JA ВОЛИМ ПТТ

ПОЖАР У УСТИМА

Неколико пута ми се догодило да се заљутим папричицама, али водом нисам могао да угасим тај „пламен” у устима. Чиме то може да се постигне?

ЉУБОМИР

Врбас

Истина је да вода гаси ватру, али не и ону у устима изазвану хемикалијом капсаицином, која паприци даје љутину. Разлог је једноставан – капсаицин се не раствара у води. Зато, уместо водом, љутину у устима ваља „гасити” хлебом или млеком. Хлеб упија масноћу, па тиме и ублажава осећај печења у устима, док млеко садржи беланчевину казеин која делује као детерџент, јер раствара капсаицин, односећи га са собом. У исту сврху могу послужити и други млечни производи – јогурт, сир, млечни сладолед, путер...

Број: 3391 2017.