ПРОЧИТАЈ, ПРОСКИТАЈ / ИТАЛИЈА

ЈАГОДЕ НА ДНУ МОРА

У близини обале код градића Ноли у округу Савона налази се први и једини подводни врт на свету.

У пластеницима (биосферама) у мору данас се успешно узгаја око 700 различитих врста међу којима су парадајз, босиљак, јагоде, зелена салата, лаванда, рузмарин, оригано. А све је почело у лето 2013. године као замисао једног страственог рониоца, одувек заинтересованог за све облике живота у воденим дубинама.
   Серђо Гамберини шетао је обалом градића Ноли када је у разговору са пријатељима потегао тему о баштованству, другој великој страсти после роњења. У једном тренутку наглас се запитао: зашто босиљак не би могао да расте под водом? Не чекајући одговор пријатеља, брже-боље је почео да кује планове како да оствари свој нови сан. Осим сина, Гамберинију су се придружили људи из групе „Ocean Reef Group” која производи опрему за рониоце и подводне истраживаче. Направили су неколико мањих провидних балона, напунили их ваздухом и у њих ставили семе биљака у саксијама. Затим су их потопили у море и причврстили за дно. Изданак босиљка избио је после 48 сати.

Гамберини и његове колеге наставили су са бројним огледима, унапређивањем пластеника и садњом разних врста биљака. Оно што је у почетку некима звучало само као сулуди оглед прерасло је у озбиљан посао. Када је подводна башта озеленела, Гамберини је схватио да овакав начин гајења биљака може да буде веома користан, нарочито у оним пределима где су услови за бављење пољопривредом били неповољни.
   „Немова башта” повезана је са контролним торњем на обали. Системи каблова и цеви омогућавају да до биљака стижу струја и свежа вода. Нажалост, показало се да море понекад може да буде немилосрдно. У јесен прошле године забележена је једна од најснажнијих олуја у Средоземљу. Тада је уништен део биљака и опреме. Али, то није обесхрабрило подводне узгајиваче. Учинили су све да Немова башта настави да буја у близини обале Нолија.

Број: 3507 2019.
Аутор: С. Л.