Ово можда нисте знали

НЕПТУНОВА ПАРТИЈА ШАХА

Квадратасти таласи лепи су за гледање, али са пристојне удаљености

Шта би могао човек да помисли док стоји на литици, високо изнад океана, и очекује да осмотри таласе како својим редовним ритмом запљускују обалу – али, уместо тога, види таласе како се слажу у квадратасту мрежу. Да ли то богови играју шах? Можда је Јупитер изазвао свог брата Нептуна на умни окршај? Или је ипак реч о некој атмосферској појави? Пре ће бити да је то.
   Ова појава позната је као „укрштено море” или „квадратасти таласи”. Иако је ретка и зависи од савршених услова, догађа се довољно често да буде добро изучена. Али, кад оставимо по страни уплитање богова, којима у њиховој дуговечности треба нових разонода, вреди да се питамо како је могуће да пучина поприми изглед листа свеске за математику.

За таласе се обично каже да се ваљају, можда се уздижу и обрушавају, покривају или запљускују. Зато је необично приметити да се укрштају. Такође се зна да се  ваљају увек у једном смеру, обично у оном у ком дува ветар. Управо то је узрок укрштања таласа на мору. Ово се још чешће догађа тамо где се сударају два донекле различита тела воде, као што су заливи или издвојена мора у оквиру океана.
   Да би се таласи укрстили потребно је да се прво укрсте ветрови (за љубитеље нашег митолошког увода, то је царство Нептунове снахе Јуноне). Квадратасти таласи се јављају када се два таласа, под утицајем два различита ветра, сударе идући унакрст. Потребно је да оба временска система буду толико јака да створе таласе који се неће утопити у таласе који им иду у сусрет, стога ова појава не може често да се види. Када се два веома јака таласа сударе, поља у квадратастој мрежи веома се јасно оцртају и, уместо да буде равна или наборана, површина воде изгледа као да се у њу урезала огромна мрежа.
   У Европи ова појава најчешће се виђа у топлијем делу Атлантског океана, ближе обали. Може да се примети код неких атлантских острва која припадају Шпанији и Португалији, али стиже чак и до обале континента, повремено уз обалу Лисабона. Најпознатије место за осматрање укрштеног мора налази се нешто северније, на атлантској обали Француске. Средиште европског укрштеног мора, судећи бар према посећености, налази се уз обалу острва Ре (Île de Ré). Острвце од 85 квадратна километра живи од турзима чак и када се укрштено море не јавља. Али још већи број туриста ревносно прати временску прогнозу и нада се да ће на Реу угледати квадратасте таласе.

Нема сумње да ову појаву вреди видети својим очима. Међутим, упозорења која се увек видно излажу у близини обале јасно говоре да таласе треба само гледати, са безбедне даљине. Иако изгледају лепо и можда чак дражесно, изузетно су опасни. Два система таласа сударају се пуном силином, а при том могу да створе јаке подводне струје, па су пливање и сурфовање најстроже забрањени.
   Када се јавља укрштено море, ни чамци и мањи бродови не треба да се нађу на Нептуновој шаховској табли. Сви знамо шта се дешава преко табле кад неки играч нерадо изгуби...

Број: 3522 2019.
Аутор: У. Рајчевић