Живот пише драме

ЈАЧИ ОД СТРУЈЕ

Кад је човек с перона пао на шину под струјним напоном, само је један младић био довољно храбар да му притекне у помоћ

Двадесетогодишњи Ентони Пери уживао је на јутарњем сунцу после ноћне смене у продавници. Био је нестрпљив да што пре уђе у воз и оде код деде, јер су се договорили да ће дан провести у потрази за новим аутом. На перону је било мирно, све док два мушкарца нису почела да се свађају.
   
Какав год да се неспоразум збио између њих, у једном тренутку одлучили су да га разреше физичким обрачуном. Размењивали су ударце и у жару борбе сручили се на шине. Један од њих пао је на леђа, покушавајући да се одбрани од супарника, који је настављао да га удара. Затим је одједном почео да се грчи и тресе целим телом. Више није осећао ударце, већ само неподношљив бол који га је целог прожимао. Насртљивцу који до тог тренутка није престајао да га песничи било је јасно да нешто није у реду, па се брзо вратио на перон и нестао.
   
Путници су пришли да виде шта се дешава – човек је и даље лежао на шинама, а тело му се све време грчило и трзало. Није испуштао ни гласа. Престрашена жена која је сведочила језивом призору почела је да дозива помоћ.

Ентони Пери је чуо њене вапаје и дошао до ивице перона. Видео је да је мушкарац пао на трећу шину, која је под напоном, и схватио је да је несрећник доживео струјни удар! Запрепастило га је што нико не намерава да помогне. Очевици су стајали непомично, а неколико њих снимало је догађај телефоном.
    Момак је био свестан да ће и њега ударити струја чим додирне намученог човека, али није тек тако могао да га остави у ропцу. Деловало му је као да је на ивици живота и смрти. Изгубио је свест, али је и даље подрхтавао услед додира са шином под високим напоном. Без обзира на јасну опасност, Пери се одважио да ризикује. Опрезно је скочио с перона и наднео се над онесвешћеним мушкарцем, не знајући у први мах шта му је учинити. Скупио је храброст и ухватио га за ручни зглоб. Одмах је осетио како му струја пролази кроз цело тело. Устукнуо је и скочио уназад, али није имао намеру да одустане. Покушао је још једном да га зграби за руку и поново се трзнуо.
   
Мислио је да неће успети. Ухватио је човека и трећи пут и повукао га, не обазирући се овог пута на јаке трзаје. Успео је да га одвуче до шљунка – ван опасности. Прво је проверио да ли је човек жив. Чуло се да дише, али тешко и споро. Остали путници и даље се нису мешали. Понеко би довикнуо Перију шта да уради, али са сигурног одстојања. Једна жена у болничкој униформи рекла му је да покуша с масажом груди. Пери је захват извео како је умео.

Човек је наједном поново почео неконтролисано да се тресе. Ентони, који је дотад дао све од себе да га спаси, више ништа није могао да учини – бар не без лекарске помоћи. Срећом, током драме која се дешавала на шинама, неко је позвао хитну помоћ и ватрогасце. Стигли су пре него што је било касно. Повређеног су одвезли у болницу, збринувши га, чинило се, у последњи час.
   
Пери је био узнемирен, срце му је лупало као да ће искочити из груди, али је одбио да га лекари прегледају. Сматрао је да имају важнијег посла. Сачекао је воз и отишао код деде, као што је испрва планирао. Нажалост, није успео да купи аутомобил.
   
Вест о херојском чину објавили су бројни медији, иако нико није знао јунаково име. Младић није желео да се његов поступак слави. Ризиковао је свој живот како би помогао човеку у невољи и то му је било довољно. Само његови најближи знали су шта се десило.

Међутим, пошло му је за руком да остане анониман свега неколико дана. Убрзо после несреће на друштвеним мрежама осванули су снимци очевидаца који су догађај забележили камером. Јавност је имала прилику да види ово храбро лице, али и даље нису знали ко је у питању. Ерли Вокер, оснивач Друштва против насиља из Чикага, упорно је трагао за Перијем све док није сазнао где живи, намеравајући да награди овај поступак.
  
Пери је пристао да се састане с Вокером, не знајући какво га изненађење чека. Нови познаник му се најпре захвалио на несебичном чину, а затим уручио кључеве новог аутомобила.

Број: 3733 2023.
Аутор: С. Л.