Главобоља у Детроиту

ЉУТО, ЉУЋЕ – НАЈЉУЋЕ!

Шта је љутина наше папричице од 1.000 јединица према три милиона једне новостворене!

Почетком априла неименовани мушкарац одвезен је санитетом у болницу „Хенри Форд” у Детроиту. Пацијент је често губио свест од болова у глави. Деловало је као да је рањен у главу и на самрти. Хитан преглед, доктори сумњају на покидане артерије у врату, али скенер ништа не показује. Добро, макар није у животној опасности. Тек други снимак скенером указује на узрок бола.
   „Попут грмљавине која се од врата ширила ка глави”, описао га је пацијент касније. Неколико артерија у мозгу пацијента било је сужено. Реч је о веома ретком поремећају који се повезује са прекомерним узимањем лекова. Једина невоља била је што пацијент не узима никакве лекове. Где се налазио пре доласка у болницу? Био је учесник на месном такмичењу у једењу љутих папричица.
   Овим случајем лекари су дошли до открића да једење најљућих папричица на свету у неким случајевима може да изазове симптоме попут ових које је преживео пацијент из Детроита.
   „Не препоручујемо да се љуте папричице не једу ”, наводи др Кулотунган Гунасекарани из болнице „Хенри Форд”, „али упозоравамо људе да затраже медицинску помоћ ако примете симптоме какве је имао наш пацијент.”
   На такмичењу је пацијент појео неколико љутих примерака, све док није дошла на ред „Каролина рипер” („трбосек из Каролине”), настала у вештачком узгоју 2013. године. Тек што ју је окусио, пацијент је почео да јауче од болова и ухватио се за главу. Са милион и по Сковилових јединица ова папричица важила је за најљућу на свету, док други узгајивач није прошле године приказао „Змајев дах”, папричицу од 2,4 милиона сковила.
   Пре неколико месеци Ед Кари, творац „трбосека из Каролине”, створио је нову сорту коју је назвао „Папричица Икс” („Pepper X”), за коју тврди да је љута 3,18 милиона сковила. Поређења ради, чувени халапењо има 5.000 сковилових јединица, а наше домаће папричице од 500 до 1.000. „Папричица Икс” и „Змајев дах” још чекају званичну потврду надлежних служби, те се „трбосек из Каролине”, која је изазвала тегобе пацијенту из Детроита, и даље сматра најљућом.
   Сковилове јединице као мера љутине увео је амерички апотекар Вилбер Сковил 1912. године. Један сковил означава количину капсаицина у папричицама, активног састојка који ствара љутину.
   Овај случај значајан је за медицину, као потврда да једење изузетно љуте хране  може да изазове озбиљне здравствене невоље. Последња вест стиже опет из болнице „Хенри Форд”. Пацијент је прошао контролни преглед и скенером је утврђено да су се артерије вратиле на нормалну величину.
   „То можда неће бити случај код следећег пацијента са сличним симптомима, али болове не смете да трпите”, упозоравају лекари.

Број: 3456 2018.
Аутор: Н. Д.