Слављеничка сета

РОЂЕНДАН НА КОНЦУ ЖИВОТА

Испитујући током четрдесет година два милиона и четири стотине хиљада људи, швајцарски научници дошли су до закључка да људи чешће него што се мисли напуштају овај свет управо на рођендан

Знате ли оне људе који не подносе своје рођендане? Није баш пријатно срести се тада с њима... Уколико се ипак усудите и честитате им, којим случајем дођете на луду замисао да их пољубите или повучете за уши, онда ће вас дочекати израз гађења на њиховом лицу и сасвим неубедљиво, хладно – „Хвала!”. Јасно, људи не воле такве особе. Јер, бар тога дана они постају врло несимпатични. Бонтон на страну, можда су ипак у праву!?
  
О томе сведочи ново научно истраживање.
  
Прослава рођендана, за неке, могла би да буде последња прослава. Тако укратко може да гласи поука научног рада објављеног у угледном америчком часопису „Анали епидемиологије”. Наиме, швајцарски научници – лекари, психолози и социолози – успели су да установе везу између рођендана и конца живота. Лакше и чешће умире се на дан сопственог рођендана него било ког другог дана у години! Четрдесет година истраживачи су пратили готово два и по милиона становника. Четрнаест одсто умрлих на дан свога рођења потврдило је ову теорију.

Шта је узрок умирања на дан рођења? Најпре, требало би повести рачуна о ономе што се, посебно код старијих, јавља као рођенданска сета или рођендански блуз. Припрема славља враћа у сећање раније прославе. Посебно оне из детињства и младости. Онда када су били живи они којих више нема. Осим тога, поставља се питање да ли ће уопште бити неке следеће прославе. Срце је у таквим приликама на великом испиту. Управо је срчани удар разлог што смрт пресреће слављенике на дан када су се родили. У ствари, четири дана уочи рођендана узбуђење слављеника достиже врхунац који се затим протеже све док прослава не буде готова. Дакле, ко преживи, причаће. Извесно је да је најтеже онима који највише очекују.
  
Постоје и други случајеви. Људи који болују од тешких болести напрежу се да издрже бар до рођендана. Када доживе свећице са тортом, постаје им јасно да су учинили највише што су могли. Опуштају се и опраштају са животом. Као што је то био случај са славном глумицом Ингрид Бергман, на пример. Или Вилијамом Шекспиром.

Занимљиво је да жене готово никада не одлучују да окончају живот на дан свога рођења. Мушкарци то чине чешће, вероватно желећи да истакну чињеницу да су рођени несрећни.
  Не треба заборавити ни оне чији се живот завршава трагично баш на прослави сопственог рођендана. Међу њима су слављеници који се пијани утапају, падају са великих висина, трују алкохолом, изазивају саобраћајне удесе и томе слично. Трагедија није мања, ни за њих ни за њихове ближње, иако је узрок претеривање у слављу.
   
„Дошли смо до закључка да су рођендани смртоноснији него што се обично мисли, или што се до сада мислило”, истакао је социолог др Владета Ајдачић Грос, научник из Цириха, вођа поменутог истраживања.
   
Дакле, не преостаје ништа друго него да рођенданима приступамо мирно, без стреса и великих очекивања. Скромност никада није на одмет и представља, баш као што је писао аргентински писац Хорхе Луис Борхес, један вид мудрости. А мудри људи, по правилу, доживљавају дубоку старост. Ето савршеног рецепта за срећан рођендан!

Број: 3772 2024.
Аутор: М. О.