ЈА ВОЛИМ ПТТ

ПРЕДСЕДНИКУ У ЧАСТ!

Да ли је тачно да је једна нова животињска врста добила име по Бараку Обами?

РАДОМИР ПАВИЋ

Краљево

Десет новооткривених животињских врста названо је по бившем председнику САД (2009–2017). Једна врста сићушног паука, Aptostichus barackobamai, затим лишај нађен у Калифорнији Caloplaca obamae, врста пчеле Lasioglossum obamai. Необична птица Nystalus obamai, која живи у амазонској прашуми, добила је име по Обами у знак признања његовом залагању за екологију. Риба Tosanoides obama може да се нађе само у заштићеном парку природе Папаханаумокуакеа на Хавајима, који је 44. председник САД званично проширио на 1.508.870 квадратних километара учинивши га највећим на планети.
   Око 45 милиметара дуга риба Etheostoma оbama такође носи његово име, док је назив афричке врсте Teleogramma obamaorum у множини јер се односи и на Обамину супругу Мишел, у знак захвалности за то што су се борили за боље образовање на Црном континенту. Кад су амерички научници с Универзитета Јејл и Харвард нашли фосил давно изумрле врсте гуштера, учинило им се да због великих, правилних зуба подсећа на Обаму. Зато су га назвали Obamadon gracillis.
   Најзад, и две врсте црва понеле су његово име. Прва, Paragordius obamai, нађена је у Кенији 2012. године, док је друга откривена прошле године у Малезији. Baracktrema obamai напада тело једне врсте корњача, а научник који му је дао име сматра да би Обама, без обзира на паразитску природу свог „имењака”, требало да буде почаствован.

Број: 3406 2017.