Маца која доноси срећу

ТРОБОЈКА - ЖЕНКА

Да ли је истина да је мачка са тробојним крзном увек женског пола? Јесте, а ево и зашто.
Зову их калико или „корњачин оклоп” – домаће мачке чије крзно има и белих и риђих и црних длака. А чим спазите овакву тробојку, не морате уопште да је загледате изблиза да бисте знали ког је пола. Постоји 99,99 одсто шансе да је женка.
Да бисмо објаснили зашто је то тако, мораћемо мало да се присетимо основа генетике. Женске јединке имају два „икс” хромозома (XX), а мушке један „икс” и један „ипсилон” хромозом (XY). Код мачака су гени задужени за стварање црног или риђег крзна везани управо за тај женски „икс” хромозом. А ген за белу длаку? Он је засебан и не зависи од присуства хромозома. Код мужјака, који имају само један „икс” хромозом, може да „проради” или ген за црну или ген за риђу длаку, па су они једнобојни или двобојни – све зависи од тога да ли се „умешао” и бели ген. А код женки два „икса” могу да дају две различите боје – црну и риђу, а кад се дода и бела – ето мачке „тробојке”.

Е сад, дешава се веома ретко, у 0,001 одсто случајева, да се роди маче мушког пола са тробојним крзном. До тога долази кад јединка има прекобројан „икс” хромозом (XXY), а због овог поремећаја такви примерци су неплодни.

Број: 3501 2019.
Аутор: М. Б.