Ово можда нисте знали

АКО ВОЛИШ КЊИГЕ, ПУСТИ ИХ ДА ОДУ

У жељи да цео свет претворе у библиотеку, читаоци широм планете остављају омиљена дела на јавним местима да би их проследили другима

Пуштање књига „на слободу” за све бројнију заједницу окупљену на сајту BookCrossing.com начин је да се повежу љубитељи књижевности широм планете. Потребно је само да прочитано дело оставите на јавном месту да би га неко други нашао, уживао у његовом садржају и затим га проследио даље.
   Замисао је потекла од Американца Рона Хорнбејкера у марту 2001. године, а већ у априлу први корисници добили су прилику да направе налоге на сајту. После две године окупило се више од 113.000 чланова. Број од тад стално расте, па се 2019. године ова цифра попела на 1,9 милиона. У то време светом је кружило више од 13 милиона књига у 132 земље.

   Под геслом „Да цео свет буде једна велика библиотека” чланови охрабрују људе да удахну нови живот омиљеним књигама уместо да их оставе на полицама да скупљају прашину. Приступањем сајту добија се јединствени број помоћу кога се прати кретање књига. Оне се обележавају бројем и адресом интернет странице и остављају на јавном месту. Пре него што крену у лов, такозвани буккросери на сајту могу да виде списак најновијих наслова пуштених у „дивљину”. Књиге се остављају и у званичним „bookcrossing зонама” као што су кафићи, ресторани и друга места.
Иако ова заједница књигољубаца има све већи утицај, у првим годинама оглашавали су се и они који су критиковали подухват. Упозоравали су да се тако књиге обезвређују, као и да бесплатна размена утиче на њихову продају. С друге стране, много више је оних који у свему виде добру намеру. Верују да се захваљујући bookcrossing-у читаоци упознају с писцима и жанровима који су им непознати и да подстичу друге на читање. Такође, неки чланови купују више примерака књиге која је на њих оставила снажан утисак да би их проследили даље.

Србија је постала део светске мреже бесплатне размене књига 2010. године. Подухвату се најпре прикључио Културни центар Кикинде, а затим и издавачка кућа „Службени гласник”, која је библиотекама и другим културним установама поклонила око 1500 књига. Данас је то много масовније. На пример, једна од лепих кућа на Дивчибарама управо томе служи .

Број: 3622 2021.
Аутор: С.Л.