Живот пише драме

НЕНАДАНА ПОМОЋ ЏИЈУ-ЏИЦУ БОРЦА

Вишеструки бивши осуђеник није могао немо да посматра напад на полицајца, иако је избегавао људе у униформама. Неколико вештих потеза било је довољно да му спаси живот

До августа 2021. године Марк Антони Гонзалес имао је близак сусрет с полицијом само кад је кршио закон. Више пута је завршавао иза решетака због разних незаконитих радњи, а оног дана кад је учинио добро дело за представнике власти америчког града Сан Антонија, пуштен је из притвора захваљујући плаћеној кауцији. Гонзалес није крио нетрпељивост према полицајцима и трудио се да их избегава кад год је могао.
   
Решио је да тог лета промени живот и на неки начин допринесе заједници. Тренирао је борилачку вештину бразилски џију-џицу и радио као тренер-волонтер у теретани. Жеља му је била да привуче што више младих људи да му се придруже, уместо да време проводе на улицама где су вребале свакакве опасности и где су врло лако могли да крену странпутицом, као што се и њему десило.
  
Гонзалес је 22. августа 2021. године кренуо колима на посао, са супругом и четворо деце. Возили су се прометним путем кад је угледао призор који је био неуобичајен за тај део града. Средовечни човек Џек Еванс, обучен у маскирне бермуде, црну мајицу и радне чизме, бежао је од полицајца. Трчали су преко раскрснице не осврћући се на возила која су лако могла да их покосе. Гонзалес је успорио.

Прва мисао била је да не жели да се меша јер је зазирао од људи у униформама. Они су га само подсећали на грешке из прошлости. Ово је, међутим, било сасвим другачије. Џек Еванс се у једном тренутку саплео и пао на земљу. Полицајац се бацио на њега и почели су да се рвају наочиглед људи у пролазу. Бегунац није имао намеру да се преда тако лако. Трудио се свим силама да се ослободи и Гонзалесу је било јасно да полицајац губи контролу.



   
Док су остали немо гледали шта се дешава, Гонзалес је истрчао из возила и кренуо ка њима. Унутрашњи глас говорио му је да мора нешто да учини. Кад је дотрчао до мушкараца који су се и даље грчевито борили, на брзину је дао знак полицајцу Натанијелу Линвилу да је ту да помогне. Бацио се Евансу на ноге, покушавајући да га прикује за тло тежином тела. Линвил је у међувремену успео да га ухвати за руку и извади лисице.
   
Иако је Еванс био просечне грађе, некако је успевао и даље да се опире. Док су се два мушкарца свим снагама трудила да га савладају, Гонзалес је видео да је Еванс испружио слободну руку како би извукао полицајчев пиштољ из футроле. У тренутку се присетио џију-џицу потеза који је толико пута поновио на тренинзима. Ухватио га је испод руке и стезао док није осетио да Еванс посустаје. У последњој секунди спречио га је да се дочепа оружја.

Линвил је коначно успео да му стави лисице и одвезе га у станицу. Успут је размишљао шта би се десило да му Гонзалес није притекао у помоћ. Еванс је почео да бежи кад га је зауставио у украденом возилу. Свакако би одговарао за тај прекршај, али није могао да прихвати чињеницу да је био спреман да га убије само да би избегао хапшење. Све је могло да се заврши много безазленије.
   
Полицајац је био бескрајно захвалан непознатом човеку који му је вероватно спасао живот, али Гонзалес је знао да ће власти вероватно тражити од њега да детаљно опише догађај, посебно зато што је имао дебели досије. Срећом, његова супруга је снимила мобилним телефоном драму која се одиграла на улици, од почетка до краја. Поставила је видео на друштвене мреже, где је после само неколико дана имао више од 50 милиона прегледа, Ако је неко до тада сумњао у његове намере, снимак је доказао да је учинио херојско дело.

Међу онима који су гледали снимак био је и искусни тренер џију-џицуа Ренер Грејси који је написао објаву:
   
„Само прави борци могу да покажу овакву комбинацију вештине и смирености у ситуацијама које су опасне по живот.”
  
Гонзалес је новинарима објаснио зашто се одлучио на ризичан корак: укратко, тежак живот га је научио да се бори. Од пете године живео је у хранитељским породицама, морао је да се сналази како је умео и, нажалост, завршио с оне стране закона.
  
Спасавање полицајца за њега је била потврда да је почео да се мења набоље, пре свега због своје деце. Оптужбе због којих је последњи пут завршио иза решетака одбачене су неколико месеци касније. Гонзалес се после тога посветио искључиво тренинзима и подучавању.

Број: 3746 2023.
Аутор: С. Л.