High tech

ОРВЕЛ У УЧИОНИЦИ

Лето још траје, али произвођачи система за надгледање становништва и гушење грађанских слобода не мирују. Сада су се усредсредили на ђаке и студенте па стварају системе који ће их овог, или неког другог септембра, дочекати у школским клупама – навикните их на надгледање док су још млади!

Кад мува надзире

   Стварање малих робота који ће подсећати на инсекте тежи је задатак него што можете да замислите. Те механичке зујалице превише су сићушне да би могле да носе пропелере или системе за напајање чија би их тежина брзо приземљила. Но, инжењери са Универзитета у Вашингтону, потпомогнути новцем америчке владе, успели су да маленим меким крилима са тла подигну прву бежичну роботску муву. Но, када се успешно одлепи од тла и нађе се у ваздуху, робот почиње да се суочава с потешкоћама – клепетање крилима тражи доста енергије, а батерије с којима мора да узлети веома су тешке.
   Због тога су инжењери осмислили потпуно другачији начин напајања: муву гађају невидљивим ласерским зраком са тла, усмеравајући га на фотонапонску ћелију коју робот носи на себи. Када зрак погоди ћелију, она га претвара у струју која напаја моторе крила. То је начин за преношење велике количине енергије који даје најбољи учинак. Ипак, ласерски зрак не може да пренесе довољно енергије за узлетање, те је тим инжењера осмислио сјајан систем за појачавање произведене струје у виду посебног електричног кола, као и микроконтролер који одређује колико ће се у којем тренутку крила брзо покретати, како би се уштедело што више струје.
   Засад ове муве могу само да узлете, лебде и слете, али истраживачи се надају да ће ускоро моћи да га опреме разним оруђима, између осталих и онима за надзор. Ако би успели да произведу и муву опреме довољно лаком сићушном камером, такви мали шпијуни могли би да се пусте да летуцкају по салама на универзитетима током испита и да надгледају да ли студенти преписују. Такође би били у стању и да весело патролирају по собама и ходницима неког интерната не би ли се спречиле недозвољене активности.

Само вас гледамо

   Изнад школских табли у кинеској средњој школи Хангџоу број 11 прошле године освануле су камере. Нису то веб-камере какве данас чак и ми имамо у вртићима и основним школама, већ очи робота који је намењен извршавање серије задатка важних за одржавање безбедности наставе – откривању ученика који нису пажљиви на часовима и узрока њихове непажње. Читава скаламерија је безазлено названа „паметни систем за управљање понашањем у учионици”, а ради тако што сваких 30 секунди снима лица ученика који седе у просторији, покушавајући да утврди да ли је на њиховим лицима присутан неки од седам израза које чува у бази података, односно да ли су надгледани ученици срећни, тужни, разочарани, љути, уплашени, изненађени или на њиховим лицима није видљиво никакво јасно одређено осећање.
   Осим тога, може да препозна и оно чиме се ученик у тренутку посматрања бави, те успешно разликује активности као што су читање, писање и спавање. Када робот примети ученика који не пази или спава на часу, одмах шаље обавештење наставнику. Протекле школске године то свевидеће око било је постављено само у једној учионици али се планира да од септембра очи Великог брата буду у свим учионицама у школи. Наравно, одмах су се појавили и критичари „паметног управљања понашањем” који су почели да се позивају на право ученика на приватност.
   Ипак, наставник Ни Цијуан у чијем кабинету се током протекле школске године налазио тај „систем за управљање ученицима” сматра да се читав пројекат показао веома корисним и да се очи робота нимало не разликују од очију неког асистента који би седео на часу и помагао током извођења наставних активности. Другим речима, Ни тврди да се квалитет наставе на његовим часовима побољшао. Тај професор не сматра да систем нарушава приватност студената пошто их не снима непрекидно током наставе, већ само бележи њихове покрете и тумачи изразе лица.
   Могло би се рећи да је „управљање ученицима” само наставак политике појачаног надгледања људи и добара која је последњих година узела маха у Кини. Роботи који препознају лица и изразе на њима већ одавно су постављени на аутобуским и железничким станицама, аеродромима, на јавним местима, по концертним салама и стадионима, поред банкомата и у ресторанима. Ти роботи помажу да се препознају починиоци кривичних дела и прекршаја, а старије, универзитетске колеге ученика из Хангџоуа број 11 већ су се суочили с њима у универзитетским салама где роботи већ дуже време успешно процењују колико их које предавање занима.

Број: 3469 2018.
Аутор: С. Н.