Бомба међу винарима

ТРИ БОЈЕ И ПЛАВО

Француски стручњаци са згражавањем гледају на вино за какво никада нису чули...

Вино је за многе више од алкохолног пића, чак, за Французе, и храна. Вишевековни обичај његовог прављења и изузетно танане разлике између разних сорти, од вина су створили читаву науку за коју нема свако довољно осетљиво непце. А културу вина нико не негује колико Французи, који су успели да заштите своје сорте, умеће припреме и географско порекло. Тамо је противзаконито нарушавати обичаје узгајања винове лозе и производње вина, јер тачно се зна шта може и сме да се крије иза етикете за коју јемчи држава колико и произвођач.

За већину људи вина се деле на црно и бело. Неко ће се одмах сетити и розеа. Шта је суво, када се служи које и шта је танин, врхунци су знања за већину људи. А они који осећају нијансе цимета и кедровог бурета заиста су ретки зналци. Али данас се новинама уноси забуна и у ту основну поделу вина на црно и бело. На згражавање сомелијера (стручњака за вино), а посебно француских, у Португалији се пре неколико година појавило вино зелене боје. Иако су се могли чути гласови против увоза, ипак се не може стати на пут отвореној трговини, па су се тако боце овог вина нашле на неколико полица у француским самопослугама. Продаја није добро ишла, а на етикети је обавезно стајало „алкохолно пиће на бази вина”, уместо винске ознаке.
   Недавно су Немци отишли корак даље и пронашли начин да направе вино плаве боје. Назвали су га „Плава опатица”. Шпански узгајивачи винове лозе су, за разлику од уобичајено крутих Француза, одушевљено прихватили замисао о плавом вину, па се неколицина упустила у тај подухват.

Прво плаво вино које се појавило на француском тржишту 2015. године био је шпански „Гик”, али и поред тврдњи произвођача како се дошло до ове нијансе, каснијим испитивањем утврђено је да је вину додаван индиго. То је, наравно, неприхватљиво и покушај је одмах одбачен. Међутим, на фестивалу у француском граду Сетеу ове године приказано је шпанско вино „Виндиго”. Нијанса вина је тиркизна, попут боје базена за купање, и делује веома модерно. Стручњаци који су пробали вино, упркос предрасудама, тврде да је укусно и благо. А произвођач из андалузијске Алмерије тврди да је у саставу искључиво шардоне пропуштен кроз пулпу од црног грожђа. Одређени састојци пулпе названи антоцијани наводно вину дају тиркизну боју. Негира се употреба било каквих вештачких боја и додатака.
   Сомелијери нису убеђени. Докторка Вероника Шејније са француског Националног института за пољопривредна истраживања тврди да никаква количина антоцијана из пулпе црног грожђа не може да изазове овакву промену у боји вина. А Жан Луј Ескудије, са овог института додао је да, чак и да су тврдње произвођача о начину прављења плавог вина тачне, додавање пулпе црног грожђа белом вину правно је неприхватљиво.

Број: 3476 2018.
Аутор: Н. Д.