ПЕТКОВДАН - 24. новембар 2023.

КЊИГА КОЈА ЈЕ ШОКИРАЛА СВЕТ

На данашњи дан 1859. године објављено је „Порекло врста” Чарлса Дарвина

Дечко из богате и угледне породице студирао је на Кембриџу, где је упознао геолога Адама Сеџвика и природњака Џона Хенслоуа који су га упутили у проучавање природних појава и начин прикупљања узорака живог света. Имао је само 22 године када је „Биглом” кренуо на путовање које му је окренуло живот наглавце. Осим што је за тих пет година непрекидно патио од морске болести, успео је да својим очима види деловање природе на облик и изглед Земљине површине. Геолози су тада још сматрали да су поједине врсте животињског и биљног света настајале независно једна од друге, те да је свака прошла креација уништена изненадном катастрофом, попут земљотреса или потопа. Енглески геолог Чарлс Лајел тврдио је да Земљина површина пролази кроз сталне промене због деловања природних сила кроз дужи временски период. Дарвин је закључио да многа Лајелова запажања и сам уочава.
  
Следећих двадесет година борио се сам са собом и својим хришћанским васпитањем, пишући и исправљајући „Порекло врста”, без журбе, са жељом да избруси сопствене аргументе, успут подижући осморо деце.

Затим се, ниоткуда, у јуну 1858. појавио никоговић без подршке угледних научника, природњак о сопственом трошку, Алфред Расел Волас (1823–1913), који је Чарлсу Лајелу послао рад о еволуцији, с мање-више истим закључцима до којих је дошао и Дарвин. Волас је провео три године истраживања у Амазонским прашумама и на Малајском архипелагу. И Дарвин је добио писмо у коме га Волас моли за коментар рукописа „О тенденцији варијетета да се бесконачно удаљавају од оригиналног типа”. Пет месеци касније, Дарвин ужурбано објашњава своје ставове у писму упућеном не Воласу, већ свом америчком пријатељу и ботаничару Аси Греју. Воласу је отписао тек три месеца потом, када је добио уверавања да је први дошао до тих закључака.
    
Дарвинов пријатељ Лајел је нашао практично решење – Волас и Дарвин ће публиковати чланке истовремено! За мање од две недеље по пристизању Воласовог писма, Хукер и Лајел приказали су пред члановима Линеовог друштва у Лондону извод из Дарвиновог есеја писаног 1844. године, и Воласов чланак. Волас на Малајском архипелагу о томе није знао ништа. Дарвинови пријатељи су се побринули да чланови друштва сазнају ко има приоритет. Прочитали су и Дарвиново писмо Аси Греју, а Хукер је писмено доставио своје сведочење о читању Дарвиновог есеја 14 година раније. Када су се оба чланка појавила у часопису Друштва, ови документи налазили су се у прилогу.
  
Утицајни пријатељи наговорили су га да пожури са својом књигом. „Порекло врста”, штампано у 1250 примерака, распродато је првог дана и означило нову епоху у разумевању еволуције: живи свет, фосили и геолошки облици природе стално се мењају, што је последица очувања и акумулације малих наслеђених прилагођавања које су од користи по биће.

Волас је био веома поласкан што су Дарвин и његови пријатељи толико високо ценили његов рад. Дарвин никада није заборавио ову епизоду и до краја живота је о природном одабирању говорио као о „Воласовом и мом гледишту”. Са човеком који није „сврха стварања света” већ само једна од милиона биолошких врста, у свести обичних људи окончана је научна револуција која је започела са указивањем Николе Коперника (1543) на непријатну чињеницу да Земља није центар Свемира.
 

… И ЈОШ ПОНЕШТО

1632.        рођен филозоф Барух де Спиноза

1642.        Абел Јансон Тасман открио острво поред Аустралије, Тасманију

1826.        рођен италијански новинар и писац Карло Колоди, творац „Пинокија”

1896.        основан Педагошки музеј у Београду

1897.        рођен мафијашки бос Лаки Лучано

1954.        рођен наш редитељ Емир Кустурица

1957.        умро мексички сликар и комунистички активиста Дијего Ривера

1974.        Доналд Јохансон и Том Греј у Етиопији налазе Луси, костур аустралопитека афарензиса

1995.        Ирци тесном већином на референдуму изгласали озакоњење развода

Број: 3746 2023.
Аутор: Н. Мрђеновић