Нова врста путовања

КРОЗ ПРОЗОР У СВЕТ

У време пандемије ковида-19, када није нимало лако отићи на пут било где, један брачни пар досетио се како да људима пружи илузију да су заиста крочили тамо где су замислили.

Ова путовања су замишљена тако да не морате да размишљате о новцу, паковању одеће, хране, па чак ни о томе којим ћете превозним средством да стигнете до жељеног места. Нема напорне вожње и чекања на граничним прелазима. Овај пут око света замишљен је тако да уопште не морате да напустите свој дом. Само је потребно да посетите веб-сајт „Window Swap” и притиснете дугме на коме пише „Open a new window somewhere in the world” (Отвори нови прозор негде у свету) и појавиће се поглед с нечијег непознатог прозора у Лондону, Токију, Сиднеју или с плаже на неком чаробном острву.
   Посетиоцима се снимци појављују насумично, без било каквог реда, што ову пустоловину чини још занимљивијом. Видео клипове из својих домова и викендица корисници шаљу свакодневно, а да ли ћете имати прилику да видите залазак сунца у Њујорку или природна пространства у неком мање насељеном делу света, питање је пуке среће. Важан је податак да не постоје два иста призора, чак и када су настали на истом месту.

Оснивачи сајта су Сонали Ранџит и Ваишнав Баласубмаманијан, брачни пар из Сингапура који у једном тренутку није могао да поднесе живот у самоћи и један те исти поглед из стана у ком су дуго били затворени. Тако се родила замисао да „размењивањем прозора” удовоље себи, али и другим људима који су се нашли у сличној невољи. Како су објаснили, „Window Swap” је настао да би испунио велику празнину у нашим срцима жељним путовања, онолико колико је то могуће у датим, врло неповољним околностима.
   Сви прозори су добродошли, пише на сајту, само треба да испуните  неколико услова. Видео који се поставља треба да буде водораван, не сме да буде дужи од 10 минута и ваљало би да буде у високој резолуцији како би посетиоци у потпуности уживали у „путовању”.  На сваком прозору пише где се налази и ко је направио снимак.  Да бисте и ваш поглед поделили с многим посетиоцима овог сајта довољно је да отворите почетну страну, кликнете на дугме „sumbit” (постави) и пратите даља упутства. Срећно!

Иначе, виртуелна путовања делују врло умирујуће, али оснивачи сајта признају да су понекад осетили љубомору када су видели погледе са прелепих балкона. Ипак ће, по свој прилици, проћи још времена пре него што добију прилику да их посматрају уживо.

Број: 3574 2020.
Аутор: С. Л.