High Tech

СРБИ У СВЕМИРУ

Захваљујући визионарском раду двојице српских стручњака, на Међународној свемирској станици ускоро ће се наћи један важан уређај – наше производње!

Већ 23 године космонаути, научници – а одскора и туристи – бораве на Међународној свемирској станици. Како је то прва стална испостава људске цивилизације у пространству свемира, подразумева се да се на њој деценијама обављају важни огледи који би требало да пруже бољи увид у то како се наша тела понашају у бестежинском стању.
   
Досад су се пратили бројни показатељи о утицају услова који владају у свемиру на рад срца и мишића, на коштану масу, распоред телесних течности у телу, отпорност коже и других органа – али не и на стање мозга.
   
Заправо, било је неколико огледа с употребом ЕЕГ апарата – попут огледа АЛТЕА којим су истраживани ризици од оштећења мозга изазваног зрачењем честица у свемиру, о чему смо већ писали у „Политикином забавнику” – али су због огромних инсталација потребних за њихово извођење (космонаути су морали да носе гломазну кацигу са силицијумским плочама које су штитиле електричне сигнале апарата од интерференције) имали веома ограничене домете.
   
То више неће бити случај пошто је српско стартап предузеће „М-брејнтрејн” направило преносиви ЕЕГ уређај „Смартинг Про” који ће постати део опреме космонаута на свемирској експедицији „Аксиом 2” која се 8. маја винула ка орбити око Земље. Ова експедиција организује се у сарадњи с предузећем „Спејс икс” које обезбеђује лансирну ракету „Фалкон 9” и модул за посаду „Кру драгон” који ће пристати на МСС.
   
Четворочлану међународну посаду предводи искусни астронаут Пеги Витсон, а током свог боравка у свемиру користиће „Смартинг про” ЕЕГ уређаје за мерење рада мозга читаве посаде у стварном времену. Циљ укључивања овог експеримента са преносивим ЕЕГ уређајем јесте да се праћењем и анализом електричне активности мозга астронаута дође до података који ће научницима на Земљи помоћи да разумеју како да се повећа „неуролошко благостање” људи у свемиру. Слична истраживања се већ изводе са космонаутима на Земљи, а после ове експедиције циљ је да се упореде подаци и спозна начин на који се разликује рад мозга човека на Земљи и у свемиру.

Друга генерација уређаја „Смартинг про” који ће се користити за снимање рад мозга потпуно је преносива, везу између електрода и рачунара на МСС оствариваће путем „блутут” антене и пуна је најновије технологије. Та технологија омогућава да шум приликом очитавања електричних сигнала мозга буде мањи од 1 микроволта, а помоћу софтверских решења уклањају се и све грешке које могу да настану услед покрета мишића, попут трептања или померања тела. Све то је стало у уређај који је тежак свега 60 грама! На тај начин су наши инжењери успели да једним тако минијатурним бежичним уређајем замене гломазне ЕЕГ системе тешке и на десетине килограма који су отежавали спровођење експеримената у скученом простору МСС и истраживања ограничавали искључиво на контролисане лабораторијске услове.
   
Највећи изазов био је прилагођавање софтверске подршке рачунару на Међународној свемирској станици.
   
„Наши тимови су недељама радили на софтверу, спроведене су многе симулације и сада нам остаје да држимо палчеве да ће све радити у најбољем реду”, каже доктор биомедицинског инжењеринга Богдан Мијовић, оснивач и технички директор „М-брејнтрејна”. Према његовим речима, уређај је испитан и у захтевним условима отискивања летелице у свемир, прошао је све електромагнетне провере и добио потврде да је безбедан за употребу у свемиру.

Успех српског предузећа „М-брејнтрејн” није случајан. Основали су га Богдан Мијовић и Иван Глигоријевић у Београду, и већ више од деценије развијају и праве најсавременије преносне ЕЕГ уређаје. Њихов рад омогућава истраживачима широм света да прате рад мозга на местима и у околностима у којима је досад то било немогуће извести. Након вишегодишњег рада и развоја, њихов уређај је међу бројним светским произвођачима сличне опреме изабран као најподеснији за важна научна истраживања која ће се спровести на експедицији „Аксиом 2”.
    
„Волели бисмо да пут у свемир нашег уређаја надахне наше младе стручњаке и оне који желе да то постану да се више баве науком и инжењерским подухватима, те да покушају да своје замисли преточе у стварност”, закључује Богдан Мијовић. Ми бисмо још додали да је овај тим и његов  ’Смартинг Про’ показао младима да ни свемир није недостижан.

Број: 3718 2023.
Аутор: С. Н.