Илузија је да не волимо математику

ИЗАЗОВИ МАГИЧНОГ КВАДРАТА

Свет математике нас ниједног тренутка не оставља на миру. Само се осврнимо око себе...

Предлажем да направимо један оглед. Лагано подигните поглед и добро осмотрите – шта видите? Прозор у облику квадрата, тату који црта алгоритам, брата који носи лопту на игралиште, сестру са хаљином на туфне, маму која мери 200 грама чоколаде за данашњи колач. Ако сте приметили да је, у овом нашем малом запажању, најмањи заједнички садржалац математика, онда знате да је мај месец математике и да она, математика, у овој причи није случајно. На дневном нивоу се одузмете и саберете најмање сто пута, бројите лајкове и делите осмехе...
    Дакле, нисте ни осетили а већ сте у чудесном свету математике. Магију математике ипак највише повезујемо с бројевима, а када игру бројки ставимо у квадрат, добијамо изазов звани Магични квадрат. То је одлична вежба за концентрацију. Задатак је да сложите бројеве тако да збир у свим правцима буде исти. Ако желите да вежбате мозак, да се притом добро забавите и много тога научите, предлажемо вам да ове игрице за размишљање пробате у Музеју илузија, има их преко 150 врста.

   Магични квадрати су врло стари и настали су у Кини. Међутим, једну од важних туристичких атракција у Барселони, фасаду Цркве Света породица (Sagrada Família), чији је творац Гауди, одликује овакав квадрат са магичним збиром 33, по Исусу који је имао 33 године када је разапет.
   Свет математике нас ни једног момента не оставља на миру. Математика понекад повезује ствари које на први поглед немају додирних тачака. Ако смо вам дали разлог да помислите да је математика само игра и да је бескрајно забавна, нека ваш следећи ес-ем-ес буде позив на предавање и дружење са математиком које се приређује у Музеју илузија 23. маја у 20 часова на потпуно другачији и забаван начин.
   Поред Питагоре, Еуклида и Архимеда, као врсни математичари показале су се и пчеле. Без шестара, угломера, лењира и завршене школе за дизајн саградиле су своје савршене стамбене складишне објекте, у облику шестоугла. Шестоугао није случајан, он је идеалан облик и најбоље искоришћен простор за њихов начин живота. Не знамо да ли су од пчела преузели хексагонални облик, али овај дизајн који ствара илузију визуелном комбинацијом шестоугла и коцке има Музеј илузија у свом логу. Заправо, илузију ствара људски мозак, који ову геометрију тумачи у перспективи, иако је реч о слици у само две димензије.
   И зато, када следећи пут, док будете пролазили Тргом Николе Пашића у Београду, поред фонтане спустите поглед на мозаик испод ваших ногу и сетите се ове приче.

Број: 3510 2019.
Аутор: Д. Томашевић