Мачевање с гласним жицама

ГОСПОЈИЦА БЕЗ МАНЕ И СТРАХА

Почетком 20. века свакојаки циркуси, варијетеи, водвиљи и бурлеске приказивали су се удивљеном публикуму широм Европе и САД. Једна од звезда тог времена била је и Едит Клифорд.

У каријери дугој више од двадесет година крстарила је по свету приказујући своју вештину крунисаним главама, богаташима и сиротињи која је давала последњи цвоњак да види непојмљиво умеће Едит Клифорд. На свакој боговетној представи доводила је себе у опасност од повреде или, чак, смрти. Згрнула је лепу свотицу а затим се тихо повукла и у Охају отворила продавницу. Неколицина храбрих чланова Међународног удружења гутача мачева (да, оно заиста постоји!) још покушава да престигне њене рекорде.
   Данас, у 21. веку, гутање мачева и даље је једно од најређих умећа у свету којим се бави око три стотине људи, претежно у САД. Оно није никаква варка нити мађија већ захтева упорност у вежбању, телесну издржљивост и душевну сабраност која ће извођачу омогућити да суспрегне природне рефлексе сопственог тела.

Едит Клифорд (1886–1942) рођена је у Бостону, држава Масачусетс, а обучавао ју је једноноги ветеран међу гутачима мачева, Делн Риц. На позорницама је почела да се појављује са свега тринаест година, а гутала је, осим мачева (и по тринаест одједном), бритве, маказе, бајонете, чак и закривљена сечива. То јој је био редован репертоар. Велико финале њене тачке подразумевало је бајонет испаљен из топа, право у њено грло!
   Легендарни илузиониста Хари Худини (1874–1926) видео је њен наступ 1919. године и у једној од својих књига овако ју је описао:
   „Мало је жена које су се прихватиле гутања мачева а неке међу њима стекле су непролазну славу. Једна од њих је мадмоазел Едит Клифорд која је  вероватно најдаровитија. Краси је неуобичајена љупкост, префињен укус у облачењу и украшавању позорнице, као и непоколебљива посвећеност том умећу.”

Удавала се два пута, за колеге из свог забављачког света. Први њен муж био је „човек од гуме”, Џим Морис који је растезао кожу врата преко лица (боловао је, у ствари, од Елерс-Данлосовог синдрома због чега му је кожа била веома растегљива). Путовали су около као „Клифордови” и лепо зарађивали. Када је остала удовица, 1911. године, удала се за колегу акробату Карла Бауера, уметника на трапезу. С обзиром на то да је њена тачка била много уноснија, он се одрекао своје акробатске каријере како би њој помогао. На позорницама су били „Клифордови”, а код куће Бауерови.

ДОСТОЈАН НАСЛЕДНИК

   Члан Удружења гутача мачева мора да има најмање 18 година и да фотографијом, видео-снимком и/или писменим сведочењем једног члана Удружења докаже да је у стању да прогута челично сечиво мача дугачко најмање 40 цм и широко бар 2 цм. Дотични мач мора да буде доступан званичницима Удружења и сведоцима да га прегледају.
   Поносни власник алата Едит Клифорд, Ден Мејер, освојио је 2007. године „Иг Нобел” награду за медицину, заједно са радиологом Брајаном Виткомбом, за двогодишње истраживање о повредама приликом гутања мачева, објављено у „Британском медицинском часопису”. Иначе, „Иг Нобел” награде додељују сваке године прави нобеловци, на Универзитету Харвард, за истраживања која „прво учине да се насмејете, а затим да размислите о њима”. Мејер је и носилац 39 титула светског првака у гутању мачева, пет рекорда у такмичењу „Веровали или не” (један од подухвата за Риплија био је гутање мачева под водом, у базену с ајкулама!) и седам „Гинисових” рекорда.


   Тихо се повукла из посла 1922. године. Преселила се у градић Кантон у Охају и отворила продавницу мешовите робе као госпођа Едит Бауер. Бурну прошлост ником није помињала. Усредсредила се на породицу а збирку мачева, тестера и бајонета одложила у орман. Ту су остали, заборављени дуго после њене смрти 1942. године. Педесетих година нови власници куће поново су одложили њена убојита сечива, овај пут у плаћени магацин.
   Прошло је још неколико деценија и уследило је чишћење магацина, сада преко „иБеја”. Срећни купац, који је наслутио чији би то алат могао да буде, био је нико други до Ден Мејер, оснивач и председник Међународног удружења гутача мачева. И тако се круг затворио – сечива Едит Клифорд сада су у рукама колеге и њеног великог поштоваоца.

Број: 3452 2018.
Аутор: Н. М.