Живот пише драме

ЈЕДИНА ПРЕЖИВЕЛА

Пад јеменског авиона у Индијски океан 2009. године преживела је само једна девојчица, иако није била добар пливач и није имала појас за спасавање.

На прошлогодишњем суђењу одржаном u Паризу како би се утврдило ко је одговоран за велику трагедију, Баија Бакари морала је да се присети најтежих тренутака у животу. Имала је само 12 година кад се укрцала на авион чији се лет завршио кобно. Тада је добила надимак „Чудо од девојчице” јер је једина спасена када се авион срушио у Индијски океан.
  
Баија је 29. јуна 2009. године с мајком кренула из Париза на дуго очекивани пут на Коморска острва смештена између североисточног Мозамбика и северозападног Мадагаскара. Ту су, у родном месту њеног оца и мајке, обично проводили летње месеце. Ово је, ипак, била посебна прилика, јер су добиле позивницу за свадбу Баијиног деде.
   
Након слетања у Јемен путовање су наставиле „ербасом А310” јеменског авио-превозника, који се 30. јуна с аеродрома у Сани упутио ка Моронију, главном граду Комора. Током лета се ништа необично није дешавало. Девојчици је једино сметало што је авион био пун мува и што се осећао непријатан мирис који јој је дуго после несреће остао у памћењу.
   
Ствари су кренуле по злу пред слетање. Неколико минута делило их је до писте у Моронију. Наједном се осетила јака турбуленција. Путници су углавном били мирни, па је и Баија помислила да се ништа страшно не дешава. Авион се, међутим, није примирио. Осетила је као да јој јака струја пролази кроз тело, а затим се све смрачило.

Када се освестила, више није била у авиону. Уместо чврстог тла, свуда око ње била је вода. И делови срушеног авиона. Иако није била искусан пливач, Баија се трудила да не паничи. У устима је осетила со и керозин који се излио из уништене летелице. Одржавала се на површини како је умела, покушавајући да нађе било какав ослонац. Успела је да дохвати део крхотине. Држала се чврсто да не би трошила снагу. У потпуном мраку није могла да види да ли је још неко преживео. Била је сигурна да чује гласове других путника, али у њеној близини није било никога. После неког времена све је утихнуло.
   
Баија је остала потпуно сама. Није знала шта се десило с мајком, нити да ли ће је ико пронаћи насред океана. Целу ноћ провела је држећи се за део срушеног авиона, у леденој води. Кад се разданило, око ње више није било ничега. Струја ју је одвукла од места где се авион срушио. Успела је да види брод на хоризонту, али био је сувише далеко да би је посада приметила.

За то време, спасиоци су кренули у потрагу за преживелима. Како влада Комора није имала службене бродове, затражили су помоћ власника приватних и путничких пловила. Скоро 12 сати након несреће, девојчицу је приметио спасилац на броду који је обично превозио путнике од Комора до Мадагаскара. Бацио је појас за спасавање у немирну воду. Баија је покушала да доплива до њега, али била је сувише исцрпљења. Талас ју је бацио и одjедном је нестала испод површине. Спасилац је скочио и успео је да је извуче после неколико минута борбе с таласима.
  
Увијена у ћебе, с чашом топлог напитка у рукама, девојчица је једва смогла снаге да преприча шта се десило. Мало чега се сећала. Највероватније се онесвестила кад је авион почео да пада. А већина стручњака није умела да објасни како је преживела. Удар је био претерано јак да би било ко успео да се спаси. Зато су јој новинари дали надимак „чудо од девојчице”.

Једна од претпоставки била је да се у близини њеног седишта створила пукотина, па да је тако успела да се ослободи из авиона. Након пада у воду поломила је кључну кост и имала је неколико модрица и посекотина по телу. Други нису били те среће. Укупно 152 путника и чланова посаде настрадало је у несрећи. Међу њима је била и Баијина мајка.
 
Девојчица се опоравила после три недеље, али туга за мајком траје до данас. О искуству које ће памтити до краја животу написала је књигу 2010. године. У њој је забележила да јој је прва мисао, кад је пала у океан, била да је само она испала из авиона јер је јако челом притискала прозор, а да су остали слетели на аеродром и да су на сигурном. Тек кад је чула гласове у води, схватила је шта се десило.
   
Амерички интернет портал „АОЛ Њуз” објавио је да је познати редитељ Стивен Спилберг желео да сними филм о Баији, али је одбила понуду, не желећи да има стални подсетник на мучни догађај.

Вишегодишњом истрагом је утврђено да је авион био у исправном стању и да су за несрећу одговорни чланови посаде који нису на време реаговали на знакове упозорења.

Број: 3718 2023.
Аутор: С. Л.