Мац, мац...

ДВОСТРУКИ ЖИВОТ УМИЉАТОГ РЕПОЊЕ

Порука коју је нашла на огрлици љубимца открила је власници да њен мачор има два дома

Како мачке веома цене своју независност и бар део времена проводе самостално истражујући околину, Мери Лори Бара из Мексика није била забринута што се њен мачор Пикси понекад сатима не враћа кући. Власница из Тампика претпостављала је да јури плен по дворишту или се дружи са љубимцима у комшилуку. Све док пре неколико месеци није открила истину. Њен сиводлаки мачор једног дана вратио се кући са потпуно новом огрлицом коју му она није купила. Издајнички комад тканине око његовог врата био је довољан да Бара наслути како Пикси крије неку тајну.
   Учинило јој се и да је мачор „попуњенији” него иначе. што ју је навело на помисао да јој је неверан те да уточиште и додатне оброке тражи на неком другом месту. Бара је на комадићу хартије написала:

    „Његово име је Пикси. Изгледа да има две куће, ха, ха.”

Цедуљицу је закачила за огрлицу и стрпљиво чекала шта ће да се деси. Када се мачор вратио из једне од вишечасовних пустоловина, не слутећи да ће ускоро бити откривен, Бара је видела ново парче хартије око његовог врата.
   Одговор је гласио:
   „Овде се зове Вараче. Изгледа да стварно има две куће. Поздрав!”
   Истина је била баш онаква какву је власница и претпоставила. Њен љубимац бежао је на друго место где је добијао још једно следовање хране и додатну наклоност и нежност људи. Бара је у првом тренутку била разочарана, чак је признала да се унела Пиксију у лице и рекла:
   „Знам твоју тајну.”
   Ипак, на крају је одлучила да учини оно што је најбоље за њега.
  С другим власницима наставила је да се дописује путем порука које су и даље качили на огрлицу. Убрзо су сазнали да живе на удаљености од свега неколико блокова. Попут родитеља који су се развели, али задржали пријатељске односе, договорили су се да имају заједничко старатељтво над мачором. Свесна да неке животиње немају ниједан дом, Бара је видела добру страну тога што њен љубимац има срећу да се башкари у две куће. Једино ју је забрињавало то што је јео више него што би требало, али и то се дало решити.

Пиксију (или Варачеу) двоструки живот је бар накратко донео и светску славу јер је његова необична прича објављена на друштвеној мрежи „Фејсбук” где су је поделила оба власника. Пре неколико година омиљена мачка на интернету била је Нала, још једна „издајница”, овога пута из Калифорније, која је другу, тајну породицу посећивала на неколико недеља, како би упорним мјаукањем измолила неку посластицу из фрижидера.

Број: 3548 2020.
Аутор: С. Л.