ХИТ СТРАНА

НАРЕДНИКОВА РЕНЕСАНСА

Не треба бити Индијана Џонс да би се открили трагови који су мењали историју. Довољно је само посегнути за албумом „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ којим су „The Beatles“ исписали историју и променили поимање популарне музике, пре тачно педесет година...

После одлуке да више не иду на турнеје и да не објављују по два албума годишње „The Beatles“ су били „ослобођени“ стварања бесконачних поп хитова, који им јесу донели славу али им нису дозволили довољно стваралаштва којем су сви чланови бенда (чак и Ринго Стар, у то доба још млад) тежили. Стеге су спале и могло је да се назре промаљање перспективе музике, као некад код Ђота у зачетку ренесансе. „Rubber Soul“ и „Revolver“ постали су албуми на којима су стидљиво почели с експериментисањем до тада непојмљивим у свету популарне музике. Савладавање перспективе у стилу генијалног Леонарда да Винчија, или пак „Марвелових“, или „DC“ цртача стрипова, уследило је на њиховом осмом албуму, „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“, плочи која ове године слави педестогодишњицу и сматра се једним од најбољих албума свих времена. Наредник Пепер започео је ренесансу у 20. веку.

ЧЕТИРИ КАНАЛА

   Несигурност је оно што људе зароби и не да им да изађу из неких задатих, наметнутих оквира. Пол Макартни (вокал, бас), Џон Ленон (вокал, гитара), Џорџ Харисон (гитара, вокал) и Ринго Стар (бубањ, вокал) нису били несигурни. Њих четворица, с продуцентом Џорџом Мартином, били су сигурни у своју жељу да створе нешто што се дотад није чуло. „Наредник Пепер”, њиховом жељом, постао је албум који треба слушати, шифра коју треба разазнати, слагалица коју треба сложити или укрштене речи које треба правилно попунити, и све то у праскозорје нове технике снимања у студију, на свега четири канала. Та четири канала успела су, уз помоћ магије или вилинског праха, да забележе сву узбудљивост и сићушне детаље којима су „Битлси“ обојили тринаест песама са албума у непуних четрдесет минута музике.
   Стручњаци за продају тада су им говорили да ће изгубити већину обожавалаца. Грешили су и у доба објављивања, а и данас. „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ постао је један од њихових најпродаванијих албума. Пре пола века сви су хтели да чују шта је велика четворка из Ливерпула ново закувала за до тада незамисливих годину дана рада у студију у коме су стварали прву велику „слику звука“ а не композиција.
   Данас многи желе да прокљуве како су „Битлси“ вешто дошли до савршеног споја поп музике са звуцима џеза и класике, на првом концептуалном албуму у историји. Томе су се с омота албума, на којем су први пут у историји биле одштампане и речи песама, чудили и „стари“ „Битлси“ и Мухамед Али, Марлон Брандо, Боб Дилан, Едгар Алан По, Алберт Ајнштајн, Карл Маркс и многи други знани ликови из дотадашње историје, баш као и лутка са џемпером на коме се налази натпис-позивница групи „The Rolling Stones“ да они пробају да направе нешто слично... На четири канала, ово данас се не рачуна!

КОМАДА 13

   Тринест песама за њих није био баксузан број. Главног јунака концептуалне приче „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“, Билија Ширса, тумачи Ринго Стар. После уводног отварања свирке оркестра „Наредника Пепера“ он почиње да прича причу коју је бенд осмислио, а она почиње са величанственом „A Little Help From My Friends“ (коју је каснијом верзијом покојни Џо Кокер „присвојио“). Том епском песмом усредсређеност ка даљем развоју албума је загарантована. Акронимом „LSD“ изведеним из песме „Lucy in the Sky with Diamonds“ бенд је наљутио многе али је отворио нова поглавља у тумачењу смрти. Наредне песме „Getting Better“, „Fixing a Hole“, „She’s Leaving Home“ и „Being for the Benefit of Mr. Kite!“ биле су утиснуте у рилне из којих су излазили звуци „новог чуда“ које је бенд изнедрио у напону стваралаштва.
   На другој, никако мање важној страни плоче, место су нашле „Within You Without You“,  прича о старости коју Ленон никада није дочекао„When I’m 64“, узбудљива „Lovely Rita“, прича о уобичајеном животу „Good Morning, Good Morning“, скраћена „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ и „A Day in the Life“, закључна песма којом вам „Битлси“ дају на знање да су вам засигурно узели један дан живота, али баш као што и пише на полеђини омота, „гарантовано вам је угодно време“.
   Тако је „Наредник Пепер“ ушао у историју и временом постао албум чији су творци упоређивани и са Дмитријем Шостаковичем и стављени у ранг са Лудвигом ван Бетовеном. А они су ипак били само бенд који је желео да гитаре не звуче као гитаре, да оркестрација допринесе ширини песама, да све буде стављено у службу целовитости  звука, да учине нешто несвакидашње и направе окидач за историју. Њихово име исписано је на омоту овог албума цветним украсима, а оно гласи „The Beatles“. Салутирајте нареднику!

Број: 3411 2017.
Аутор: Давид Вартабедијан
Илустратор: Давид Вартабедијан