И стрип на цени

МИЛИОНИ ЗА ЕГИПАТСКУ КРАЉИЦУ

Чувено дело Френка Фрезете недавно је продато за невероватну суму

Поодавно већ аукције стрипова и стрипске меморабилије нису места на која се иде с неколико десетина, чак стотина долара у џепу, и надом да може да се дође до неког ретког издања или уметничког дела. То је постао врло озбиљан посао, а бројеви с много нула уобичајена ствар у овом послу. Оригиналне табле продају се по цени од неколико хиљада долара, док прва издања иду и по неколико стотина хиљада. Да се не помињу они иконички стрипови који су одавно постали део културног наслеђа, поготово у Европи.
   Тако су Ержеове табле „Тинтина” пре неколико година продате за готово пола милиона евра. Ових дана траје и аукција оригиналног цртежа насловне стране „Малих двадесетих”, на којој се први пут појавио Тинтин. Цена је за свега неколико сати прешла милион долара. Процењена је на 1.300.000, али ће је очигледно добрано премашити.
   Посебна прича су илустрације, или почесто и праве слике, које су радили познати цртачи. Тематски углавном окренути епској фантастици или фантастици уопште, штампани су хиљадама пута, од насловних страна, до постера. Мишићави мушкарци, жене раскошних облина, обавезно у некој невољи, мачеви, копља, бојне секире, неизоставни змајеви, епске битке. А синоним за овакве призоре је име Френка Фрезете (1928–2010). Тешко да постоји особа која је иоле заинтересована за ову тематику а да није видела неко од његових дела. Исто тако, ретко се појављују по аукцијама, пошто је највећи део оригинала у власништву породице.

Ипак, 16. маја ове године у Чикагу је одржана аукција на којој су се појавила нека Фрезетина дела. Само оглашавање одјекнуло је као бомба, пошто је најављено надметање за вероватно најпознатију и најбољу Фрезетину слику. На продају је стављена чувена „Египатска краљица”.
   Ова слика из 1969. године, рађена техником уља на платну, што је само по себи необично за Фрезету, објављена је као насловна страна часописа „Ири”. После је прештампавана милион пута, али се оригинал ретко када појављивао у јавности. Пошто је реч о Фрезетином ремек-делу, које су често називали његовом Мона Лизом, то је узбуђење било веће.

Занимање људи запрепастило је и аукцијску кућу. Очекивали су око два милиона долара за слику, што је премашено већ за неколико минута. На крају, чекић се зауставио на 5,4 милиона долара.
    Ово је означило највишу цену постигнуту за неко дело које долази са стрипске сцене. Самог Фрезету је избацило у орбиту америчких уметника у којој се налазе и имена попут Нормана Роквела. Па после нека неко каже да се ради о забави за децу .

Број: 3514 2019.
Аутор: Н. Б.