За читање и уживање – Стивен Ликок

АРИСТОКРАТСКО ОБРАЗОВАЊЕ

ДОМ ЛОРДОВА, 25. ЈАНУАР 1920.

Дом лордова је данас на пленарној седници почео расправу о клаузули 52.000 предлога Закона о образовању, која се бави предавањем геометрије у школама.
   
Представник владе, презентирајући речену клаузулу, нагласио је Њиховим Лордствима потребу за помирењем ставова. Клаузула се, рекао је он, налази пред Њиховим Лордствима шеснаест година. Влада је учинила све могуће уступке. Прихватила је све амандмане Њихових Лордстава из опозиције на оригиналан текст предлога закона. Влада се такође сагласила да у предлог закона унесе детаљан програм студија чија је речена клаузула, у којој се износи Еуклидова пета пропозиција, интегрални део. Он стога моли Њихова Лордства да прихвате клаузулу, формулисану како следи:
   
„Углови у основици равнокраког троугла једнаки су, а ако се једнаки краци троугла продуже, спољни углови ће такође бити једнаки.”
  
Он жури да дода да влада нема намеру да продужава краке. Могло би доћи до ситуација у којима би такав поступак постао потребан, али у том случају ће Њихова Лордства бити благовремено обавештена.

Кентерберијски надбискуп изјаснио се против клаузуле. Он је у садашњем облику сматра сувише секуларном. Он жели да клаузулу допуни тако да она гласи:
   
„У свакој хришћанској заједници углови у основици равнокраког троугла једнаки су, а ако се једнаки краци троугла продуже од стране члана хришћанске пастве, спољни углови ће такође бити једнаки.”
   
Свестан је, наставио је он, да су углови у основици равнокраког троугла изванредно једнаки, али мора подсетити владу да је црква тога свесна већ неколико година. Такође је спреман да призна да су супротне стране и ивице паралелограма једнаке, али сматра да би то признање требало спојити са јасном изјавом о признавању Највишег Бића.
   
Представник владе прихватио је са задовољством амандман Његове Милости. Он га сматра највиспренијим амандманом који је Његова Милост поднела те недеље. Влада је, рекао је он, свесна блиске везе у којој стоје Његова Милост и доњи део паралелограма, и вољна је да ту везу поштује.

Лорд Халифакс узео је реч да предложи још један амандман. Он сматра да се овде ради о случају који потпада под „клаузулу четири петине”; он жели да се у тексту изнесе да су углови једнаки два дана недељно, сем у случају школа у којима се четири петине родитеља, по диктату савести, супротставља употреби равнокраког троугла.
   
Представник владе изразио је мишљење да је овај амандман изузетно угодан. Он га прихвата и јасно ставља до знања да у изразу „равнокраки троугао” нема ничег увредљивог.
    Лорд Роузбери говорио је нешто дуже. Он сматра да је речена клаузула неправична према Шкотској, где је, због високог нивоа морала образовање непотребно. Уколико се не прихвати амандман у том смислу, може бити потребно да се поново размотри Закон о сједињавању[1] из 1707. године.
  
Представник владе изјавио је да је амандман лорда Роузберија најбољи који је дотад чуо. Влада га прихвата сместа. Влада је вољна да учини сваки уступак. Ако буде потребно, она ће поново размотрити и норманску инвазију.

Војвода од Девоншира замерио је оном делу клаузуле који се односи на продужавање страна. По његовом мишљењу, услови за то још нису сазрели. Тај део није правичан према извођачима радова. Он предлаже да се клаузула допуни текстом „уколико продужавање кракова изврши домаћи предузимач”.
   
Представник владе са задовољством је прихватио амандман Његове Милости. Он га сматра сасвим умесним. Он сада жели, пошто се ближи крај заседања, да презентира клаузулу у ревидираном облику. Он се нада, међутим, да ће Њихова Лордства до почетка поподневног заседања наћи времена да смисле још који амандман.
  
Потом је клаузула прочитана.
  
Кентерберијски надбискуп потом је позвао Дом да се са дужном смерношћу разиђе на ручак.

-----------------------------------

[1] Закон којим су Енглеска и Шкотска прихватиле да се установи јединствен парламент за Велику Британију. (Прим. Прев.)

 

Број: 3744 2023.