ПЕТКОВДАН - 12. јануар 2024.

ЦРВЕНКАПИН ТАТА

На данашњи дан 1628. године рођен је Шарл Перо

Деци се и данас, у целом свету, причају или читају бајке у дугим зимским вечерима. Различите пустоловне, страшне и поучне приче улепшају свако детињство. За то је углавном одговоран француски писац и члан Француске академије Шарл Перо, утемељивач новог жанра у европској књижевности насталог из старих народних прича. „Приче или бајке из давних времена” објављене су 1697. године, а међу њима су биле „Црвенкапа”, „Пепељуга”, „Мачак у чизмама”, „Успавана лепотица” и „Плавобради”. Овај велики пробој у књижевности за децу наставила су стотинак година касније браћа Грим.
   
Перо је рођен у богатој породици у Паризу, похађао је најбоље школе и студирао право. Као и његов отац и браћа, посветио се служби у влади Жана Батиста Колбера, министра финансија краља Луја XIV. Учествовао је, рецимо, у осмишљавању новог дела Лувра, колонаде, уз учешће Ђан Лоренца Бернинија и Франсоа Мансара, врхунских вајара и архитеката 17. века. Затим је сам предложио краљу да у лавиринт у версајским вртовима постави 39 фонтана које би оличавале садржај Езопових басна, а направио је и водич за лавиринт, објављен 1677. године.

На Колберову препоруку постао је и члн Француске академије 1671. године, која се ускоро потом поделила на традиционалисте и модернисте. Он је дубоко веровао да је напредовање културе и књижевности увек боље и да доноси развитак духа, те да дела из старих времена треба препустити забораву. Затим је устао и против аристократског класицизма, залажући се за приче из свакодневног живота. Хвалио је и нов музички жанр, оперу, коју су традиционалисти у тадашњој француској култури одбацивали у корист класичне античке драме – та прва опера (1674) била је „Алкестида” Жана Батиста Лилија, према Еурипидовој трагедији. Моћни Колбер послао је Пероа у пензију 1682. године, а његов наследник Франсоа Мишел ле Теље, уклонио га је и са других уносних положаја на двору пошто је као министар рата одлучио да увећа војску.
Од 1686. године Перо почиње да пише епске поеме, међу којима се издваја она о Светом Паулинусу из Ноле. Пошто је остао без свих положаја на двору, посветио се сопственој деци и 1697. године објавио „Приче или бајке из давних времена с поукама”. Приче су доживеле велики успех у Француској и данас се сматрају зачетком модерног жанра бајки. Неке од најомиљенијиј бајки, попут „Пепељуге” и „Успаане лепотице” и данас имају садржај који им је Перо подарио, док су неке, захваљујући браћи Грим, прерастале у нове верзије. У његовој „Црвенкапи” било је и упозорење читаоцима на опасности од непознатих људи по шумама који нападају девојке, и код њега нема ловца који спасава Црвенкапу већ је зли вук заиста поједе, што се у савременим верзијама не догађа. Браћа Грим, Ханс Кристијан Андерсен и Пушкин наставили су његовим стопама.

Број: 3753 2023.
Аутор: Н. Мрђеновић