ПЕТКОВДАН - 10. мај 2024.

КАКО ЈЕ НАСТАО РОКЕНРОЛ

На данашњи дан 1954. године „Бил Хејли и комете” издали су први рокенрол сингл „Rock Aound the Clock”

Песама које су могле да се опишу као рокенрол било је и пре Хејлија – имале су корен у блузу и кантри музици, уз видљив утицаје џеза, госпела и фолка, и „вукле” су да заплешете, али главни замајац свеопштој помами ниусу дали музичари већ – технологија. Грамофонске плоче на 45 обртаја у минути, „синглице”, на које је могло да стане два пута по десетак минута музике појавиле су се 1949. године и непосредно одредиле да се стварају краће композиције. Оне су донеле револуцију – лакше су улазиле у ухо и брже постајале хитови.
   
Вилијам Џон Клифтон Хејли рођен је 1925. године у породици у којој је отац свирао бенџо и мандолину а мајка клавир. Када је сам направио гитару од картона, родитељи су му купили праву. Као четворогодишњак имао је операцију на унутрашњем уху током које је пресечен очни живац тако да је остао слеп на лево око. Од куће је отишау у петнаестој, с гитаром о рамену. Наредних неколико година на путу ка слави научио је да преживи на једном оброку дневно, радио свакојаке послове и певао са сваким бендом који је хтео да га узме, највише кантри, свинг и рокабили. Касније је ону љупку локну на челу носио како би она одвукла пажњу од оног празног погледа левог ока.

До 1952. Хејли је дао познато име групи у којој је свирао, а „Рокенрол до изнемоглости” снимили су две године касније за дискографску кућу „Дека”. Синглица је до јула 1955. године достигла прво место по продаји. Уследио је и филм „Џунгла у школи” са Гленом Фордом у главној улози, у коме се чула ова песма, тако да се на „Билбордовој” листи задржала на првом месту чак осам недеља, а успут постала и химна бунтовне омладине педесетих.
   
Рок музика окончала је владавину џез и поп стандарда које су изводили Френк Синатра, Пери Комо, Бинг Крозби и Пети Пејџ. Ова синглица била је и прва у повести савремене музике која је продата у више од милион примерака у Енглеској и Немачкој, а  Хејли је 1957. године постао први амерички рок певач који је имао (изузетно успешну) турнеју по Европи. До краја педесетих година с трона га је скинуо Елвис Присли, али је у следећој деценији ова песма била омиљена у Европи, Јужној Америци и Аустралији. Седамдесетих је песма доживела нови узлет, када се зачула у филму „Амерички графити” Џорџа Лукаса.

За разлику од Литл Ричарда, Елвиса Прислија и Џерија Лија Луиса чија слава није потамнела, Хејли је био прилично повучена особа, притом и тежак алкохоличар. Последња извођења имао је у Јужној Африци 1980. године, када му је откривен тумор на мозгу. Алкохолизам је био све тежи и доводио до тешких душевних тегобе. Умро је фебруара 1981. године, у сопственом кревету, природном смрћу. На Холивудском булевару славних број 6350 Хејли је већ 1960. године добио своју звезду. Остале Хејлијеве Комете током осамдесетих година поново су се окупиле и прашиле по свету још много година.

… И ЈОШ ПОНЕШТО

1294.     монголски кан Тимур постао цар династије Јуан

1497.     Америго Веспучи запловио ка Новм свету

1824.     у Лондону отворена Национална галерија

1844.     Начелник Министарства просвете Јован Стерија Поповић затражио од  начелника свих округа у Србији да се
                старине шаљу у Народни музеј

1857.     почиње први устанак у Индији против власти Источноиндијске компаније

1902.     рођен амерички продуцент Дејвид Селзник

1924.     Џон Едгар Хувер именован за првог директора Еф-Би-Аја

1906.     Отворен Симплонски тунел који је повезао Италију и Швајцарску

1933.     у Берлину нацисти спалили више од 25.000 књига

1946.     рођен српски графичар, илустратор и карикатуриста Душан Петричић

1990.     рођена српска атлетичарка Ивана Шпановић

1995.     СЗО саопштила да је смртоносни вирус у Заиру – ебола

 

Број: 3770 2024.
Аутор: Н. Мрђеновић