао сиреном да им дâ знак да се склоне. Као да нико осим њега није приметио да пикап врлуда и поскакује сваки пут кад удари у ивичњак.
   
Пошто није могао ни да их престигне, Вајт је одлучио да настави акцију спасавања на ногама. Зауставио се, изашао из аута и почео да трчи ка пикапу. Онима који га познају није било чудно што се уздао у сопствене физичке способности. Био је одличан тркач и у нормалним околностима, а у овој прилици је добио додатну снагу. Прешао је скоро шест блокова у пуном трку.
   
Успео је да се приближи возачевом прозору, који је срећом био спуштен. Вешто је ускочио предњим делом тела у пикап. Ноге су му и даље вириле напоље. Возач Тод Деанђелис није био потпуно без свести. Осетио је да му странац који се ниоткуда створио притиска стомак. Успео је само да јаукне.

За то време Вајт је очајнички покушавао да дохвати мењач да би га наместио у положај за паркирање и тако зауставио пикап. Знао је да ће ускоро стићи до прометне раскрснице на којој је могло свашта да им се деси. Секунде су их делиле од несреће, али Капетан Америка је успео да зграби мењач на време.
   
Извукао се из возила кроз прозор, као што је и ушао. Посматрачима је све изгледало као сцена из акционог филма. Вајту је остало да се побрине за возача. Шездесетчетворогодишњак је и даље био у полунесвести. Смогао је тек толико снаге да му каже да се не осећа добро. Вајт је касније сазнао да је дијабетичар коме се ниво шећера у крви озбиљно снизио. Зато је изгубио контролу над возилом.
   
Како више није било опасности да ће обојица страдати у густом саобраћају, Вајт се усредсредио на то да што пре позове помоћ. Деанђелис је у болницу одвезен у тешком стању. И да је успео да заустави возило сам, без лекара би врло брзо упао у дијабетичку кому. Као у филму, суперхерој га је спасао у последњем тренутку.
   
Тимотија Вајта су и пре овог догађаја бројни становници Харисбурга запамтили као неког ко је увек био спреман да се нађе људима у невољи. У добротворној организацији помаже бившим затвореницима да се врате нормалном друштвеном животу и велики је борац против сваке врсте насиља. Признаје да не би стао испред цеви пиштоља да би неког спречио да пуца, али више пута је успео да заустави свађе пре него што су прерасле у песничење.

Такав је био од тинејџерских дана. Једном приликом видео је кућу у пламену и без двоумљења је утрчао унутра да провери да ли је неко заробљен унутра. Догађај с уснулим возачем, међутим, потресао га је више него што је очекивао. Требало му је неколико дана да се смири јер никад раније није извео сличну акробацију као ону приликом спасавања Деанђелиса.

Број: 3715 2023.
Аутор: С. Л.