80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80. 80.

КАКО УСПЕВА УСПЕХ?

Ако примењујете следећих девет заповести, обећавамо вам живот успешнији од неуспешног

1. Ради вредно сваког дана као да ти од тога живот зависи

И пази: не мораш волети свој посао – чак и краљеви сањају о другим занимањима. Али нема посла који је тако груб а да не можеш да га оплемениш; нема посла толико понижавајућег а да не можеш да га уздигнеш; нема тако досадног посла који не можеш да оживиш.

2. Буди стрпљив

Клони се као куге сваких кола која се зауставе да те пречицом повезу до богатства, славе и моћи. Иди пешице. Стрпљење је горко, али су његови плодови слатки. Ниједан пут није предугачак ако га прелазиш без журбе. Схвати да успех не можеш пожуривати, он мора да сазри. И пирамиде су се градиле камен по камен. Може ли рана да зарасте другачије него поступно? Стрпљење користи да њиме очврснеш дух, ублажиш нарав, утишаш гнев, сакријеш завист, потчиниш охолост, обуздаш језик, задржиш руку.

3. Тачно одреди смер или ћеш вечно лутати

Мораш зацртати планове и чврсто поставити циљеве. Размисли шта желиш од живота. Ниједан брод није подигао сидро ни запловио без одредишта. Ниједна војска није кренула у бој без ратног плана. Живот је игра са мало играча, а много посматрача. Буди играч. Да ли ћеш сигурно постићи успех ако вредно и стрпљиво радиш и имаш циљеве? Не! Али без једног од ових састојака, неуспех је известан.

4. Спреми се за мрак док путујеш по сунцу

Пошто ниједно стање није трајно – јер је и у животу, као и у природи, постоје мене – имај на уму да свака прилика са којом се суочаваш, не траје довека. Запамти да ништа није вечно, па помно чувај љубав коју добијаш. Она ће надживети све твоје злато.

5. Смеј се у лице невољи све док се она не преда

Невоља је велики учитељ – она челичи живце и усавршава вештине. Ко зна какве ћеш дивне ствари изнедрити пошто те је сасушила врелина патње и натапала киша невоља. Чак и пустиња процвета после олује. Подсети се, у најмрачнијим тренуцима, да је сваки неуспех само једна степеница ка успеху.

6. Схвати да су планови само снови ако ништа не предузмеш

Једино рад даје животу снагу, радост, сврху. Он је мелем за сваку рану. Твоја вредност се мери твојим делима. Нико не може да измери твоје способности према твојим мислима и осећањима. И ко ће видети твоје способности ако не играш, већ посматраш са трибина?!

7. Скини паучину са свог ума пре него што те зароби

Глупо је у поткровљу свог ума чувати паучину саткану од пропалих послова, речи које боле, незаслужених увреда, изгубљеног новца, неизлечене туге, промашених циљева, уништене амбиције, изневерене привржености. Где онда сместити и једну радосну мисао у овом дану? Никад не дозволи да ти брига за сутра помути данашњи дан. Лудост је очекивати зло пре него што оно дође. Онај ко тако чини преживеће га два пута. Не траћи ниједан тренутак на оно што се можда никада неће ни десити.

8. Олакшај себи терет ако хоћеш да стигнеш на одредиште

Поједностави свој живот. Размисли о цени коју плаћаш за оно што стичеш, да на крају добра куповина не постане велики губитак. Најбогатији је онај човек који је задовољан малим.

9. Сваки дан као последњи

Повинуј се чињеници да нећеш живети вечно, а то сазнање омогућава ти да осетиш сласт сваког новог дана умести да оплакујеш тмину својих ноћи. Многи се толико плаше смрти да уопште не живе. Помисли да је данашњи дан можда једино што имаш.

Број: 3499 2019.
Аутор: П. З.