Догодило се на данашњи дан

ПРЕ 81 ГОДИНУ РОДИО СЕ „ЗАБАВНИК”

Поштоване колеге,

   Ћирилицу сам у родној Суботици шездесетих научио да читам у „Политикином Забавнику” на новинском рото-формату, наравно, прво преко стрипова и потписаних илустрација, а потом и других, обимнијих текстова.
   Поред Флаша Гордона и, када сте 1968. прешли на ревијални формат и колорну штампу, стрипа „Нула Икс”, понајвише сам се радовао Дикану. Отац ме је седамдесетих преко поште годинама и претплаћивао на „Забавник”, све до пресељења у Сомбор.
   У породици се сваки број читао од корица до корица. Велику част сте ми указали када сам почетком деведесетих постао сценариста неколико епизода ове наше серије, коју је визуелно креирао Лазо Средановић. Објављивао сам са задовољством и засебне текстове, као и друге своје радове.
   Но, увек сте имали и неке, без изузетка занимљиве, у часопис убачене прилоге. И тако сте нам свима 1990. године поклонили овај необичан, наизглед једноставан, невелики али невероватно моћан календар. Односио се, наводно, на чак 30 наредних година, све до 2019!
   Тек да, као неверни Тома, проверим да ли ће ово картонско сокоћало негде оманути, па да вам тријумфално јавим како се можда неко негде прерачунао, држао сам га и после многих селидби на радном столу, непрестано, последње три деценије. Уредно сам сваког месеца окретао доњи круг са исписаним годинама и свакодневно се, погледујући на њега, подсећао „Забавника”. Џаба онолике попијене кафе и бденија у тренуцима када би се смењивали месеци! Радио је као сат!
   За то време нестале су наше три државе, а на њиховим местима је „у региону” настало најмање шест нових, били су па прошли свакојаки ратови, бомбардовања, пронађен је интернет, дочекали смо процват наше економије, експанзивну индустрију летећих аутомобила и којешта још...
    Него, моје питање је, браћо и сестре, имате ли ви и сада тамо у редакцији неког сајџију или астронома да часком срачуна и склопи опет овакву справицу са заглављем „Забавника”, за наредних бар 30 година?! Рецимо, од 2020. до 2050. године!
   Па да вам се, боже здравља, у радости и весељу 2049. јавим, и у деведесетој опет подсетим „Забавник” на његову традицију хроничара нашег доба?

Слободан Ивков,
Београд

Наш одговор на писмо читаоца поклон је уз овај број нашег листа.
   На нашем тридесетогодишњем календару приметићете да су преступне године исписане црвеном бојом, као и по један месец јануар и фебруар (римским бројем  I и II). Њих ћете поклапати са црвено обојеним преступним годинама како бисте добили тачан распоред оних 29. фебруара када је година преступна.
   Све остало је лако.
   Поклапа се година са жељеним месецом како би се очитали датум и дан у недељи.
 
  Желимо свим читаоцима срећних наредних тридесет година!

Број: 3551 2020.