5 начина за помоћ планети

КОРИСТИ ОД ЛЕЊОСТИ

Постоје лаки и јефтини начини да допринесемо спасавању Земље и да сопствени живот учинимо много „зеленијим”...

1. Ређе перите одећу!

   Само једна тура веша опраног у машини оставиће у атмосфери отисак једнак најмање 600 грама испуштеног угљен-диоксида – и то ако веш перете на 30 степени и сушите га на штрику. Ако укључите сушилицу, постаћете троструко већи душманин планете. Фармерке, рецимо, могу да се носе најмање пет пута пре него што буду спремне за убацивање у веш-машину, а исто важи и за вунене и тканине од вештачких материјала. Ако би сваки становник планете постао мало смрдљивији тако што би прескочио прање једне туре веша недељно, у атмосфери би годишње завршило око 9,5 милиона тона штетног угљен-диоксида мање. Ако би се приликом прања веша трошило упола мање детерџента, преполовила би се и количина фосфата који завршава у рекама, због тога би бујало мање алги, угинуло мање риба, а органске материје би се брже разграђивале.

2. Престаните да се бријете!

    Одрасли мушкарци још су у праисторији носили браде, али нас је телевизија, потпомогнута Холивудом, убедила да је младост једино што је добро, те да ћемо изгледати млађе ако се бријемо. Не заносите се: нећете постати ништа млађи ако се бријете сваког јутра, а ако одлучите да пустите браду, макар мало ћете смањити количину од преко 40 милијарди жилета за једнократну употребу опточених у пластику који сваке године заврше на сметлишту пошто не могу да се рециклирају. Уз то, тако ћете планети уштедети и 0,95 килограма угљен-диоксида које произвођачи бријача утроше на производњу вашег једнократног бријача.
   Али највећи део угљеничног отиска који стварате током бријања потиче од топле воде коју трошите. Ако баш желите да „изгледате млађе”, боље је да користите електричну машиницу за бријање која ће потрошити три одсто мање струје него што је потребно за загревање воде која истече из бојлера током бријања. Што се мање длакавијег пола тиче, најгоре што могу да ураде планети јесте да ноге брију током јутарњег туширања. Сваки минут проведен под топлом водом у атмосферу ослободи 240 грама угљен-диоксида.

3. Користите машину за судове!

   Добро је бити лењ, нарочито када је прање судова у питању. Истина је да ће се приликом мучног ручног прања судова потрошити мање електричне енергије, али само ако вам је техника прања таква да имате савршен учинак. Ако бесомучно потапате и испирате посуђе под млазом топле воде или мењате воду у судопери, током само једног прања можете да ослободите и до осам килограма угљен-диоксида у атмосферу, што је осам пута више од машине за судове, која их пере на 65 степени Целзијуса, или десет пута више ако одаберете еко програм за прање на 55 степени. Уз то, уштедеће вам доста времена проведеног уз судоперу које можете да искористите за склапање соларних плоча у гаражи или за писање писама подршке удружењима које се боре против богаташа из Г17.

4. Развлачите се по кући!

    Ново је доба и многи послови могу да се обављају од куће, зато паметно бирајте занимање и помозите планети тако што ћете се развлачити по кревету с лаптопом у крилу. Просечно време које становник града утроши на пут до посла износи око 30 минута (у једном смеру), што у саобраћајном шпицу може да достигне и читава два сата у оба смера. Уз то, људима који преживе стрес саобраћајне гужве често је потребан и читав сат да се дозову себи и усредсреде на рад.
   Истраживања су показала да они који раде од куће у просеку имају 1,8 дана боловања годишње, у поређењу са радницима који су принуђени да посећују канцеларије, који на боловањима проведу у просеку 3,1 дан. Ту је и добробит за планету: свакодневно ћете аутомобилом прелазити неколико десетина километара мање и тако избацивати мање штетних гасова у атмосферу. Ако има доста запослених који раде од куће, предузеће ће моћи да изнајмљује мањи канцеларијски простор и самим тим да троши мање струје на грејање и хлађење просторија. Уз то, продаваће се и мање сендвича и „ручкова за понети”, те ће мање пластичних паковања завршавати на отпадима.
   Када се све сабере и одузме, ако бисте од пет радних дана три могли да проведете код куће, на годишњем нивоу бисте атмосферу спасли од чак четири тоне CO2! Ако бисте, уз то, прешли на електронско банкарство и рачуне плаћали без одласка у банку, ваш живот постао би још зеленији. Банкари стварају око 120 грама угљен-диоксида на сваких 100 динара који се уплате на шалтеру. Иако и они углавном послују електронски, преко рачунара, количина хартије која се потроши на издавање признаница (на које отпада невероватних 10 одсто читавог угљеничног отиска једне банке!) и трошкови одржавања пословница уопште нису ниски, а стварају велику количину штетних гасова. Чак ће и плаћање картицом преко интернета уштедети гориво које потроше возила за превоз новца која допуњавају банкомате.

5. Развлачите се по кући заједно!

   Једно истраживање које су 2015. године спровели истраживачи са Универзитета Диксон у Пенсилванији показало је да је угљенични отисак особе која живи с неким у пару мањи за 23 одсто. Највећи део те уштеде сигурно је последица мање количине електричне енергије која се утроши на загревање просторија у само једном, уместо у два стана. Уз то, љубавни парови који живе заједно не одлучују се да излазе толико често као самци, те су и количине издувних гасова које из ауспуха њихових аутомобила излазе у атмосферу знатно смањене. Ако се брачни пар усели у стан својих пензионисаних родитеља, загађиваће планету још мање. Не само да ће додатно смањити издувне гасове које свакодневно испуштају из аутомобила на путу до јаслица, већ ће уштедети и доста горива које би се иначе претворило у штетне гасове током посета или породичних и државних празника. Друго је питање то да ли је добробит планете вредна суживота са таштом или свекрвом...

Број: 3473 2018.
Аутор: С. Н.