Поглед у шољицу

ДА ЛИ СТЕ ЗА КАФИЦУ?

Бела, црна, турска, мока, еспресо, кратка, продужена, с млеком, циметом или шећером, топла или хладна… Многе напитке с кафом можете да поручите у најближем кафићу, али за неке вероватно нисте ни чули...
 

Жуманце у кафици

   Скувате шољу јаке црне кафе, потом одвојите једно жуманце од беланца, умутите га с мало кондензованог млека и супеном кашиком кафе, додате шећер по жељи и ту пенасту смесу прелијете преко кафе. Тако се прави кафе-трунг или вијетнамска кафа с јајетом. Укусно или ужасно?
   Кажу да је укус много бољи него што се чини на први поглед, а према предању овај напитак настао је за време рата, док је владала несташица млечних производа.

 

Може и слана

   Ако вам нису одбојни кафа и јаје, можда сте спремни за овај скандинавски специјалитет – кафу са сиром! Међутим, мораћете да отпутујете у Финску или Шведску, јер се тамо прави „леипајусто”, тврди сир од крављег, козјег или ирвасовог млека. Кад се убаци у шољу топле кафе, упије течност и постане мекан, али се не истопи. Зато га сматрају савршеним додатком за топли напитак.
   А укус? Па добро, можда је сланкаст, али кад већ на Тибету пију слани чај с маслацем, можда ни ово није тако лоше.

Колико кофеина?

Еспресо – 50 до 100 милиграма (у зависности од тога која се мешавина користи).

Мока – једна шољица од 35 до 50 милилитара садржи од 60 до 120 милиграма кофеина.

Америчка инстант кафа – једна шоља од 100 милилитара садржи између 95 и 125 милиграма кофеина.

Инстант кафа: од 65 до 100 милиграма по шољици.

Турска кафа: може да има и 160 милиграма кофеина у само једној шољици, све зависи од тога колико је густа. Зато, немојте претеривати!

Без кофеина: ипак има мало кофеина – два до пет милиграма по шољици.

На слоновски начин

   Можда сте чули за најскупљу кафу на свету? Копи лувак, која се справља од зрна нађених у измету цибетки, мачколиких звери из Индонезије. Кажу да укус није толико добар колико је тешко направити кафу од таквих зрна. Али ако нисте гадљиви и притом сте расположени да пробате нешто егзотично – онда би вам кафа из слоновске каке била примамљива. На Тајланду већ десетак година предузеће звано „Црна слоновача” (Black Ivory) производи веома ретку и скупоцену кафу од делимично сварених зрна арабике извађених из измета слона. Кажу да је, пошто су слонови биљоједи, таква кафа мање кисела од копи лувака и мање горка од еспреса.
 

Посрчи дугу

   Уопште не изгледа као кафа. Више као сокић који бисте послужили у играоници на дечјем рођендану, али кафа ипак јесте. Зове се „Дугин лате” и настала је у Њујоршком кафићу The Good Sort. Главни састојак је еспресо, а осим њега има чак три врсте неживотињског млека – бадемово, кососово и овсено, као и прегршт додатака заслужних за занимљиве боје: плаве алге, цвеклу, куркуму, бибер, кокосов шећер, црни бибер, ванилу и агаву.
   Сад кад знате састојке, можете да га направите и код куће. Ко сме да проба?

 

Кафа као наслеђе

Бах јој је написао кантату, а шведски краљ Густав Трећи ју је забранио са све шољицама и тањирићима. Волео је или не, мало ко је према њој равнодушан...  А да ли то има неке везе са генетиком? Има! Родитељи могу деци да пренесу љубав према кафи. Тако барем каже истраживање које је спровео институт за медицинска истраживања „Бергхофер” из Аустралије. Иако је човеку усађена одбојност према горким укусима, јер могу да буду отровни и опасни, из нараштаја у нараштај све се лакше подноси горчина кафе. Чак и прија, а јасно је и зашто. Испитивање више од 400.000 људи показало је да кофеин благотворно утиче на сагоревање масних наслага, умањује осећај умора док вежбамо, помаже нам да се усредсредимо на посао, а утиче и на спречавње одређених обољења као што су дијабетес и поремећаји крвотока. Наравно, овде правило „што више – то бољеˮ не важи. Превише кафе изаива несаницу, узнемиреност, повишен притисак и раздражљивост!
 

Афричка врелина

   Није из тубе, него из Таубе. У овом сенегалском граду настало је пиће које називају таубска кафа, а састоји се од 80 одсто кафе и 20 одсто зачина познатог као селимско зрневље. Названо је тако према афричком народу који живи на подручју Сенегала.
   Реч је о зачинској биљци Xylopia aethiopica, чији укус подсећа на бибер. Да, та афричка кафа је врела, горка и љута! И веома тражена. Последњих година у Гвинеји Бисао кафа са ђером (како још зову љути зачин) постала је омиљено пиће и толико је тражена да је чак потиснула продају кафе великих произвођача као што је „Нестле”. Ако већ не пијете слатку, можда би вам и ова љута била по вољи?

Број: 3617 2021.