ПЕТКОВДАН / 29. септембар 2017.

ОД СРЦА СРЦУ

Од 2000. године на данашњи дан обележава се Светски дан срца

Обољевање и смртност од болести срца и крвотока порасли су током 20. века толико да је Светска федерација за срце одлучила да предузме све што је у њеној моћи како би се број оболелих смањио. Данас је нека од болести срца или крвних судова мозга водећи узрочник смрти – сваке године због њих нестане седамнаест милиона људи.
   Светска федерација за срце, невладина организација са седиштем у Женеви, коју чини две стотине чланица, поставила је себи циљ да од 2000, када је основана, до 2025. године смањи смртност од болести срца и крвотока за 25 одсто. Прикључила јој се и Светска здравствена организација, а заједно истичу да 80 одсто превремених смрти може да се спречи уколико се повећа знање људи о опасностима од ових болести као и о мерама њиховог спречавања. Главни чиниоци који доприносе развитку болести одавно су познати: пушење, алкохол, неправилна исхрана и мањак кретања.
   Овог дана у свету се одржавају јавне трибине, концерти, изложбе, спортска такмичења, а лекари излазе из својих ординација у паркове како би што већем броју људи помогли да схвате колико сами могу да учине за себе. Осим племенитог циља спасавања живота, има ту и нешто бриге за државу – сваки срчани или мождани удар, гангрена или тромбоза однесу живот радно способних, искусних радника у било којој струци. Њихово лечење и опоравак прилично коштају и породицу и послодавца и државу. Стога се и апелује на свест сваког човека да учини нешто за сопствено здравље.   Неколико основних корака свакако ће помоћи: ако престанете да пушите, после годину дана за половину ћете смањити опасност од срчаног удара. Смањите унос соли, шећера и лоших масноћа у високопрерађеним намирницама и замените их воћем и поврћем. Само пола сата дневног вежбања учиниће да одржите тело у добром стању и уравнотежите крвни притисак. Лишите се и алкохола – једна чашица жестоког пића има калоријску вредност два пржена јајета или једног сочног бифтека.

Федерација, Европска комисија и УЕФА, Унија фудбалских савеза Европе, припремили су за младе апликацију за мобилне телефоне „Eat for Goals!” у којој славни фудбалери показују како спремају своје омиљене здраве оброке, а међу њима су Френк Лампард, Кристијано Роналдо, Стивен Џерард, Пол Погба, Фернандо Торес, Серхио Рамос.

У Србији се Светски дан срца обележава у већини градова. Ове године у Београду, осим црвено осветљених зграда које обележавају Дан срца, можете пре подне да прошетате до Клинике на отвореном на Ташмајдану.

Број: 3425 2017.
Аутор: Н. Мрђеновић