Забавников ЗОО

ЖИВОТИЊЕ С ЛАЖНОМ ДИПЛОМОМ

Да факултетска диплома може да се купи, није посебна тајна. Кад могу људи, зашто то не омогућити и њиховим љубимцима...

Пословна мачка

   Име: Колби Нолан. Образовање: средња школа и незавршен државни колеџ. Радно искуство: рад у ресторану брзе хране, чување деце, разношење новина. То је било довољно да се неко упише на „Тринити јужни универзитет” у Даласу (савезна држава Тексас). Чак и један мачор из Пенсилваније. И то не било који, већ мезимац заменика државног тужиоца, којег су пријавили полицајци с намером да раскринкају поменути универзитет као „млин за дипломе”, установу која додељује академска звања без студијског програма и акредитације за образовање.
   Не само да су примили Колбија, већ су га сместа обавестили да, с обзиром на богато радно искуство, може колико сутра да подигне диплому пословне школе по цени од нешто више од 100 долара. Сума коју је на крају морао да плати износила је 299 долара, што и није тако скупо за доказ о високом образовању, будући да неки морају да уложе године труда и много више новца. Судски поступак је брзо завршен. Власницима лажног универзитета, који су услуге нудили путем електронске поште, забрањено је да своју установу представљају као универзитет. Морали су и да плате глобу од 100.000 долара и да врате новац свим преварантима жељних брзе дипломе. Није објављено да ли је и Колби добио одштету.

Успешнији од шефа

   Пре десетак година је у америчкој савезној држави Охајо један веома необичан случај доспео на суд. Шеф полиције у граду Фосторији по имену Џон Мегвајер оптужен је да је лагао на пријави за посао, као и да је кривотворио документа. И то не само за себе, већ и за полицијског пса. И шеф и вучјак Роко (за потребе уписа на факултет назван Џон И. Роко) имали су дипломе из кривичног права са онлајн-универзитета „Конкордија”, установе за коју се испоставило да ће издати диплому било коме по цени од 499 долара. Чак су им и лажна сведочанства била веома слична, с тим што се Роко показао као мало бољи студент. Шеф је из предмета „Структура америчког судског система“ имао деветку, а пас десетку.

Мачор са четири имена

   Шта да радиш када си месеце провео пишући истраживачки рад с намером да га објавиш, а часопис коме си га понудио те одбије због најобичније ситнице? Физичар и математичар Џек Х. Хетерингтон с Универзитета у Мичигену је 1975. године имао управо такву потешкоћу. Иако је био једини аутор, често је употребљавао прво лице множине, због чега његово писаније није могло да буде прихваћено, барем не у том облику.
   Уместо да седне и преправи рад, дошао је на сјајну замисао, да дода још једног аутора, свог сијамског мачка Честера. Прибојавајући се да ће колеге препознати Честерово име, потписао га је под псеудонимом Ф. Д. Ч. Вилард – Ф. Д. као felix domesticus (домаћа мачка), Ч као Честер, а Вилард по оцу. Успело је. Рад је објављен и нико се није ни запитао ко је тај сарадник са три иницијала.
   Међутим, Хетерингтону је обмана била толико забавна да једноставно није могао да се суздржи од даљег подсмевања научној заједници. Написао је још један рад у сарадњи са мачором који је „потписао” отисцима шапа и послао примерке колегама. Чак ни то није било довољно шале, па је 1980. године Ф. Д. Ч. Вилард објавио самостално истраживање у једном француском часопису.

Ако може пас...

   Виктор Херберт био је цењени лекар и стручњак за исхрану. Можда се нешто од његовог знања о правилној исхрани пренело и на кућног љубимца, пудлицу по имену Сасафрас, али сигурно не довољно да би је сматрали стручњаком. То ипак није била никаква препрека да 1983. године куца добије диплому од „Америчког удружења саветника за исхрану и дијету”. Све што је било потребно јесте да њен власник пошаље пријаву и плати накнаду од 50 долара. Нико се није потрудио да провери да ли госпођица Сасафрас Херберт има довољно школе и радног искуства да би заиста постала „стручни саветник за исхрану”.
   „Урадио сам то како бих објаснио да нешто што изгледа као диплома уопште не доказује да је неко обучен да ради одређен посао”, изјавио је доктор Херберт. Није се на томе зауставио. Успео је да набави и сличну диплому за свог мачка Чарлија, а упркос томе што су подаци о случају процурели у јавност, ни један ни други љубимац нису изгубили своја звања.

Доктор „Њушко”

   „Нема потребе да полажете пријемни, нема потреба да учите. Зарадите факултетску диплому на основу онога што већ знате”... Ко још не би хтео да заврши такав факултет? Само онај који не може да плати. Пакистански онлајн-универзитет „Ешвуд” (што неодољиво подсећа на угледни Универзитет Ешфорд у Сан Дијегу) нудио је дипломе свих врста свакоме ко то може да приушти.   Чак и лекарску диплому псу који је у пријави навео да има „богато искуство у области проктологије које је стекао њушећи задњице других паса”. Аустралијски водитељ Чаз Личардело је 2007. године купио „Ешвудову” диплому свом љубимцу Сонију и случај представио у својој сатиричној емисији „Гоничев рат на све”.

Права али почасна

   За разлику од неких других паса и мачака жути лабрадор Самсон је своју диплому поштено зарадио. Две године провео је на Универзитету у Оклахоми где је обучаван да постане терапијски пас. Можда није научио да чита и пише, ни да рачуна, али то не значи да није заслужио да заједно са три стотине студената који су дипломирали 2011. године прими доказ о високом образовању. Баш као и његове људске колеге, Самсон је огрнут тогом и са капицом на глави прошетао позорницом и руковао се са представницима управе који су му уручили почасну диплому. Уосталом, као псу који није ничији љубимац већ професионалац који се стара о особама са инвалидитетом, диплома му уопште није наодмет.

Број: 3397 2017.
Аутор: Мила Божовић