Како то раде у Бразилу, а ми да препишемо

ДРАГИ КОМШИЈА

Поштовање и разумевање од велике су важности кадa је реч о  животу у стамбеним зградама. Некад је тешко успоставити кућни ред, али решење увек постоји.

Несносна бука, немирне животиње или борба за место за паркирање испред зграде само су нека од питања о којима се стално расправља, и то не само у овој највећој земљи Јужне Америке.
   „Проблем настаје зато што у свакој згради постоји скупштина станара, која сама одређује правилнике о чувању кућног реда, уместо да се придржава општих правила, прописаних на нивоу земље”, тврди адвокат Жоао Пауло Роси Пашкоал у бразилском часопису „Веја”.


 

ПАРКИНГ

Најчешћи узроци свађа? Паркирање на туђем месту, задржавање на улазу (ако је у питању гаража), паркирање возила чији власници нису станари зграде.

Како то решити? Треба да постоје тачно утврђена места за паркирање за аутомобиле или моторе који не припадају станарима зграде. Паркинг би могао и да се наплаћује.

Како побољшати односе међу станарима? Било би корисно кад би за сваки стан постојало по једно паркинг место, обележено одговарајућим бројем.



 

БУКА

Најчешћи узроци свађа?
Гласна музика, бучне расправе, померање намештаја.

Како то решити? Ако се проблем настави и после разговора с бучним комшијом, онда се ваља обратити надлежним органима. Постоје утврђени закони којима је прописано у које време је дозвољено слушати гласну музику (на пример, за време неке прославе).

Како побољшати односе међу станарима? Договором и разумевањем све се постиже. Ако постоје оправдани разлози, као што су нека славља или вежбање на неком инструменту, корисно је и постављање посебне изолације у стану.



 

ЖИВОТИЊЕ

Најчешћи узроци свађа? Нападни пси, они који лају без престанка, мачке које свуда мокре.

Како то решити? Не треба реаговати претњама, јер су власници везани за љубимце као родитељи за децу. Ако власник животиње не поштује молбу, следи казна која може да подразумева и одузимање животиње.

Како побољшати односе међу станарима? Кад су овакве (не)прилике у питању, увек треба објаснити власнику како животиња нарушава кућни ред.
Да би се решио неки од тих проблема, потребно је, ако је могуће,  да постоје посебни лифтови за животиње. Неки чак верују да је боље узети мањег љубимца, на пример мањег пса, Међутим, ваља имати у виду да су и мали и велики пси подједнако гласни кад лају.



 

ЗОНА
ЗА ПУШАЧЕ

Пушење у ходницима зграда или на терасама горуће је питање кућног реда. Законом је утврђено да станари могу да пуше само у свом стану. Није лако придржавати се свих ових правила, али ако покушамо да поштујемо нека од њих, односи с комшијама биће много бољи.

Број: 3663 2022.