Најбезбедније место на свету

КЉУЧ ЈЕ У СРЦУ

У индијском селу Шани Шингнапур куће немају ни врата ни браве. Мештани се осећају сигурно јер верују да су под заштитом бога Шанија

Захваљујући легенди старој 300 година, у малом месту у индијској провинцији Махараштра усвојен је обичај који другде ретко може да се види. Прича каже да је након обилних киша и поплава које су захватиле ово подручје пре три века на обали реке Панаснала пронађен комад црне стене. Радознали мештани су се окупили око ње и, кад су је дотакли штапом. из камена је потекла крв.
   Сврха црне стене откривена је, наводно, у току ноћи старешини села. У сну му се јавио Шани, бог који се у хиндуизму повезује с планетом Сатурн, и рекао му да је стена његова и да никако не смеју да је померају јер му је потребна да с ње надгледа село. Шани је затим благосиљао старешину и обећао да ће штитити и њега и остале становнике. Уверени да под будним оком бога ништа лоше не може да им се деси, мештани су одлучили да са кућа скину врата и побацају браве.

Исто су чиниле и будуће генерације. И данас, уместо улазних врата, могу да се виде само завесе. Свако може да уђе, а домаћини се чак ни не труде да сакрију драгоцености јер су убеђени да виша сила неће дозволити да их било ко украде. Завесе су чак и на јавном тоалету, а када је 2015. године отворена полицијска станица, како би се одржао дух старог веровања, одлучено је да ни њој нису потребна врата. Једино место где на улазу постоји заштита јесте банка. Само ту су постављена неупадљива стаклена врата с једва видљивом бравом.

Јединствена индијска заједница због својих верских убеђења годинама привлачи хиљаде поклоника из свих крајева Индије који посећују сеоски храм. Два пута су пријављене крађе, али мештани остају при томе да се оне нису десиле у Шани Шингнапуру јер би их њихов заштитник сигурно спречио.
   Ипак, чини се да је 21. век донео нове опасности. Неки власници кућа осетили су да су се времена променила и да не могу да се уздају само у стару легенду. Зато су затражили од локалне самоуправе дозволу да уграде врата како би и овоземаљским средствима сачували сигурност породица.

Број: 3597 2020.
Аутор: С. Л.