ПЕТКОВДАН / 16. jул 2021.

БРЖИ ОД СОПСТВЕНЕ СЕНКЕ

На данашњи дан 2001. године умро је Морис, цртач Таличног Тома

Белгијанац Морис де Бевер сам је цртао Таличног Тома од 1946. до смрти, а у писању му се 1957. године придружио Рене Госини. Њихово плодно партнерство трајало је наредних двадесет година.
   Овај комични вестерн смештен је на амерички дивљи запад, са усамљеним каубојем који „пуца брже од своје сенке”. Ово умеће искористио је да убије неколико зликоваца на почетку серијала, али потом углавном пуца у оружје у њиховим рукама како бих их разоружао. Уз њега су „најпаметнији коњ на свету” Џоли и „најглупљи пас на свету” Лајавко, а око њега разни зликовци – пре свега браћа Далтон (Џо, Вилијам, Џек и Аверел) и њихова зла мама. Талични Том био је и пародија дивљег запада (не превише критична), у којој је штитио немоћне и кажњавао зликовце, и посвета овом чудесном времену у коме га је Морис суочавао са легендама тог времена – Каламити Џејн, судијом Ројем Бином, бандом Џеса Џејмса, Саром Бернар...

Мориса су дуго критиковали због свеприсутне цигарете у зубима Таличног.
   Он се правдао да је то део лика, као Попајева или Мегреова лула.
   Међутим, кад је стрип почео да осваја и америчко тржиште, морао је да лиши Тома цигарете.
   За то што је у зубе Таличног од 1983. године сместио сламку уместо цигарете добио је и признање Светске здравствене организације.

    Неизоставни део приче о француско-белгијској школи стрипа на тлу Југославије био је и „Кекец”.
   Од давне 1957. године, када се појавио у формату А4, убрзо је постигао тираж од 300.000 примерака. Овај „Борбин” недељник понудио је нашем читатељству Машероа, Жижеа, Мориса, Пејоа, и њихове јунаке Пуковника Клифтона, Ацу и Мацу (Modeste et Pompon), Штрумпфове, Таличног Тома, Белог коњаника, Чапу и Гру-Груа.
   Са француског их је с много духа преводио свестрани Душко Радовић који је био „кум” и Морисовом Таличном Тому.
    Осамдесетих година прошлог века (1986)Талични почиње да гостује и у нашем листу у преводу покојног академика Ивана Клајна. Деведесетих „Забавник” објављује и албуме овог јунака.

Данас је српски издавач Таличног Тома београдски „Весели четвртак”. Епизодом Јунак Млакоња која се појавила на киосцима новембра 2010. године у преводу Ђорђа Димитријевића, на радост свих генерација љубитеља стрипа, почело је најновије издање овог серијала код нас, укључујући премијерне епизоде које раде Морисови наследници.

Број: 3623 2021.
Аутор: Н. Мрђеновић