Нестанак Агате Кристи

A ШТА ЈЕ РАДИО ПОАРО?

Најзагонетнију причу краљице детективских романа нећете наћи на страницама неке од њених књига. Она се догодила у стварном животу и још је, бар делимично, обавијена тајном.
Хладне вечери 3. децембра 1926. године тридесетшестогодишња Агата устала је из фотеље, попела се на спрат породичне куће како би пољубила седмогодишњу кћерку Розалинд, а затим села за волан аутомобила и одјездила у ноћ. Следећих једанаест дана нико није знао где се налази... Јавност је била на ногама. После свеопште потраге у којој су учествовали и полицајци и бројни поштоваоци њене писане речи, Агату Кристи препознао је гост хотела у граду Харогејту на северу Енглеске. Била је жива и здрава, само мало дезоријентисана. Иако је ова мрачна епизода имала срећан исход, тајна је наставила да живи следећих 80 година. Ни данас не може са сигурношћу да се каже шта је био прави узрок њеног нестанка.
   Зна се да је те 1926. године Агата још била у браку са првим супругом Арчибалдом Кристијем. Господину Кристију биле су досадиле благодети мирног породичног живота, па је већ неко време уживао у друштву љубавнице Ненси Нил. Неки биографи тврде да је те зиме затражио развод, што је и довело до брачне свађе 3. децембра. Арчи је бесан напустио кућу у Беркширу, а нешто касније, исте вечери, и Агата је мистериозно нестала. Даље су се ствари одвијале баш као у једном од њених познатих романа. Само није било чувеног књишког јунака Херкула Поароа да убрза истрагу.

Хиљаде у потрази

   Већ сутрадан у каменолому близу Беркшира нађен је њен напуштени аутомобил. На седишту су остали само крзнени капут и возачка дозвола. У близини је био бањски извор озлоглашен по томе што се у њему, неколико година раније, удавило двоје деце. Довољно да се месне власти узнемире. Како је Агата Кристи већ била добро позната широј јавности, потрага је озбиљно схваћена. Упослено је више од 1.000 полицајаца којима се прикључило скоро 15.000 добровољаца. Полетело је и неколико авиона, да би се покрио и прегледао што већи део околних ливада и шумарака.
   Дани су пролазили. Ништа од нових доказа и трагова није доспело до руку оних који су здушно учествовали у потрази. Низали су се новински наслови, а објављене су и фотографије списатељице, уз молбу да се јаве сви који имају било какве податке. Понуђена је и новчана награда. Вест је се брзо проширила преко Атлантика, па ју је тако и „Њујорк тајмс” објавио на насловној страни. Међу онима које је узнемирио изненадни нестанак славне списатељице били су и колеге писци Артур Конан Дојл и Дороти Л. Сејерс. Дојл је у једном тренутку потражио и помоћ видовњакиње. Дао јој је једну Агатину рукавицу понадавши се да ће она пробудити паранормалне моћи жене-медијума и дати неки знак где му се пријатељица налази. Ништа није откривено.  


                      
Звали су је ''краљицом злочина'' – написала је 79 књига, од тога 66 криминалистичких романа

   Како истрага није давала резултате, а време је неумитно текло, јавност и новинари почели су да постављају неугодна питања и измишљају могуће сценарије о томе шта се заправо десило. Први на мети био је супруг. Арчијева ванбрачна пустоловина више није била тајна, па се наметала претпоставка да је можда он одлучио да на неки насилан начин уклони своју жену. То би га ослободило и стега заједнице у којој више није уживао, као и мучне бракоразводне парнице.
   Други су опет веровали да је сама Агата брижљиво припремила сопствени нестанак како би подигла омиљеност и заинтересовала публику за своје романе. Ипак, тако нешто јој није било потребно јер је пред њом била све светлија будућност, бар кад је продаја књига у питању. Шириле су се и гласине да је одузела себи живот. Као могући разлози наводила су се њена стања дубоке потиштености изазвана најпре смрћу мајке, а затим и спознајом о Арчијевом неверству.

У хотелу, усред мрака...

   Једанаестог дана, сасвим ненадано, властима се јавио Боб Тапин, један од музичара који су забављали госте у бањском граду Харогејту. Тврдио је да је препознао Агату Кристи у скупини људи који су плесали у балској дворани. Полиција и Арчи одмах су се запутили у посећено одмаралиште. Агати се није журило да сиђе из своје собе. Оставила је збуњене људе да је чекају на рецепцији како би обукла вечерњу хаљину. Тада је откривена и помало необична појединост – Агата се у књигу гостију уписала као Трејси Нил, преузевши презиме љубавнице свога мужа.
   Иако споља није деловала као да је претрпела неку повреду, лекари су се забринули за њено душевно стање. Књижевница је тврдила да се не сећа како је завршила у хотелу, нити шта се последњих десет дана дешавало. Тако је и званично забележено у њен лекарски картон – краткотрајни губитак памћења изазван саобраћајном несрећом. Арчи је за медије изјавио да је у таквом стању преузела лажни идентитет и да уопште није била способна да препозна сопствене фотографије које су пуниле новинске ступце и насловне стране широм земље.
   Да ли је заиста тако било, никада нећемо сазнати. Агата Кристи одбила је да даје било какве изјаве и објашњења. Оставила је ову најчуднију епизоду у животу за собом и латила се оног што је најбоље радила – писања. Трпела је мужевљеве ванбрачне излете још две године. Затим је коначно решила да се разведе. Добра одлука, испоставило се, јер је ускоро упознала свог другог супруга, археолога Макса Меловена са којим је остала до смрти, 12. јануара 1976. године.

Број: 3409 2017.
Аутор: С. Лазић