ХИТ СТРАНА

ЕЛЕКТРИЧНИ ОСЕЋАЈ

Каријеру дужу од пет деценија „Scorpions ове године допуњују турнејом „Crazy World и новом компилацијом рок балада  „Born to Touch Your Feelings”  којом пружају нов увид у свој већ величанствен опус.

Путешствије бенда „Scorpions” почело је „скидањем” песама које су „The Beatles” већ утемељили као хитове и жељом да пишу песме на енглеском језику. С поуком четворке из Ливерпула о мелодијама и хармонијама, „Scorpions” је почео да гради свој свет, једну од до сада најзначајнијих хард рок машина. Свету су до сада оставили мноштво хитова, тројицу врсних виртуоза на гитари – Улија Јона Рота, Мајкла Шенкера и Матијаса Јапса (само је потоњи у бенду) и немају намеру да стану, рокају и даље као ураган, уз повремене сентименталне испаде, и тако већ дуже од пола века...

ИСТРАЈНОСТ

   Скромни „Monsters of Rock Festival” одржан у Мађарској, још под гвозденом завесом, 27. августа 1986. године, донео је уз месне бендове и наступе група „McAuley Schenker Group” (иначе бенда некадашњег гитаристе „Шкорпиона”) и „Scorpions”. Шта рећи сада, 31 годину касније? Да, тада сам као сваки тинејџер тврдио да је „Scorpions” величанствен бенд. Сада у касним, хм, четрдесетим, могу само да тврдим да је „Scorpions” добар, успешан и надасве постојан бенд.
   Те 1986. године достигли су други врхунац каријере. Било је то време промоције албума „Love at First Sting” (без Стинга, наравно!) и и те како жива потврда њиховог одличног концертног документа, двоструког (можда мало „нашминканог”) албума „World Wide Live”. Било је то време хитова „Rock You Like a Hurricane”, „Bad Boys Running Wild” и баладе „Still Loving You”, уз њихову тада већ велику песмарицу. Уосталом, они су уз западнонемачку фудбалску репрезентацију, кобасице, переце, аутомобилску индустрију и пиво (без увреде за „Kraftwerk” и „Boney М”) били највећи извозни производ те земље, а притом су рокали као ураган.
   Данас, 52 године од оснивања бенда у Хановеру, „Scorpions” је заиста на опроштајној турнеји, а не као „The Rolling Stones” пре безмало три деценије. Додуше они су опроштајну турнеју, ове године названу „Crazy World”, почели одавно. У међувремену су успели да објаве и два албума „Comeblack” (обраде њима драгих рок класика и њихови наново снимљени хитови) и „Return to Forever” и доживе промоцију документарног филма „Forever and a Day” на „Берлинале” фестивалу пре две године.
   Клаус Мајне (вокал), Рудолф Шенкер и Матијас Јапс (гитаре), Павел Мончивода (бас) и Мики Ди (бубањ, некадашњи „Motorhead” ударач) свесни су, после свих ових година, да живот пролази исувише брзо и да немају времена за губљење. Зато и настављају са својим рокерским путешествијима, која су им до сада осим 102 милиона продатих плоча, преко 5.000 одржаних концерата и гомиле признања, укључујући и оно велико, за животно дело, донела „бесмртност” у Пантеону рокенрола. Пензија није ни на видику...

СЕНТИМЕНТИ

   Има нека тајна веза између песама споријег темпа, балада и хард рок, хеви метал састава. Ваљда је то ствар „ухваћеног сентименталног” тренутка, и обично баладе (осим у случају „AC/DC”, они их немају, осим два-три блуза), постану заштитни знак бенда и „обавезна лектира” за сваку радио-станицу у време „поподневног одмора и касних ноћних часова”. „Scorpions” је у тај програм упао 1979. године с песмом „Holiday”, и наставили низ песмама „Still Loving You”, која је у Француској била толико омиљена да су родитељи давали деци име SLY (по скраћеници песме) и „Winds of Change”.
   Касније су настали одлични живи албуми „Acoustica” и „MTV Unplugged”, на којима је бенд прекројио старе и понудио неке нове баладе. А да ова година не прође без новог издања, употребљен је стари рецепт знан као „још једна компилација”. „Born to Touch Your Feelings” није обична компилација. „Scorpions” су вешто избегли замку и уз петнаест познатих песама (неких у новим аранжманима), додали су и две нове: „Always Be With You” (дубока љубавна изјава Рудолфа Шенкера) и „Melrose Avenue” (посвета Матијаса Јапса чувеној лосанђелеској авенији), које могу да се мере с њиховим општепознатим „лаганим” класицима.
   „Значење наших балада увек је вишеслојно. Зато није изненађење да песма као што је ’Winds of Change” буде опет актуелна и одушевљено прихваћена на овогодишњој турнеји по Америци. Публика ову песму више не повезује с падом Берлинског зида (тада је била написана) и гвоздене завесе, већ са тренутним приликама, жељом за променом, надом у свет без нуклеарних претњи, грађанских ратова и молбом за мир” – каже Клаус Мајне.
   „Scorpions” такве песме са малкице патетике која, једноставно, мора да постоји, умеју да направе и да им удахну душу. „Born to Touch Your Feelings” управо је документ њихове душе и као такав вредан поштовања које бенд заслужује. Такође, ова компилација „лаганог темпа” не сме да завара публику. „Scorpions” је бенд који и даље уме да „пржи” и рођен је да траје, а домаћој публици први пут ће се представити уживо 7. децембра у „Комбанк арени”. Шибице, упаљачи или мобилни телефони нека буду спремни да засијају уз општепознате хитове бенда који не стаје ни после педесете...

Број: 3432 2017.
Аутор: Давид Вартабедијан
Илустратор: Давид Вартабедијан