ОВО МОЖДА НИСТЕ ЗНАЛИ

МОЈЕ ТЕЛО, МОЈ ЗЛАТНИ РУДНИК

Можда је још далеко дан када ћемо ујармити бактерије да нам праве најдрагоценији метал, али није згорег сазнати како то оне раде

Истраживање групе научника Универзитета „Мартин Лутер” из Халеа у Немачкој, Техничког универзитета Минхена и Универзитета Аделејда у Аустралији објављено у часопису „Металомика” британског Краљевског друштва хемичара, утврдило је да бактерија Cupriavidus metallidurans, кад се наједе бакра и злата, уместо да се отрује и угине, створи – злато. Оно је споредни производ упијања ових, иначе, отровних метала.
   Ове бактерије живе у тлу засићеном тешким металима. Током времена неки минерали у тлу се распадају и ослобађају отровне тешке метале и водоник.
   „Изузимајући отровне тешке метале, услови живота у оваквом тлу нису тешки. Има довољно водоника за очување енергије и нема готово никаквих супарника. Ако неки организам одабере да ту преживи, мора да нађе начин да се заштити од отровних материја”, каже професор микробиологије Дитрих Нис.

У ранијим истраживањима утврђено је да ваљкасто обликоване бактерије гутају отровна једињења злата, претварају их у метални облик овог елемента и затим избацују зрна злата. Научници су се питали на који начин бактерије избацују злато а притом преживе. Сада су открили да оне имају заштитни механизам – хемијску обраду отровности и бакра и злата. Ово је изузетно важно због тога што су бакар и злато и појединачно отровни, а заједно су смртоносни. Професор Дитрих Нис каже:
   „Преображавајући једињења бакра и злата у њихове првобитно несварљиве облике, једињења која истискују бакар чине да бактерија не прими толико отрова. Ензим који избацује бакар може лако да се реши вишка овог метала, а било које једињење злата било је притом избачено из цитоплазме у спољни слој ћелије (периплазма) у облику нешкодљивог грумења. Најједноставније речено, C. metallidurans множи се у окружењу богатом златом и биоминерализује метал злата. Једино што се величина овог грумења мери у – нанометрима.


 

МЕТАЛИ У ЋЕЛИЈИ

Израз металомика означава свеобухватно проучавање металома – „укупности металних и металоидних врста у неком облику ћелије или ткива”, то јест, распоред слободних јона метала у сваком делу ћелије. До извесне мере металомика може да се сматра делом метаболомике, иако се метали, уопште узев, не сматрају метаболитима. Металоми се одређују и као беланчевине метала или било који други биомолекули који садрже метал, те је металомика проучавање ових биомолекула. Ова област науке изузетно је важна за утврђивање отровности материја као и приликом откривања нових лекова.

Неким другим истраживачима остаје да можда открију начин за будуће пречишћавање злата. Чим буде схваћен потпуни циклус упијања и избацивања метала код ове бактерије,  то ће омогућити производњу злата од руда с веома малим садржајем овог драгоценог метала и избацивање отровне живе из поступка.

Број: 3447 2018.
Аутор: Н. М.