ПОСЛАСТИЧАРСКА РОМАНТИКА

ВИОЛИНИСТА И ПРИНЦЕЗА

Један од најбољих колача средњеевропске посластичарске школе, риго јанчи, свима је познат као божански слаткиш од чоколаде, али се можда мање зна да су као надахнуће послужили стварни људи.

Јанчи Риго (1858–1927) мађарски Ром, био је славни виолиниста који је одушевљавао публику широм Европе. Приликом наступа у једном ресторану у Паризу, 1896. године, примаш је свирао тако заносно да се у њега загледала извесна Клара Ворд, иначе кћер америчког милионера Ебера Брока Ворда, али и супруга белгијског принца по имену Мари Жозеф Анатол Пјер Алфонс де Рике од Караман-Шимеа.

Њен отац умро је када је имала само две године, и огромним богатством које је остало од првог мултимилионера Детроита управљали су мајка и ујак. Његово пословно царство било је изграђено на производњи челика (први челик добијен Бесемеровим поступком у САД), паробродима који су превозили робу по Великим језерима, на дрвној грађи, вађењу сребрне руде, деоницама железнице, а када је овај способан човек умро, адвокати су неколико пута покушавали да срачунају колико је заиста био богат, без успеха.

Наследница-лепотица Клара (1873–1916) први пут се појавила у друштвеним рубрикама америчких и европских новина 1889. године, када ју је запросио поменути белгијски принц. (Припадници старог француског племства нису били принчеви у смислу у коме се мисли на повезаност с круном, већ је то једна од титула, попут маркиза, грофова и сличних). Клара је удајом за двоструко старијег и прилично сиромашног Белгијанца постала европска принцеза. Венчали су се у Паризу, већ следеће године, и убрзо добили двоје деце, а новине с обе стране.
Атлантика помно су пратиле овај пар.

ЗАМАК ПРИНЧЕВА ОД ШИМЕА

Белгијски градић Шиме има око десет хиљада становника, а налази се у валонској покрајини Ено. Становници се поносе својом малом пиваријом, манастиром и замком принчева од Караман-Шимеа.

Замак потиче из 15. века, када је цар Максимилијан Хабзбуршки грофовију Шиме уздигао у кнежевину (принципат). У 17. веку у замку је умро принц Шарл III од Кроа, без деце, па су замак наследили његова сестра и принц Александар Аренберг, а 1686. године, опет због недостатка мушког наследника, замак постаје дом Томаса од Алзаса. Његова супруга Мадлен-Шарлота била је дворска дама краљице Марије Антоанете и погубљена је 1794. године. После Француске револуције Ана-Габријела  од Алзаса, принцеза од Шимеа, удала се за маркиза Виктора Мориса од Карамана, чији потомци и данас живе у замку.

Клара и Јанчи загледали су се те кобне вечери једно у друго и почели тајно да се састају. До Божића су новине, на ужас Кларине породице, донеле вест о скандалу, под насловом „Побегла с Циганином”. Принц Жозеф најавио је инстант-развод, а новине наставиле да извештавају о местима у којима су љубавници виђани на свом путу кроз Европу до Мађарске. Експресни развод принчевског пара завршен је 19. јануара 1897. године.

Заљубљени пар убрзо се венчао у Будимпешти, а медени месец провео у Египту, мало даље од очију јавности. Затим су наступиле невоље – већ танушна благајна принца од Караман-Шимеа за Клару је била затворена, а породица у Америци морала је с времена на време да припомогне осиротелој принцези.

Није ни она седела скрштених руку. Трудила се колико је могла да попуни кућни буџет, али је њен главни квалитет био оно што данас зовемо „чувена по томе што је позната”. Појављивала се на позорницама „Фоли бержера” и „Мулен ружа”, у костимима припијеним уз бујно тело, приказујући, како је то звала, „изражајне позе”. Често је била и фотографски модел, и улепшавала поштанске карте тог доба.

Идила се завршила брже него што је почела – Јанчи је преварио Клару и она га је напустила. Трећи пут се удала 1904. године за извесног Пепина Рикарда, конобара којег је упознала у возу. Ни он није потрајао. Последњи муж америчке принцезе био је извесни господин Касалота, службеник италијанске железнице који је помагао посетиоцима да разгледају Везув.

Клара Ворд умрла је у Падови, у 43. години. Њен белгијски принц тек се тада поново оженио.

Чувени колач с именом и презименом има и мноштво верзија, а срж је чоколада – две коре од чоколаде, фил од чоколаде и глазура од чоколаде!

Број: 3423 2017.
Аутор: Н. М.