За кило мање

ВАЗДУХ У ТАЊИРУ

Шта су све људи спремни да ураде да би се што пре отарасили вишка килограма? Много тога.

Чули сте за њих. Војничка дијета, палеодијета, купус-дијета, медитеранска дијета, јогурт-дијета, водена дијета, дијета по крвним групама... Пут до гојазности само је један – да у тело уносите више него што потрошите, а начина да се скине салце – безброј. Неки од њих су и здрави и делотворни, неки потпуно суманути. Изабрали смо за вас оне најнеобичније – и најопасније!

Истеривање сала

   „Без дијете, без купања, без вежбања. САЛО – непријатељ који вам скраћује живот – ПРОТЕРАНО! Како? Помоћу санитизованих пантљичара”, тако је гласио оглас за дијететски производ који се појавио на америчком тржишту почетком 20. века. Добро сте прочитали, то су била јаја црва пантљичара у капсули. Премда делотворан, овај метод није препоручљив. Пантљичаре ће вам појести све хранљиве састојке и спречити их да уђу у крвоток, а онда се можда и размноже и из црева пређу у друге делове тела.

Уместо сладоледа од ваниле

   Узмете бомбицу памучне вате, умочите је у лимунаду или оранжаду и тако сочну је у сласт поједете. А онда још једну, па још једну, док се не „заситите”. Не гоји готово ништа, а желудац је пун-пунцијат. Не зна се ко је измислио вата-дијету, али се пре неколико година доста писало о њој на друштвеним мрежама. Шушкало се и о томе да је се држе неке познате манекенке. Сувишно је напомињати колико је опасна, будући да човек не може да свари памучну вату.

Мршав као трудница

   Знате шта је хориогонадотропин? Хормон који ослобађа постељица пре усађивања плода у материцу и управо се његов ниво проверава на тесту за трудноћу. Убризгава се и као лек за неплодност. Британски ендокринолог Алберт Симеонс је педесетих година прошлог века изнео претпоставку да би могао да се користи за још нешто – брзо скидање масних наслага. Узимате хормонске инјекције а сало се топи само од себе. Постоји само једна зачкољица: уз „терапију” је прописан и јеловник од свега 500 калорија дневно од ког ћете свакако нагло смршати, са хормонским инјекцијама или без њих.

Миришем, дакле, једем

   Кажу да је потекла из Француске, где је препоручена у модном магазину „Грација”, а зове се виртуелна или ваздух-дијета. Наручиш оно што ти се једе, рецимо порцију њока са четири врсте сира, натовариш залогај на виљушку, принесеш је близу устима, чак и оњушиш – „чисто да те жеља мине” и онда спустиш виљушку и само замишљаш да си јео. Можеш да попијеш чашу воде, а кад дођеш кући и да посрчеш слану супу (која се буквално састоји од воде и соли). Губитак килограма је неизбежан. А и анорексија.

Видим плаво – не једем

   Знате зашто ресторани брзе хране углавном имају црвено-жути лого? Зато што те боје делују „мљац”. Тако је закључио неки мудри Јапанац из чије домовине је потекла плава дијета. Већина јела за којима жудимо спада у тај црвено-жути спектар. Е па, да бисте се одупрли прљавим маркетиншким триковима, треба само да ставите наочаре са плавим стаклима. Кад храна има одбојни плавичасти премаз, онда вам је много мање примамљива и самим тим, много мање и једете. Да ли је стварно тако? Наравно да не.

Број: 3450 2018.
Аутор: М. Б.