Важно је досетити се

ПОЧИВАЈТЕ У ВИНИЛУ!

Једно британско предузеће омогућује љубитељима музике да после смрти њихов пепео буде сачуван у грамофонској плочи

Овај несвакидашњи погребни обичај осмислио је музички продуцент Џејсон Лич, власник предузећа „And Vinyly”. У почетку није намеравао да од тога направи неки дуготрајнији пословни подухват. Каже да су га неки несрећни случајеви у породици, као и свест о сопственом старењу, натерали да мало више размишља о смрти. Али није хтео да очајава. Уместо да дозволи да га мисли о неумитном крају застраше, одлучио је да у целу ствар унесе мало забаве. Нарочито када је на телевизији видео прилог о човеку који је пре смрти тражио да његов пепео испале с ватрометом. А пошто је Личов посао повезан с музиком, синула му је замисао о пепелу утиснутом у музичке плоче.
   Да би се на овај начин овековечили нечији земни остаци, потребно је да се, после кремације, пепео поспе на сирово парче винила познато као „бисквит” или „пак”. Затим се ставља под пресу. Лич признаје да поступак није беспрекоран, па касније током слушања може да се деси да се повремено чује прасак или пуцкетање, што је знак да је игла прешла преко честица пепела. Ипак, љубитељима винила то нимало не смета.

Која ће се музика наћи на плочама (пречника 17,8 или 30,5 цм) зависи од захтева чланова породице који се углавном труде да задовоље укус преминулог. Одлука је обично тешка јер свако жели да то буде најбољи могући албум или избор песама, нешто као „највећи хитови”. Има и оних који достављају аудио-снимке на којима је забележен глас покојника, желећи да га учине бесмртним управо на винилу.  
    Што се тиче муштерија, то су углавном они који нису задовољни старим погребним обичајима, па своје најмилије желе да отпрате на другачији начин. За то је потребно да издвоје најмање 900 фунти (око 121.000 динраа). Они захтевнији могу да наруче и омот с портретом покојника који раде академски уметници, уз обавезан натпис „RIV” (Rest In Vinyl) или „почивајте у винилу”. У том случају сликари мало пепела помешају са бојом, а цена за ову услугу достиже и до 3.500 фунти.

   Лич верује да је најважнији део његовог посла очување наслеђа и сећања, јер се будућим нараштајма пружа могућност макар да чују глас или омиљене песме својих предака.

Број: 3512 2019.
Аутор: С. Л.
Илустратор: Зоран Н. Ђорђевић